Βιβή Γκαράνη: «Αυτό το…”ανεβαίνω στο διάδρομο κι από Θεσσαλονίκη φτάνω Αθήνα”… τέλος»

0
2523

Συνέντευξη στην Ελένη Σκάρπου / [email protected], f/b Eleni Skarpou, eliaskarpou.blogspot.com

Τόπος: Σε ουδέτερο έδαφος… με ωραίο φαγητό

Χρόνος: Άπλετος… άλλωστε έκαναν ώρα να φτάσουν τα κεφτεδάκια μας

Σκοπός: Να μου αποδείξει ότι η ευεξία είναι η καλύτερη πρόληψη

Ανάμεσα στις τέχνες… καμία πιο ουσιαστική, από την τέχνη του ευ ζειν και πόσο μάλιστα όταν μπορείς να την βασίσεις σε έναν ειδικό. Εκείνη… δεν λέει ποτέ όχι σε μια πρόκληση και πιστεύει ακράδαντα πως οι άνθρωποι είμαστε πλασμένοι για να υποκύπτουμε στα πάθη μας, να κάνουμε λάθη και να μετά να προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Δεν θα μπορούσε να αδυνατίσει κανέναν πολιτικό, γιατί δεν μπορεί να αναλάβει πολιτική ευθύνη, αλλά η πρώτη ερώτηση που κάνει στους ασθενείς της είναι… «είστε σίγουροι γι’ αυτό που πάτε να κάνετε»; Αυτή είναι η αστεία πλευρά της Βιβής Γκαράνη, αλλά αν είναι να μιλήσουμε για την αυστηρή της εκδοχή, τότε φορέστε αλεξίσφαιρο και το ταξίδι ξεκινάει. Για εκείνη απαγορεύεται ρητά η στέρηση σε οτιδήποτε, γιατί όπως λέει… «οδηγεί σε αντίδραση με αρνητικά αποτελέσματα». ‘Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της δεν είναι κάτι συνηθισμένο -άλλωστε δεν μιλάμε για μια γυναίκα της διπλανής πόρτας. «Πίστευα ότι ο κόσμος γυμνάζεται μόνο για να είναι σωματικά υγιής, αλλά η εμπειρία μου, μου έδειξε πως η άσκηση ενδείκνυται και για την ψυχική υγεία» μου λέει. Αν νομίζετε ότι την πιάνει πανικός είστε γελασμένοι. Είναι τόσο οργανωτική που δεν αφήνει τίποτε στην τύχη του. Αν και η τύχη της χαμογελά συχνά πραγματοποιώντας με ρυθμικά βήματα κάθε όνειρο της. Ως καθηγήτρια φυσικής αγωγής και lifestyle coach αναγάγει την άσκηση σε μέσο για την βελτίωση της ποιότητας ζωής μας σε επίπεδο μυοσκελετικό, ενεργειακό, αλλά και σε ό,τι αφορά την εξωτερική μας εμφάνιση.

Από μέσα κούκλα… κι από έξω βλέπουμε!

«Πάντα ξεκινάμε από μέσα. Βελτιώνουμε το μέσα και μετά πάμε στην εξωτερική εικόνα». Αυτή είναι η γνώμη της και τα επιχειρήματα της είναι αδιαμφισβήτητα. «Η ευεξία βοηθά την ψυχή. Νευρολόγοι και ψυχολόγοι και ψυχίατροι συνιστούν την άσκηση σε κάθε μορφή κατάθλιψης, πόσο μάλλον σε μια περίοδο όπως αυτή που περνάμε τώρα» μου επισημαίνει και πώς να φέρω αντίρρηση σε μια life coach. Την ρωτάω πως την αντιμετωπίζουν οι άλλοι όταν τους αναφέρει την ιδιότητα της. «Να πω την αλήθεια; Θα την πω. Με κοροιδεύει ο κόσμος. Νομίζουν ότι αυτό το Lifestyle παραπέμπει αλλού, σε μια γκλαμουριά, στα πρωινάδικα». Και τι είναι επιτέλους αυτό το lifestyle coaching; «Όχι ένας απλός γυμναστής που έρχεται στην κρεβατοκάμαρα μας ή στο σαλόνι μας. Σε γενικές γραμμές είναι αυτό, αλλά ειδικότερα είναι αυτός που ασχολείται μαζί σου και εστιάζει στο πρόβλημα σου» μου εξηγεί η Βιβή και δεν θεωρεί πως αυτό είναι μια πολυτέλεια, όσο κι αν κάπως έτσι καλύπτει κανείς το εγωιστικό του κομμάτι. «Έχουν έρθει άνθρωποι που κάνουν ιδιαίτερο μαζί μου απλά για να πουν ότι κάνουν ιδιαίτερο. Οι υπόλοιποι με προσεγγίζουν γιατί είμαι η καλύτερη». Δεν έχει καβαλήσει το καλάμι. Δεν θα μπορούσε άλλωστε έχοντας δώσει στη δουλειά της ανθρώπινες και συμβουλευτικές διαστάσεις. Ξέρει όμως να κάνει τη δουλειά της σωστά, ξέρει δηλαδή να δίνει λύση στο πρόβλημα. Πολλές φορές καταφέρνει να τους αλλάξει την αντίληψη που έχουν για την άσκηση. Από πού αντλούνται οι εσφαλμένες αντιλήψεις όμως; «Ακόμη ζούμε στον μεσαίωνα γυμναστικά. Ακόμα είμαστε οι άνθρωποι που θέλουμε να πάμε γυμναστήριο τον Απρίλιο γιατί έχουμε το κόμπλεξ του πως θα βγούμε στην παραλία τον Ιούνιο. Δεν μας ενδιαφέρει η ποιότητα της υγείας μας» υπογραμμίζει η Βιβή Γκαράνη.

Και η άσκηση θέλει την Γκεστάπο της!

Θα μπορούσε να εμφανίζεται με το μαστίγιο ή το σιδηροπρίονο παραμάσχαλα, αλλά ας πούμε ότι τα αντικαθιστά με την επιβλητικότητα της και το αποφασιστικό της βλέμμα. «Κάποιοι το βλέπουν εγωιστικά, κάποιοι απλά αναγνωρίζουν την ανάγκη τους και την αδυναμία τους να σηκωθούν και να πάνε στο γυμναστήριο». Μα τα πράγματα είναι απλά… είναι η Γκεστάπο των τεμπέληδων και σίγουρα θα σας κάνει να πειθαρχήσετε, θα σας ζυγίζει, θα σας ελέγχει κάθε τρεις και λίγο και δεν πρόκειται να σας λυπηθεί, γιατί ο οίκτος δεν υπάρχει στα επαγγελματικά της τεφτέρια. Τα «βασανιστήρια» που κάνει στους ασθενείς της ποικίλουν ανά περίπτωση. Δεν φέρεται το ίδιο σε εκείνους που έχουν προβλήματα αυχένα και μέσης και που απαιτούν ενδυνάμωση… και σε εκείνους που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις. Ο πιο δύσκολος ασθενής της; Άντρας φυσικά, 138 κιλών, που μέσα σε έναν χρόνο έφτασε στα 80 κιλά με πειθαρχία, πίστη και επιμονή. Με το μαλακό δεν τον πήρε, αλλά χωρίς κόπο και χωρίς πόνο δεν κερδίζονται οι μάχες.

Μα τι είναι τέλος πάντων αυτή η διαλειμματική προπόνηση;

Μέχρι τώρα ξέραμε το ζύγισμα, την λιπομέτρηση, την διατροφή για να χάσεις κιλά και την μυϊκή ενδυνάμωση μέσω διαφόρων ασκήσεων και της αερόβιας γυμναστικής. Τώρα μας έσκασε από το πουθενά η διαλειμματική προπόνηση και θα ήταν ιεροσυλία αν δεν την κατείχε η Βιβή Γκαράνη που της αρέσει να πειραματίζεται με νέες μεθόδους. «Είναι μια τελευταία μόδα, η οποία καταρρίπτει τον μύθο της αεροβικής. Αυτό το…”ανεβαίνω στο διάδρομο κι από Θεσσαλονίκη φτάνω Αθήνα”… τέλος». Δεν έχω ξανακούσει κάτι πιο ανακουφιστικό σχετικά με γυμναστική, βλέποντας τόσα χρόνια άπειρο κόσμο να χτυπιέται στον διάδρομο με διάθεση πρωταθλητισμού και λιμνάζοντα ιδρώτα γύρω τριγύρω. «Με αυτή την μέθοδο κάνουμε μεγαλύτερες καύσεις, παίζοντας με την αυξομείωση των σφυγμών. Δουλεύουμε κυρίως με τις αντιστάσεις και το βάρος του σώματος» μου αναλύει και με δελεάζει.

Κι αν δεν γίνεις πολυκοιλιακός τύπος… γίνε αυτό που σου ταιριάζει!

Όλοι έχουμε δικαίωμα σε μια υγιή εμφάνιση κι όπως λέει και η Βιβή Γκαράνη… «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε ηλικία έχει τα καλά και τα κακά της και συν τοις άλλοις ο σκοπός της ζωής  είναι να είμαστε καλά ψυχικά και σωματικά μέχρι τα βαθιά γεράματα… άσχετα αν εγώ θα μείνω για πάντα 23». Μεταξύ σοβαρού και αστείου πάντως κάνει κανείς σπουδαίες διαπιστώσεις. Μιλώντας για το πώς μπορεί να μεγαλώσει κάποιος το εύρος κίνησης των αρθρώσεων του και να δυναμώσει την περιοχή της μέσης για παράδειγμα πιάσαμε τα της ορθοσωμικής και της κινησιοθεραπείας για να καταλήξουμε στην εξής σοφία… «Οι κάμψεις φέρνουν καμπούρα»! Πόση ακόμα ανακούφιση και τι άμεση απάντηση στο αιώνιο ερώτημα μου “γιατί οι σφίχτες είναι καμπούρηδες”; Είναι ωστόσο σημαντικό κατά την γνώμη της να προνοούμε για την πλάτη, την κοιλιά και τους μύες μας. Έτσι θα μπορούμε να απολαμβάνουμε γεύματα με καλούς φίλους και καλό κρασί μεσημέρι κυριακής… «Αυτό είναι κάτι που με γεμίζει απίστευτα επειδή για μένα πλέον αποτελεί πολυτέλεια λόγω καθημερινού τρεξίματος» μου εξομολογείται η Βιβή Γκαράνη.

Οδηγίες συμπεριφοράς απέναντι στο σώμα μας!

1. Να ασκούμαστε γιατί πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η άσκηση προλαμβάνει μύρια κακά (ενδυνάμωση καρδιάς, ευεξία, τέλος στην χοληστερίνη, πρόληψη για την οστεοπόρωση και την σαρκοπενία, επιβράδυνση της σωματικής φθοράς λόγω ηλικίας, βελτίωση της σεξουαλικότητας μας καθώς αυξάνονται οι αντοχές και η ελαστικότητα του σώματος μας)

2. Να τρέχουμε ακόμη κι όταν είμαστε σε κακές φάσεις ζωής (εκείνη τρέχει από 8-12 χλμ, 30-45 λεπτά συνεχόμενα δηλαδή)

3. Να διατηρούμε το λίπος μας οι γυναίκες σε ποσοστό max 24% και οι άνδρες στο 18% (το λίπος αυξάνεται κατά 1% ανά δεκαετία)

4. Να καταναλώνουμε όσο περισσότερο νερό μπορούμε και τροφές που περιέχουν νερό (40ml την ημέρα ανά κιλό βάρους, επομένως οι άντρες πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από τις γυναίκες)

5. Να γυμναζόμαστε συστηματικά και με μεγάλη διάρκεια για να είμαστε υγιείς, όμορφοι, αδύνατοι. Αν ξεκινάμε και σταματάμε, τα αποτελέσματα δεν θα φανούν ποτέ και θα είμαστε μονίμως σε έναν άνισο αγώνα.

Last but not least

Δεν ήθελε να γίνει γραφική, αλλά για εκείνη το τιμόνι στην δουλειά της είναι η αρχαιοελληνική φράση «νους υγιής εν σώματι υγιή». Το μότο όμως που θα ήθελε να ακολουθήσουμε, μιας και στο περιβάλλον της το ακούει συχνά και θεωρεί ότι έχει μεγάλη βάση είναι το εξής: «Προτιμώ να τα δίνω στο γυμναστήριο παρά στον ψυχίατρο».

Info:

-Μπορείτε να ακούτε τις συμβουλές της μέσα από το ένθετο της με τίτλο «Δίαιτα από Δευτέρα», στην συχνότητα του 1055rock καθημερινά

-Μπορείτε να ενημερώνεστε μέσα από τα:

www.vivigarani.gr και vivigarani.blogspot.gr

-Επικοινωνία: [email protected]

 

Προηγούμενο άρθροΠαρουσίαση βιβλίου:”Η βία” από τις εκδόσεις Πόλις
Επόμενο άρθροΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ / “Είμαι τόσο κουρασμένος”
Σίγουρα από κάπου ξεκίνησα και σίγουρα κάπου θα φτάσω. Οι φίλοι μου λένε ότι δεν έχω έναν προορισμό, αλλά πολλούς γιατί όλο κάπου είμαι κι όλο κάτι κάνω. Εγώ λέω πως κάνω αυτό που μου αρέσει… σκέφτομαι και λειτουργώ ελεύθερα. Στον 1055 Rock, 19.00-22.00 από Δευτέρα έως Παρασκευή με μουσική που «σκαλώνει» στα αυτιά αλύπητα και έντονα. Ολημερίς κι ολονυχτίς στην «υπηρεσία» του thinkfree.gr που θυμίζει τον γύρο της Καραϊβικής με βανάκι και ρουφηξιές από cuba libre! Μέχρι τώρα άρθρα μπόλικα, τηλεοπτική και κινηματογραφική παραγωγή, ραδιόφωνο και τηλεόραση σε σαλονικιώτικο επίπεδο και πολλές γεύσεις από παρεΐστικες δουλειές. Το πιο φωτεινό μου σημείο… η καταγωγή μου (Αγιά-Πάργας). Το πιο μελανό μου σημείο… Γιατί δεν ρωτάμε τον Τσακ Νόρις που βλέπει πίσω από τα προφανή;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.