ΒΟΥΤΟΥΝ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ

0
3234

Φανταστείτε ένα αεροπλάνο που πετά σε πολύ χαμηλό ύψος. Σβήνει τον κινητήρα και βουτά στο κενό. Θα το κάνατε;

 

Η ομάδα του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ συμμετείχε στην 66η καμπάνια παραβολικών πτήσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Πρόκειται για ειδικές πτήσεις με ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος Airbus A310 το όποιο ανεβαίνει σε ύψος 10 χιλιομέτρων, σβήνει τον κινητήρα του και «βουτά» για περίπου μισό λεπτό καλύπτοντας απόσταση σχεδόν 2 χιλιόμετρων. Κατά την διάρκεια της πτώσης δημιουργούνται συνθήκες έλλειψης βαρύτητας μέσα στο αεροσκάφος. Σε εκείνο το χρονικό διάστημα γίνονται πειράματα από τους επιβαίνοντες επιστήμονες στις ειδικές διατάξεις που έχουν φέρει από τα πανεπιστήμια τους και έχουν εγκαταστήσει στο εσωτερικό του αεροσκάφους. Οι πτήσεις έχουν διάρκεια 3 ήμερες. Κάθε ημέρα γίνονται 31 συνεχόμενες βουτιές. Συνολικά γίνονται 91 βουτιές, και πραγματοποιούνται πειράματα σε κάθε βουτιά του αεροσκάφους μέσα στο μισό λεπτό που δεν υπάρχει βαρύτητα.

«Αυτή είναι η 10η φορά που στέλνουμε πείραμα σε καμπανιά παραβολικών πτήσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Είμαστε η μόνη ελληνική ομάδα που κάνει πειράματα σε παραβολικές πτήσεις στο πλαίσιο ερευνητικών έργων χρηματοδοτούμενων από τον ΕΟΔ. Αυτή τη φορά μελετήσαμε το φαινόμενο του βρασμού μέσα σε πορώδη μέσα. Συγκεκριμένα, μελετήσαμε φαινόμενα μεταφοράς θερμότητας και μάζας κατά την αλλαγή φάσης του νερού από την υγρή στην αέρια φάση μέσα στους πόρους διαφόρων υλικών. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής είναι χρήσιμα στη βελτίωση της λειτουργιάς συστημάτων ψύξης σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις αλλά και σε αεροσκάφη και δορυφόρους» αναφέρει ο επικεφαλής της ομάδας του Τμήματος Χημείας, Καθηγητής Θεόδωρος Καραπάντσιος.

Σε κάποια από τα πειράματα του ΑΠΘ μελετήθηκε βράσιμο πατάτας μέσα σε καυτό ελαιόλαδο. «Στην ουσία δηλαδή μελετήσαμε τηγάνισμα πατάτας» αναφέρει ο Καθηγητής Θεόδωρος Καραπάντσιος και επισημαίνει «αυτή είναι η πρώτη φορά σε παγκόσμια κλίμακα που γίνονται πειράματα βρασμού πορωδών υλικών άλλα και πειράματα τηγανίσματος σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Σχετικά με τα τελευταία θα πρέπει να προσθέσω ότι οι τηγανιτές πατάτες είναι το πρώτο φαγητό που ανέφεραν αστροναύτες ότι θα ήθελαν να μπορούν να τρώνε κατά τη διάρκεια μεγάλης διάρκειας διαστημικών αποστολών, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους μιας και θα τους θυμίζει αυτά που τρώνε στη γη». Για το λόγο αυτό, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τη NASAκαι την ESA στο θέμα αυτό.

Η ομάδα του ΑΠΘ αποτελείται από τους: Θεόδωρος Καραπάντσιος, Καθηγητής τμήματος Χημείας ΑΠΘ, Γιάννης Λούμπας Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Τμήματος Χημείας ΑΠΘ, Σωτήρης Ευγενίδης Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Τμήματος Χημείας ΑΠΘ και Τριαντάφυλλος Τσιληπήρας, Τεχνικός ΑΠΘ. Με εξαίρεση τον κ. Λούμπα που δεν μπόρεσε να τα ταξιδέψει στο Bordeaux, οι άλλοι τρεις αποτέλεσαν την ιπτάμενη ομάδα του πειράματος.

Προηγούμενο άρθροΠ. ΜΠΡΥΚΝΕΡ: “ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ GUTENBERG ΠΑΡΑ ZUCKERBERG”
Επόμενο άρθρο“ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΠΟΛΗ”: ΑΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ…
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.