“Γαστρονομικόν”, η τέχνη της μαγειρικής στην αρχαία Ελλάδα

0
2589

Της Τέσυς Μπάιλα

«Αρχή και ρίζα παντός αγαθού η της γαστρός ηδονή»
(Επίκουρος 341-270 π.χ).

Πόσο γνωστή είναι στο σύγχρονο κόσμο η αρχαία ελληνική διατροφή; Αποτελεί άραγε το αναμφίβολο λίκνο της σύγχρονης γαστρονομίας ή χάθηκε με το πέρασμα τόσων αιώνων; Τα ερωτήματα αυτά καλύπτει το βιβλίο του Γιώργου Ηλιόπουλου, ενός σύγχρονου Ιστοριογράφου της ελληνικής διατροφής, που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Έναστρον  με τίτλο Γαστρονομικόν.  Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο που φιλοδοξεί πέρα από έναν ολοκληρωμένο οδηγό των αρχαίων ελληνικών γευστικών εμπειριών να καλύψει ένα σημαντικό κενό που υπάρχει σε ό,τι σχετίζεται με τον καθημερινό βίο των αρχαίων Ελλήνων.

Μέσα από μια εντυπωσιακή βιβλιογραφία την οποία ο συγγραφέας παραθέτει στο τέλος του βιβλίου και με βάση τα αρχαία συγγράμματα ο Ηλιόπουλος καταφέρνει να παρουσιάσει τη γαστρονομία και την εξελικτική της πορεία στον ελλαδικό χώρο των προγόνων μας, να καταρρίψει παγιωμένες αντιλήψεις και να αναδείξει νέες. Περνώντας από τη μαγειρική της καθημερινότητας στα ιδιωτικά και δημόσια γεύματα, από την Αθήνα στη Σπάρτη και στη Μακεδονία, από την προϊστορία στη Κλασική εποχή και από τον Όμηρο και τον Πυθαγόρα στον Θουκυδίδη, ένας ολόκληρος κόσμος περιγράφεται λεπτομερώς και μαζί τα ήθη και τα έθιμα που καθόριζαν τις κοινωνικές, θρησκευτικές, πολιτικές και εν τέλει πολιτισμικές σχέσεις του.

Είναι σημαντικές οι πληροφορίες που το βιβλίο αυτό μας δίνει, όπως επίσης και οι συνταγές που σταχυολογεί. Φωτογραφικό υλικό  διανθίζει τις σελίδες αυτής της τόσο καλαίσθητης έκδοσης και η Ιστορία του εμπορίου της αρχαίας Ελλάδας, των κοινωνικών εκδηλώσεων της οινοποιίας και εν γένει του δημόσιου βίου  γίνεται η αφορμή για ένα ταξίδι σε έναν τόσο οικείο σε όλους μας πολιτισμό ωστόσο όμως τόσο άγνωστο. Το βιβλίο κοσμείται από ένα εξαιρετικό εξώφυλλο, το οποίο φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Νικόλας Κληρονόμος.

Είναι γνωστό ότι αν αναγραμματίσουμε τη λέξη Διατροφή σχηματίζουμε τη λέξη Αφροδίτη. Ίσως επειδή οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η σωστή διατροφή καταλήγει στην εσωτερική αρμονία και αυτή με τη σειρά της στη ομορφιά και τι πιο όμορφο για την αρχαία Ελλάδα από την ίδια την Αφροδίτη;  Υπό αυτή την έννοια το εγχειρίδιο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό σημείο αναφοράς σε ό,τι υπήρξε διαχρονικά μια εξελισσόμενη δύναμη ηδονής, της ηδονής που πολιτισμικά καθόρισε τον αρχαίο αυτό μεσογειακό λαό.

Η γοητεία της γεύσης, ο νόμος της γαστρός, το Γαστρονομικόν ή αλλιώς η τέχνη της μαγειρικής στην αρχαία Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.