Γιατί δεν πρέπει να καταργηθούν τα Πειραματικά

0
756

PEIRAMATIKOΗ ιστορία που ξέσπασε με τα Πρότυπα – Πειραματικά σχολεία εμπίπτει στον άκρατο εξισωτισμό που εν πολλοίς ευθύνεται για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Μου θυμίζει το ανέκδοτο που ο άνθρωπος που του πέθανε ο γάιδαρος δε ζητάει απ’ το Θεό απλώς ν’ αναστηθεί ο γάιδαρός του, αλλά να πεθάνει ο γάιδαρος του γείτονα. Αντί να ζητάμε να γίνουν όλα τα σχολεία σαν τα Πειραματικά, ζητάμε να καταργηθούν τα τελευταία;

Επειδή υπήρξα για 15 χρόνια εκπαιδευτικός και είδα ευφυέστατα παιδιά να απογοητεύονται και, ή να χαντακώνονται ή να φεύγουν έξω σε καλύτερα σχολεία, και επειδή είδα εκπαιδευτικούς άξιους και στα κανονικά σχολειά, αλλά είδα και αξιότερους στα Πειραματικά που έφαγαν τη ζωή τους όλη στο να μετεκπαιδεύονται διαρκώς για να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, η γνώμη μου είναι πως με τίποτα δεν πρέπει να καταργηθούν ούτε τα Πειραματικά, ούτε τα Καλλιτεχνικά ούτε τα Μουσικά σχολεία. Και η ευφυΐα είναι ένα χάρισμα, όπως αυτό της ζωγραφικής ή της μουσικής.

Οι Άριστοι πρέπει να διακρίνονται και να έχουν όλες τις κατάλληλες εκείνες συνθήκες που θα τους ανεβάσουν όσο πιο ψηλά γίνεται. Άριστοι δεν μπορούν να γίνουν όλοι, όπως δεν μπορούν όλοι να γίνουν ζωγράφοι, μουσικοί ή συγγραφείς. Σήμερα καταντήσαμε όλοι να κάνουν λίγο απ’ όλα, και γι’ αυτό κολυμπάμε μέσα σ’ ένα χυλό μετριότητας. Τις κοινωνίες πρέπει να τις οδηγούν οι Άριστοι κι αυτοί πρέπει να ξεχωρίζουν από χίλια μέτρα. Καθένας να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, αλλά και να ξέρει ποιος είναι καλύτερός του για να έχει ένα μέτρο σύγκρισης και να ξέρει ποιο είναι το ζηλευτό και το ιδανικό, ακόμα κι αν δεν μπορεί να το φτάσει. Έτσι, και επίγνωση του εαυτού μας έχουμε και εμπιστοσύνη σ’ αυτούς πυο μας ξεπερνούν, αλλά και εμπνεόμαστε από το παράδειγμά τους.

Ζωή χωρίς έμπνευση είναι νεκρή ζωή, και οι Άριστοι είναι φτιαγμένοι για να μας εμπνέουν, πράγμα βαρύ και πολύ απαιτητικό γι’ αυτούς. Αξίζει να τους στηρίξουμε, να τους επαινέσουμε, αφού πρώτα τους αναγνωρίσουμε. Διαφορετικά γινόμαστε απλώς στενόμυαλοι, ζηλιάρηδες, κομπλεξικοί και ανερμάτιστοι. Δηλαδή, για κλάματα…

Βασιλική Νευροκοπλή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.