Γιατί καλοκαίρι χωρίς καρπούζι δεν γίνεται…

0
2292

karpouzi-kalokairi

Γράφει η Μαρία Παναγιωτοπούλου / Διαιτολόγος – Διατροφολόγος / [email protected]

Είναι το δημοφιλέστερο φρούτο του καλοκαιριού. Χαρίζει δροσερή και γλυκιά γεύση σ’ όσους το προτιμούν και φροντίζει για την σιλουέτα, όσων προσέχουν την διατροφή τους, μιας και δεν περιέχει λιπαρά. Κατάγεται από την νότια Αφρική και εμφανίστηκε στην Ευρώπη το 13ο αιώνα. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το αγγούρι και την κολοκύθα. Χρησιμοποιείται σε φρουτοσαλάτες, σε γρανίτες και σε αναψυκτικά. Σε αρκετά σημεία της Ελλάδας παρασκευάζουν από τη φλούδα του και γλυκό του κουταλιού. Ακόμα και τα σπόρια του μπορείτε να καταναλώσετε, γιατί αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών.

“Διατροφική ετικέτα

Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν το κυριότερο συστατικό του καρπουζιού και συγκεκριμένα το λυκοπένιο, το οποίο βρίσκεται και στις ντομάτες. Επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνες(Α, Β6, Β1, C), κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Η διατροφική του αξία παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα :

Θρεπτικά συστατικά

Περιεκτικότητα ανά 100γρ

Ενέργεια

30kcal

Πρωτεΐνη

0.61γρ

Υδατάνθρακας

7,55γρ

Λιπαρά

0,15γρ

Νερό

91,4γρ

Λυκοπένιο

4532mcg

Το λυκοπένιο είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, η οποία συμβάλει στην πρόληψη πολλών παθήσεων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος. Στο λυκοπένιο οφείλουν το χρώμα τους όλα τα κόκκινα φρούτα και τα λαχανικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο που περιέχεται στο καρπούζι είναι βιολογικά περισσότερο διαθέσιμο για τον οργανισμό μας σε σύγκριση με εκείνο που περιέχεται στη ντομάτα. Η ντομάτα για να απελευθερώσει το λυκοπένιο που περιέχει πρέπει πρώτα να μαγειρευτεί.

Η βιταμίνη Β6 συμμετέχει στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Πρόκειται για ουσίες οι οποίες ρυθμίζουν πολλές νευρικές λειτουργίες και βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους, χαρίζοντας ευεξία.

Τόσο η βιταμίνη Α, όσο και η βιταμίνη C θωρακίζουν το αμυντικό σύστημα και επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Θετικές επιδράσεις

Σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αλλά και στη βελτίωση της νεφρικής λειτουργίας παίζουν οι σπόροι του καρπουζιού χάρη σε μία ουσία που περιέχουν. Το κάλιο που περιέχει το καρπούζι βοηθά και αυτό με τη σειρά του στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου προφυλάσσοντας από προβλήματα δυσκοιλιότητας. Το καρπούζι έχει και έντονη διουρητική δράση. Κατά την αποβολή των ούρων καθαρίζει το αίμα και τα νεφρά και αποφεύγεται η συσσώρευση λίθων σε διάφορα όργανα. Είναι επίσης αποτελεσματικό σε φλεγμονές του ουροποιητικού(κυστίτιδες, ουριθρίτιδες) ενώ βοηθάει και στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μιας και το κυριότερο θρεπτικό συστατικό του είναι το νερό.

Φροντίστε το καρπούζι που θα επιλέξετε να έχει γυαλιστερή και λεία επιφάνεια και σαφώς διαχωρισμένα χρώματα. Αν χτυπώντας την επιφάνειά του παράγεται υπόκωφος ήχος τότε το καρπούζι έχει ωριμάσει πολύ. Αφού κοπεί, αποθηκεύστε το στο ψυγείο και καταναλώστε το εντός μερικών ημερών. Τα σπουδαία θρεπτικά συστατικά που περιέχει καθώς και ο ρόλος που επιτελεί το καθένα απ αυτά στον οργανισμό καταρρίπτουν το μύθο ότι το καρπούζι αποτελείται μόνο από νερό και ζάχαρη. Αποτελεί καλή λύση για σνακ, αποτρέπει την αφυδάτωση και θωρακίζει την ανθρώπινη υγεία. Καταναλώστε σε μια φρουτοσαλάτα, μαζί με φέτα, ως φυσικό χυμό ή ως ελαφρύ βραδινό. Μια ποσότητα 300γρ ημερησίως δεν επηρεάζει καθόλου το βάρος. Προσεκτικοί με την κατανάλωση του πρέπει να είναι όσοι πάσχουν από διαβήτη και όσοι ταλαιπωρούνται από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.