Γιατί καλοκαίρι χωρίς παγωτό δεν γίνεται

0
1275

froutapagoto

Γράφει η Μαρία Παναγιωτοπούλου / Διαιτολόγος – Διατροφολόγος / [email protected]

Εσείς μετρούσατε τα παγωτά στην παιδική σας ηλικία; Φαντάζομαι πως ναι(τουλάχιστον οι περισσότεροι) γιατί αλλιώς το καλοκαίρι δεν είχε νόημα. Αποτελεί το νούμερο ένα γλύκισμα του καλοκαιριού. Πρόκειται για μια διαχρονική διατροφική αξία, η οποία μας δροσίζει κατά την διάρκεια του καύσωνα. Φυσικά και δεν απουσιάζουν οι θερμίδες. Αν δεν είστε επιρρεπείς στους ξηρούς καρπούς, στα σιρόπια και στα διάφορα μπισκότα τότε το παγωτό αποτελεί μια καλή επιλογή γιατί δεν έχει ιδιαίτερα πολλές θερμίδες. Η ιστορία του ξεκινάει στην Κίνα και φτάνει στην Ευρώπη με την βοήθεια του Μάρκο Πόλο.

Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται κάθε φορά για την παρασκευή του είναι κυρίως το γάλα, τα αβγά, το κακάο, το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος, οι γλυκαντικές ουσίες, οι χυμοί φρούτων, διάφορα χρώματα και αρώματα κ.α. Επίσης, χρησιμοποιούνται και διάφορα πρόσθετα όπως ξηροί καρποί, κομμάτια σοκολάτας, διάφορα σιρόπια, καραμέλα κ.α. Είναι πολύ θρεπτικό μιας και είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, κάλιο και μαγνήσιο. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β(Β6, Β12) καθώς και όλες τις λιποδιαλυτές βιταμίνες(Α, D, E, K). Αναλυτικότερα :

  • Πρωτεΐνες του παγωτού : προέρχονται από το γάλα και είναι υψηλής βιολογικής αξίας μιας και περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός και δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του, αλλά τα προσλαμβάνει μέσω της τροφής.
  • Υδατάνθρακες του παγωτού : ο κυριότερος υδατάνθρακας του παγωτού είναι η λακτόζη του γάλακτος αλλά και οι γλυκαντικές ύλες που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή του. Οι υδατάνθρακες προσφέρουν στον οργανισμό όλη την ενέργεια που χρειάζεται κατά την διάρκεια του 24ώρου. Συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και της καρδιάς. Μάλιστα, η λακτόζη έχει βρεθεί ότι στα παιδιά βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Ακόμα και σε περιπτώσεις παρατεταμένης άσκησης το παγωτό μπορεί να χρησιμεύσει για την αντιμετώπιση των αναγκών του οργανισμού σε ενέργεια.
  • Λιπαρά του παγωτού : το λίπος του γάλακτος αποτελεί την κυριότερη πηγή των λιπαρών του παγωτού. Εκτός από ενέργεια, προσφέρει στον οργανισμό τα απαραίτητα λιπαρά οξέα καθώς και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες(A, D, E, K). Στο λίπος του γάλακτος βρίσκεται και το ωφέλιμο λινολεικό οξύ. Πρόκειται για μια φυσική ουσία η οποία συμβάλλει στην καταπολέμηση του καρκίνου αλλά και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και πολεμάει τον διαβήτη. Ιδιαίτερα προσεκτικοί με την κατανάλωση του παγωτού πρέπει να είναι όσοι έχουν αυξημένες τιμές χοληστερόλης γιατί το γάλα περιέχει κορεσμένα λιπαρά οξέα.
  • Βιταμίνες του παγωτού : το γάλα(A, D, E, K, B12), τα φρούτα(βιταμίνη C) και οι ξηροί καρποί(βιταμίνη Ε) είναι αυτά τα συστατικά που χαρίζουν τις σπουδαίες βιταμίνες στο παγωτό. Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην όραση και την ανάπτυξη. Η βιταμίνη D συντελεί στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από τα οστά. Η βιταμίνη Ε και C θεωρούνται από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικό και η βιταμίνη Κ είναι υπεύθυνη για την πήξη του αίματος. Η βιταμίνη Β12 συμβάλλει στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.
  • Μεταλλικά στοιχεία του παγωτού : το σημαντικότερο απ’ όλα τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχονται στο παγωτό είναι το ασβέστιο. Είναι το βασικότερο συστατικό των οστών και των δοντιών. Παράλληλα, συνεισφέρει και στην σωστή λειτουργία του μυοκαρδίου. Ενδεχόμενη απουσία του ασβεστίου από τον οργανισμό οδηγεί σε οστεοπόρωση. Εκτός από το ασβέστιο το γάλα είναι πλούσιο και σε φώσφορο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Τέλος το μαγνήσιο που περιέχει το παγωτό και το οποίο προέρχεται από το γάλα και τους ξηρούς καρπούς , συμμετέχει στη σύνθεση των πρωτεϊνών.

Πιο συγκεκριμένα η διατροφική αξία ορισμένων τύπων παγωτού φαίνεται στον παρακάτω πίνακα :

Θρεπτικά συστατικά

Παγωτό σοκολάτας

(100γρ)

Παγωτό(0% + 0%)

(100γρ)

Σορμπέ

(100γρ)

Θερμίδες(kcal)

234kcal

88kcal

125kcal

Πρωτεΐνες(γρ)

4,9γρ

4,2γρ

0γρ

Λίπη(γρ)

9,9γρ

Ίχνη

0γρ

Κορεσμένα λίπη(γρ)

5,4γρ

0,3γρ

0γρ

Υδατάνθρακες(γρ)

30,5γρ

27γρ

31γρ

Χοληστερίνη(γρ)

186γρ

2γρ

0γρ

Εύκολα μπορείτε να συμπεράνετε ότι το παγωτό τύπου σορμπέ δεν περιέχει καθόλου λιπαρά. Αν δεν σας αρέσει, επιλέξτε ένα παγωτό ξυλάκι χωρίς επικάλυψη σοκολάτας για να γλιτώσετε λίγες θερμίδες. Αν προτιμήσετε κάποιο παγωτό τύπου 0%, θυμηθείτε ότι το συγκεκριμένο ποσοστό πρέπει να αναφέρεται και στη ζάχαρη αλλά και στα λιπαρά(0% + 0%). Όσον αφορά τα «χύμα» παγωτά, οι διάφορες γεύσεις φρούτων ή το παγωμένο γιαούρτι αποδίδουν λιγότερες θερμίδες, σε σχέση µε το παρφέ ή άλλες γεύσεις. Να ξέρετε επίσης ότι για να «κάψετε» 200kcal ενός παγωτού θα πρέπει να κάνετε ½ ώρα τρέξιμο ή κολύμβηση ή ποδήλατο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.