Γιατί οι εργαζόμενοι του ΚΘΒΕ πιάσαν εξώστη στην ΕΜΣ

1
1213

Όσοι ζείτε στη Θεσσαλονίκη θα παρατηρήσατε τα μαύρα πανιά στον εξώστη του Θεάτρου της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών. Τα κρέμασαν οι εργαζόμενοι στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας που είναι απλήρωτοι και απειλούνται από ΔΕΚΟ και εργασιακή εφεδρεία. Η Νεφέλη Ανθοπούλου, πρόεδρος της ΑΕ ηθοποιών του ΚΘΒΕ, γραφει στο thinkfree.gr και μας “ανεβάζει” στη σκηνή με τα μαύρα πανιά…

Εδώ και ένα χρόνο το θέατρο ταλανίζεται από κάθε είδους προβλήματα: είναι χρεωμένο από την εποχή Τσακίρογλου, παρουσιάζονται τραγικές καθυστερήσεις στην επιχορήγηση από το Υπουργείο, μας έχουν εντάξει σε καθεστώς ΔΕΚΟ!

Αυτή τη στιγμή είμαστε ενάμιση μήνα απλήρωτοι και τα πρόσφατα νέα από το ΥΠΠΟ δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Επειδή πρόκειται να περικοπούν τα κονδύλιά του κατά 51%, ο υπουργός μας διεμήνυσε ότι δεν ξέρει ούτε πότε θα έχει λεφτά για μας ούτε πόσα!…

Δηλαδή, αν πρόκειται να υποστούμε περικοπή τέτοιου βαθμού, τότε δεν ισχύει ο ανακοινωμένος καλλιτεχνικός προγραμματισμός, όπως μοιραία δεν θα ισχύσουν και οι θέσεις εργασίας που υπάρχουν σήμερα.

Η ευθύνη του ΥΠΠΟ, εκτός από τις ανωμαλίες στην επιχορήγηση, είναι ότι δε μας στέλνει μια έκτακτη επιχορήγηση για να ξεχρεώσει το θέατρο και να βγει απ’ τα δύσκολα, τη στιγμή που στέλνουν διάφορα λεφτά εδώ κι εκεί (βλέπε Μέγαρο Μουσικής), τη στιγμή μάλιστα που το ΚΘΒΕ έχει επιδείξει ανάπτυξη και φοβερή παραγωγικότητα στους χαλεπούς αυτούς καιρούς. Σήμερα, ο μισθός του ηθοποιού, μετά τις περικοπές που υποστήκαμε, είναι 800 ευρώ καθαρά. Και οι συμβάσεις εργασίας μας 5άμηνες και 8άμηνες -είσαι φοβερά τυχερός αν «χτυπήσεις» 8μηνο, μια και είναι το καλύτερο που μπορεί να σου τύχει…Εννοείται επίσης, ότι μένεις τουλάχιστον μία φορά το χρόνο άνεργος.

Το γεγονός ότι είμαστε ΔΕΚΟ σημαίνει τα μύρια κακά. Κάθε τόσο έρχεται κι από μια διάταξη για ΔΕΚΟ στην οποία υποκείμεθα. Και είναι τελείως γελοίο αν σκεφθεί κανείς, πόσο ο ηθοποιός δεν έχει καμία σχέση με ΔΕΚΟ. Ο ηθοποιός παίζει κι όταν έχει χτυπήσει κορτιζόνη και με 40 πυρετό και αν έχει πεθάνει η μάνα του.

Η τελευταία εγκύκλιος που ήρθε σήμερα και αφορά 151 ΔΕΚΟ, είναι η εργασιακή εφεδρεία. Θα πρέπει να διωχθεί το πλεονάζον προσωπικό… Εάν δεν εξαιρεθούμε από τις ΔΕΚΟ, φοβάμαι ότι θα οδεύσουμε προς συρρίκνωση-συγχώνευση κάποια στιγμή.

Οι εργαζόμενοι στο θέατρο έχουν μείνει άφωνοι με την αναλγησία της Πολιτείας και την υπονόμευση του πολιτισμού. Δηλαδή τα έχουν βάλει με το ΚΘΒΕ, το οποίο είναι ο μοναδικός οργανισμός σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, που έχει την υποδομή να προσφέρει μορφωτικό και πολιτιστικό έργο στην ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο της Βόρειας Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων -τουλάχιστον;

Η εξαθλίωση και η απαξίωση, του να μη σου δίνουν λεφτά αλλά να απαιτούν να έρχεσαι στο θέατρο (με δικά σου έξοδα) και να καταθέτεις την ψυχή σου, πρέπει να πάψει. Η περιδίνιση στο τέλμα του να μην μπορούμε να αντιδράσουμε πρέπει να σταματήσει.

Ποιανού είναι η ευθύνη τελικά; Είναι του κράτους που πάει κατά διαόλου; Είναι του Υπουργείου που δε δίνει σημασία; Ή είναι του θεάτρου που δε κάνει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του εικόνισμα;

Γιατί αν έχεις εργοστάσιο με μηχανήματα και περιμένεις να σου βγάλουν τη δουλειά χωρίς να τα συντηρείς, τότε κάποια στιγμή θα χαλάσουν και δεν θα σου βγάζουν τη δουλειά. Δεν θα το έχουν κάνει από πρόθεση, απλώς θα χαλάσουν…

 

 

 

Γράφει η Νεφέλη Ανθοπούλου

Πρόεδρος της Αντιπροσωπευτικής Επιτροπής των ηθοποιών του ΚΘΒΕ

 

Προηγούμενο άρθροΈνα σπίτι με ρεύμα ανά πολυκατοικία, μια μπαλαντέζα ανά οικογένεια!!!
Επόμενο άρθροΚατάλογος ντροπής για πολιτικούς και πλούσιους κοσμικούς
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.