ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ (ΧΡΗΜΑ);

0
2648

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ δεν ήταν άσχημη σε γενικές γραμμές. Υπήρχαν κάποιες κοινοτυπίες ως είθισται. Υπερβολικές και λίγο φολκλόρ οι αναφορές «στον αγρότη, τον ντελιβερά, τη δημόσια υπάλληλο κτλ» αλλά ας δεχθούμε πως είναι ένας πιθανός τρόπος για την πολυπόθητη ταύτιση που χρειάζονται οι πολιτικοί με ευρεία στρώματα των εργαζομένων. Στα ίδια επίπεδα γραφικότητας κινείται και η δήλωση για τις αφίσες στα Πανεπιστήμια. Σίγουρα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν υπάρχουν για να κολλάμε αφίσες αλλά αυτό είναι πραγματικά το τελευταίο και πιο ασήμαντο πρόβλημα των ανώτερων ιδρυμάτων. Ακούγεται δε πολύ δευτερεύον για να αναφερθεί στη Δ.Ε.Θ.

Οι εξαγγελίες για τις φοροελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις και ΕΝΦΙΑ σίγουρα ακούγονται θετικές. Φυσικά, δεν γνωρίζουμε πως θα πραγματοποιηθούν αφού κακά τα ψέματα είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα με το Μνημόνιο νούμερο 3 της Αριστεράς. Αν αντιλήφθηκα σωστά θα πρέπει να πείσει σαν Πρωθυπουργός τους Ευρωπαίους για μικρότερα πλεονάσματα ώστε να υπάρχει «χώρος» να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές.

Αυτό που προσωπικά δεν μου άρεσε καθόλου (και από ότι βλέπω σε μεγάλη μερίδα ανθρώπων) είναι η εμμονή για το πλαστικό χρήμα.  Φαίνεται μάλιστα αντικρουόμενο που κάποιοι αυτοαποκαλούμενοι γνήσιοι, κλασικοί Φιλελεύθεροι, υποστηρικτές αυτό το διάστημα της ΝΔ προκρίνουν και χαίρονται με την υποχρέωση αγορών με πλαστικό χρήμα. Δε θέλει και πολύ μυαλό για να καταλάβουμε πως οποιαδήποτε υποχρέωση αντιτίθεται στην ελευθερία του ατόμου.

Ο πολίτης πρέπει να έχει την επιλογή να πληρώσει με όποιον τρόπο θέλει. Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να υποχρεώνεις την χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών και POS. Πολύ δε περισσότερο όταν ένα τέτοιο μέτρο δεν αφορά μόνο υψηλές χρηματικά πληρωμές αλλά απευθύνεται και στον μέσο πολίτη, την μέση επιχείρηση.
Πέραν της οικονομικής διάστασης όμως είναι και θέμα ιδιωτικότητας. Γιατί να είναι καταγεγραμμένες όλες ή οι περισσότερες συναλλαγές μας; Γιατί να μην μπορεί κάποιος να κάνει τα (λίγα ή πολλά) χρήματά του οτιδήποτε αυτός θέλει.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις πιθανόν να είναι θετικό και για αυτές να γίνονται περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές με το κράτος. Αυτό θα ισχύσει σε περίπτωση που θα γλιτώσουν γραφειοκρατία και χαμένες εργατοώρες στα γκισέ των Υπηρεσιών. Δεν θα ισχύσει όμως αν υπάρξουν περαιτέρω χρεώσεις υπέρ της τράπεζας μέσω της οποίας εκτελείται η συναλλαγή.

Σίγουρα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ασφαλής και γρήγορη συναλλαγή μας βοηθάει όλους. Αυτό όμως δεν γίνεται να είναι υποχρεωτικό. Τέλος, αν χαμηλώσουν οι τράπεζες τα ποσοστά προμήθειας και τις ημέρες δέσμευσης των χρημάτων αυτές οι συναλλαγές είναι σχεδόν σίγουρο πως θα αυξηθούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.