“Για μια άλλη πολιτική”

0
683

Γράφει ο Θέμης Παρλαβάντζας / [email protected]

  • 30/ 01/ 2013 LARISSANET: A.Παπαρήγα. «Ένα κίνημα μπορεί να νικήσει, γνωρίζοντας όμως τι έχει να αντιμετωπίσει και έχοντας μία άλλη πολιτική πρόταση, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης»
  • 22/05/2012 ΤΑ ΝΕΑ : Α. Τσίπρας. «Καλά κάνετε να συνηθίσετε μια άλλη πολιτική…»
  • 09/02/2013 ΤΟ ΒΗΜΑ : Φ. Κουβέλης: «Κλειδί για άλλη πολιτική το λάθος του ΔΝΤ»

Μια άλλη πολιτική. Το απόλυτο κλισέ της πολιτικής κενολογίας. Θα μπορούσε να είναι η σταθερά συνιστώσα της αριστεράς, αν δεν ζήλωναν τη φράση και δεξιόστροφα κόμματα ρηχής κενοσοφίας, που δεν φημίζονται δα και για την πρωτοτυπία του λόγου τους.

Μια άλλη πολιτική για μια άλλη Ελλάδα! Η απόλυτη απροσδιοριστία. Το εύηχο τίποτα. Η σταθερά επωδός όλων όσοι πουλάνε ένα καλύτερο αύριο, αλλά δεν έχουν ιδέα πώς φτάνουν εκεί. Θα πίστευε κάποιος πως πρόκειται για οπαδούς της ουτοπίας. Ουδέν ψευδέστερον. Πρόκειται για οπαδούς της κούφιας προοδευτικής ρητορικής που αρέσκεται σε δεκάρικους εντυπωσιασμού.

Ποιος δεν έχει ακούσει τη φράση για μια άλλη πολιτική; Πρόκειται για δυο απλές λέξεις που χωράνε τα πάντα. Έχεις πρόβλημα ανεργίας; Με μια άλλη πολιτική θα βρεις δουλειά. Είσαι δημόσιος υπάλληλος και σου έκοψαν το 40% του μισθού σου; Με μια άλλη πολιτική θα πάρεις πίσω το 40% και κάτι παραπάνω ακόμη. Ψάχνουμε απελπισμένα για επενδύσεις που κανένας δεν θέλει στον τόπο του; Με μια άλλη πολιτική θα γίνουν παντού επενδύσεις, αλλά όχι στο δικό του τόπο, στου γείτονα φυσικά. Δυσκολεύεσαι να φτάσεις στη δουλειά σου με το υπάρχον συγκοινωνιακό δίκτυο; Με μια άλλη πολιτική θα φτάνεις στη δουλειά σου σε ελάχιστα λεπτά και μάλλον τζάμπα.

Το πραγματικά αστείο είναι πως κάθε αριστεροφανές πολιτικό κόμμα, θέλει να ορίζεται από παραμέτρους όπως αυτή του διαλόγου, των επιχειρημάτων, του επιστημονικού λόγου, της ορθής σκέψης, και των πολιτικών προτάσεων!!! Πρόκειται φυσικά για την απόλυτη αντιστροφή της λογικής. Όλα τα προηγούμενα δεν είναι τίποτα άλλο από ρητορικές-λεκτικές πιρουέτες, απλώς για να κολακεύεται η λογική των αφελών ψηφοφόρων. Απουσιάζει και η ελάχιστη βάση.

Σωστά σκεπτόμενοι οι εκφέροντες τη σοφιστεία της άλλης πολιτικής, λένε τα πάντα και τίποτα, αφού η άλλη πολιτική δεν ορίζεται ποτέ. Περιγράφεται ως η λύση αλλά δεν ορίζεται. Βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε μια σοσιαλιστική διακυβέρνηση και ένα ιδεατό παράδεισο Βιβλικής προέλευσης. Οι εξειδικεύσεις δεν έρχονται ποτέ. Ο σχεδιασμός της άλλης πολιτικής εξαντλείται στη διατύπωση της φράσης. Εννοείται πως η άλλη πολιτική θα ανθήσει μετά τις εκλογές, όταν θα έχει κερδίσει το λαϊκό κίνημα. Τότε αυτόματα θα παρθούν όλα τα σωστά μέτρα, που κανένας φυσικά δεν γνωρίζει ποια είναι. Το μαγικό ραβδάκι της άλλης πολιτικής θα τα γεννήσει εκ του μη όντος.

Η άλλη πολιτική γίνεται πάντοτε η λέξη αγκίστρι για να ψαρέψει κάθε αγωνία, κάθε δυσαρέσκεια, κάθε ελπίδα. Σημασία δεν έχει πώς και με ποιο τρόπο ακριβώς θα λυθεί το πρόβλημα. Σημασία έχει να αλιευθεί ο δυσαρεστημένος. Να μετρηθεί το ψηφαλάκι. Να μαντρωθεί ο αφελής.

Όταν πολιτική είναι η θωπεία αφτιών, τότε σημασία δεν έχει τι λες αλλά πώς το λες. Όσο πιο υψωμένη και αποφασισμένη η αριστερή γροθιά, τόσο πιο έντονα προβάλλει και η ρητορεία της άλλης πολιτικής. Άλλωστε ποιος από τους υποστηρικτές σου θα ζητήσει  διευκρινίσεις σε ποια ακριβώς πολιτική αναφέρεσαι; Ακόμη και οι πολιτικοί σου αντίπαλοι δεν τολμούν να σου ζητήσουν ακριβή ορισμό της άλλης πολιτικής. Βρίσκονται όλοι στο ίδιο πλαίσιο συνενοχής, αφού ούτε και αυτοί διαθέτουν ανάλογο σαφή ορισμό της δικής τους άλλης πολιτικής… 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.