Για τον προαναγγελθέντα θάνατο του…δικηγοράκου!

2
633
www.makeleio.gr
www.makeleio.gr
www.makeleio.gr

Γράφει ο Μανόλης Λαμτζίδης / δικηγόρος,  μέλος του Δ.Σ. και πρ. Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Στο έργο του Άρθουρ Μίλερ «Ο θάνατος του εμποράκου» ο κεντρικός ήρωας, ο εμποράκος Γουίλι Λόμαν που αγωνίστηκε τίμια μια ζωή αλλά τσακίστηκε από την οικονομική κρίση, παίρνει τελικά την απόφαση να αυτοκτονήσει. Σε αυτούς που έσπευσαν να τον κατηγορήσουν γιατί παρουσιάζει έναν ήρωα που καταλήγει σε τέτοια απόφαση, ο Αμερικανός συγγραφέας απάντησε ότι ο Λόμαν αξίζει κάθε σεβασμό, γιατί ακόμα και με την αυτοκτονία του θέλει να υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά του.

Πριν ακόμα βιαστούμε να απαντήσουμε αν τελικά αυτό ή άλλο ήταν το κίνητρο,  που ώθησε  τον 32χρονο συνάδελφό μας στο «salto mortale» από το γραφείο του, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατό του-  ας επιχειρήσουμε μία πραγματική αποτύπωση της κατάστασης των δικηγόρων στην πόλη μας.

Από άποψη ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 15.5.2013 στο ETAA/T.N. (συνταξιοδοτικός κλάδος) είχαν καταβάλει την  ετήσια εισφορά τους μόνο 2.080 δικηγόροι από σύνολο 6.402 (ποσοστό :

30,77 %), ενώ στο Τ.Υ.Δ.Θ/ ΕΟΠΥΥ (κλάδος των ανύπαρκτων πλέον υγειονομικών παροχών) μόνο 4.441  δικηγόροι από σύνολο 6.402 (ποσοστό 69,40 %).

1.734 (ποσοστό 24.46%) έχουν πραγματοποιήσει μηδεν (0) παραστάσεις στα δικαστήρια , ενώ 2.965 (ποσοστό 46,20%)  έχουν πραγματοποιήσει μηδεν (0) παραστάσεις σε συμβολαιογραφικές πράξεις .

Ο συνάδελφός μας αποδεδειγμένα ανήκε σε αυτήν την κατηγορία!

Επίσης, οι νέοι δικηγόροι με επαγγελματική ηλικία μέχρι πέντε έτη δικηγορίας (1.599 άτομα ή ποσοστό24,97%) έχουν πραγματοποιήσει κατά μέσο όρο το ίδιο διάστημα 6 (έξι) παραστάσεις (!!!) στα δικαστήρια και λιγότερο από ένα (1) – για την ακρίβεια 0,79- παραστάσεις σε συμβολαιογραφικές πράξεις.

Πέρα από αυτές τις κατηγορίες υπάρχουν και άλλες δύο ακόμα:

A.                             Aυτών που πραγματοποίησαν από 1 μέχρι και 10 παραστάσεις ( 2.165 άτομα ή ποσοστό 30,54%) στα δικαστήρια και

B.                             Αυτών  που πραγματοποίησαν από 1 μέχρι και 10 παραστάσεις σε συμβολαιογραφικές πράξεις (3.344 άτομα ή ποσοστό 52,10%)

Από την αποτύπωση αυτή συνάγεται ότι μία πολύ μεγάλη μερίδα δικηγόρων αντρών και γυναικών :

Α. «Πένεται», επιβιώνει πολύ δύσκολα,  υποφέρει και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις βιοτικές του ανάγκες.

Β.  Ανήκει σε μία «γκρίζα» ζώνη των κακά αμειβόμενων συνεργατών σε δικηγορικά γραφεία, των ελεύθερα υπο- απασχολούμενων , και ετερο-απασχολούμενων , που δεν καταγράφονται φυσικά ως «άνεργοι»!

Γ. Η επίσημη τοπική συνδικαλιστική ηγεσία δεν έχει ασχοληθεί με αυτό το φαινόμενο. Δεν έχει προβεί σε καμία σχετική ανακοίνωση, ούτε έχει παραγγείλει κάποια ειδική μελέτη, ούτε δείχνει να προβληματίζεται ώστε να κατευθυνθεί σε κάποια δέσμη προτάσεων προς το αρμόδιο Υπουργείο.

Αν σε αυτή την κατάσταση προσθέσεις και τις συνεχείς ψευδο-μεταρρυθμίσεις στο επάγγελμα και γενικότερα στη δικαιοσύνη , για τις οποίες ενδιαφέρεται και πιέζει συνεχώς η Τρόικα στο πλαίσιο εφαρμογής των μνημονίων , που έχουν ταυτόχρονα ως αποτέλεσμα τον βίαιο αποπληθωρισμό του κλάδου και την παρεμπόδιση της πρόσβασης ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού πολιτών στη δικαιοσύνη, τότε δικαιολογημένα μπορούμε πλέον να μιλάμε για έναν προαναγγελθέντα «θάνατο του…..δικηγοράκου»!

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλά τα λέτε κύριε Λαμτζίδη σχετικά με τους αριθμούς.
  Πολύ γλαφυρά αποτυπώνεται η εξαθλίωση του κλάδου μας.

  Αλλά θα ήθελα να κάνω μια ρητορική ερώτηση…
  Ποιος ήταν πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης έως το 2011;;;
  Ποιος δηλαδή είχε τον πρώτο λόγο όταν δρομολογήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις για τους αριθμούς αυτούς; Όταν μπήκε το ΦΠΑ; Όταν ψηφίστηκε ο νόμος για τη διαμεσολάβηση; Όταν συγχωνεύτηκε το Ταμείο Νομικών;
  Και τι κάνατε όταν έγιναν όλα αυτά;
  Τι κάνετε σήμερα που βρίσκεστε στην πλειοψηφία του ΔΣ;

  Ας αναλογιστούν όλοι ποια ήταν η στάση τους απέναντι στους συναδέλφους τους, πριν να αρχίσουν να μετρούν τα ποσοστά της κατάντιας μας.
  Καλά και σωστά τα λόγια σας, αλλά δεν έχετε κανένα δικαίωμα να τα λέτε. Το δικαίωμα σας αυτό αποσβέστηκε χάρη στην στάση που επιδείξατε όλο το διάστημα που χειριστήκατε τα συλλογικά δικαιώματα των συναδέλφων σας. Και τα χειριστήκατε εις βάρος τους. Εις βάρος μας.
  Μετρήστε λοιπόν τους αριθμούς της δικής σας προεδρίας. Θα δείτε πως και τα σημερινά ποσοστά που παραθέσατε γεμάτος πόνο, έχουν και τη δική σας υπογραφή.

  • Σωστός ο συνάδελφος..! Επιτέλους σε αυτή τη χώρα, ας αναλάβουν κάποιοι την ευθύνη των (μη) πράξεών τους όταν ήταν στις Διοικήσεις του κλάδου μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.