Γιώργος Χατζηπαύλου: «Με κουράζει η έλλειψη υπομονής των ανθρώπων»

0
739

xatzipavlou

Συνέντευξη στην Ελένη Σκάρπου / [email protected], f/b Eleni Skarpou, eliaskarpou.blogspot.gr

Τόπος: Εκείνος πριν από πρόβα. Εγώ στα σκαστά από χίλιες μύριες δουλειές.

Χρόνος: Θα ταν δε θα ταν ένα 40λεπτό που ξεχαστήκαμε με την κουβέντα.

Σκοπός: Χόρεψε χαρούμενα μπορείς… δες την φωτεινή πλευρά της ζωής.

Είναι ο πρώτος stand-up comedian που συναντάω στο ηλεκτρονικό χαρτί. Είναι η 13η χρονιά που βάζει τον εαυτό του σε αυτή την τόσο διασκεδαστική διαδικασία. Είναι αυτή η κρίσιμη στιγμή που έχει επιλέξει να μιλήσει για τις σχέσεις, τα ζευγάρια, το σεξ, τη ζωή μας με όλα τα σχετικά κουσούρια τους και την γλύκα τους μαζί. Θα το κάνει επί σκηνής την ερχόμενη Δευτέρα 25 και Τρίτη 26 Νοεμβρίου στο φουαγιέ του Θεάτρου Αριστοτέλειον. Γιώργος Χατζηπαύλου. Λιοντάρι, αλλά με ζώδια δεν ασχολείται ούτε για πλάκα. Ψυχαναγκαστικός, αλλά μόνο στις προσωπικές του πρόβες για καλό σκοπό. Ειλικρινής γιατί πόσο δήθεν να το παίξεις όταν ξεμπροστιάζεσαι συνεχώς και αδιαλείπτως κάνοντας stand up απέναντι σε κόσμο που δεν τον ξανάδες ποτέ στο παρελθόν. Ο τίτλος της παράστασης; «Ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα» και σαφώς τα ερωτήματα που θα τεθούν και οι απαντήσεις που θα δοθούν θα μας βρουν κάπου ανάμεσα στις ζωές μας και στις ζωές των γύρω μας. Έτσι άλλωστε μου περιγράφει ο Γιώργος την πηγή της έμπνευσής του όταν πρόκειται να πιάσει πένα και να αρχίσει την επαγγελματική λογοδιάρροια του. «Το stand up comedy είναι ένα θεατρικό είδος κατά το οποίο δεν υπάρχει 4ος τοίχος. Μιλάω στον κόσμο ώντας ο εαυτός μου. Με γοητεύει η καλλιτεχνική διαδικασία του πράγματος» μου λέει επιμένοντας στο αγαπημένο του τρίπτυχο… «γράφεις, παίζεις και σκηνοθετείς». Παρατηρώντας πως τα stand up comedy ως τρόπος διασκέδασης ανθούν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αναρωτιέμαι τι τους δίνει τροφή στην Ελλάδα. Είναι η τάση του Έλληνα στο γέλιο; Είναι η κρίση; «Δεν έχει να κάνει με την κρίση νομίζω. Η κωμωδία ήταν πάντα αρεστή» επιμένει εκείνος. Και παρά το γεγονός πως δεν αυτοαποκαλείται ηθοποιός δουλεύει σκληρά και με κώδικες αυστηρούς που μόνος του έχει θέσει για να βγάζει στο σανίδι το αποτέλεσμα που θέλει. «Το να γράψω κείμενα είναι για μένα μια διαδικασία οκτάωρη σε καθημερινή βάση. Υπάρχει μια ροή και πάνω στο ένα θέμα χτίζω το άλλο. Είναι η δουλειά μου όπως και να χει, και την αγαπώ, και μ’ αρέσει. Θέλει αφοσίωση και επιμονή όπως κάθε τέχνη. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο όμως είναι που εγώ είμαι το αφεντικό του εαυτού μου».  Απέναντι από τους θεατές; Κύριος. Δεν τους ρωτάει. Δεν τους βάζει στο παιχνίδι παρά μόνο μετρά το γέλιο τους κι εκεί συνειδητοποιεί πως το γλυκό έδεσε.

xatzipavlou3

Τα βιώματα, οι γυναίκες, οι πρόβες και η αστεία πλευρά της ζωής… του

Μιλώντας γι’ αυτά που μπορεί να κουβαλά κανείς μαζί του σε μια σκηνή απάνω μου δηλώνει πως για να βάλεις τις σχέσεις και τα δύο φύλα σε σωστή βάση δεν φτάνουν μόνο οι προσωπικές ιστορίες κι ότι συνήθως είναι βιώματα άλλων που ταιριάζουν στα δικά του και στα δικά μας ως θεατές. «Δεν είναι εύκολο καθόλου να μιλάς για τις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά είναι το παν στην ζωή μας. Στην ψυχή μας υπάρχει πάνω πάνω. Είναι λιγότερο σημαντικό οτιδήποτε άλλο. Αν καταφέρουμε μάλιστα τις αντιθέσεις και τα προβλήματα να τα δούμε με την αστεία τους πλευρά θα είμαστε καλά» επισημαίνει. Βαδίζοντας σε μια πιο προσωπική οδό… δεν είναι σίγουρος αν επέλεξε το συγκεκριμένο stand up comedy για να μπορέσει να αποδεχτεί τελικά τη διαφορετικότητα των δύο φίλων ή αν η παραδοχή ότι αρσενικά και θηλυκά είμαστε απλά από άλλη πάστα τον οδήγησε εκεί από μόνη της. Οι καβγάδες γι’ αυτόν πάντως δεν υπάρχουν. «Το μεγαλύτερο παράπονο των γυναικών που ήμασταν μαζί ήταν ότι δεν τσακωνόμασταν ποτέ» μου λέει χαριτολογώντας. Κι από τα χαριτωμένα πάμε στα σοβαρά μιας και η λέξη πρόβα για τον Γιώργο δεν είναι παιχνίδι… είναι μια δοκιμασία με τον εαυτό του που στοχεύει στην λύτρωση και την ανακούφιση. «Ο Μάμετ λέει ότι το 90% της υποκριτικής είναι η φωνή. Ό,τι φτιάχνω, το γράφω, σηκώνομαι όρθιος και του δίνω ζωή». Αν χρειαστεί να μπει σε ρόλους μπαίνει. Αλλάζει φωνές, αλλάζει γκριμάτσες, αλλάζει διαθέσεις αλλά δύσκολα αλλάζει κοστούμια. «Ηχογραφώ πρόβες για να δω τελικά τι κάνω λάθος και είμαι πολύ αυστηρός κριτής του εαυτού μου, γιατί δεν έχει νόημα διαφορετικά». Αυτή η αυτοκρίτική τον κάνει καλύτερο και το γνωρίζει καλά. «Είμαι ψυχαναγκαστικός αλλά αβοηθάει εμένα. Αν στην πρόβα μου κάνω σε ένα σημείο λάθος το ξανακάνω από την αρχή» παραδέχεται και μου εξηγεί πως το εν λόγω «αυτομαστίγωμα» τον έχει σώσει από χρονικές σπατάλες και έχει αυξήσει την αυτοσυγκέντρωση του. Συχνά πριν από ένα stand up κάνει ένα πρώτο test στο σαλόνι του σπιτιού του. Καλεί φίλους και φίλους φίλων –ετερόκλητες προσωπικότητες όπως αναφέρει και ο ίδιος- και βλέπει τις πρώτες αντιδράσεις. Η πιο έντονη αντίδραση του κοιτώντας εξω από το παράθυρο και βλέποντας τον τρόπο που λειτουργούν οι άνθρωποι; «Με κουράζει η έλλειψη υπομονής των ανθρώπων».

Print

Από την παραγωγή στην κατανάλωση… γιατί όλα είναι βγαλμένα απ’ τη ζωή

Τι θα μας πει ο Γιώργος Χατζηπαύλου με λόγια που έχουμε πει, μας έχουν πει, έχουμε ακούσει; Αρχικά… γιατί οι γυναίκες μιλάνε με σήματα. Ο ίδιος πιστεύει πως κατέχουμε τη γλώσσα του σώματος. «Είστε πολυεπίπεδες στην επικοινωνία. Μας δίνετε το πάτημα με ένα νεύμα κι εμείς απλά ακολουθούμε». Και για την γυναίκα της ζωής του όπως και των υπόλοιπων αντρών… την μάνα… οι λέξεις είναι πολλές και με μια αίσθηση βαθιάς ταπεινότητας. «Είναι η πρώτη γυναίκα που αντιμετωπίζουμε, η πρώτη επαφή μας με το άλλο φύλο μέσα από έναν άνθρωπο που μας αγαπάει ούτως ή άλλως». Το πιο σπουδαιο όμως για τον ίδιο είναι αυτό που σου αφήνει η σχέση τούτη. «Μεγαλώνοντας συνειδητοποιείς τι σου έχουν αφήσει. Από τη μαμά μου έμαθα δύο πράγματα. Πως δεν πρέπει να φτάνεις τον άλλον σε σημείο αγανάχτησης, γιατι δεν είναι εύκολο να επιστρέψεις μετά και πως δεν πρέπει να κρίνεις τον άλλον πριν δεις τα κίνητρα του… την καλοσύνη δηλαδή» μου λέει. Όσο για τον μπαμπά του… εκείνος του έχει μάθει καλά πως όλα στη ζωή μπορούν να είναι αστεία αρκεί να θες να τα δεις ετσι. Με γεύση από τα απίθανα και αναντικατάστατα γεμιστά της μαμάς του που δεν πρόκειται να πάψει να αναζητά ακόμα κι αν φτάσει ως την Ανταρκτική, μου αποκαλύπτει πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ταξίδι η μαμά του θα του έστελνε σίγουρα συνοδεία για να τον προσέχει. Εκείνος πάντως μέχρι την Κρήτη θα ήθελε να φτάσει για να αράξει, νιώθοντας πολύ τυχερός γιατί μέσα από τις γονεϊκές συμβουλές μπόρεσε να φιλτράρει τις καλύτερες και να πορευτεί αντιστοίχως. Μια από τις συμβουλές που θα μας δώσει επί σκηνής είναι σχετικά με την μάχη της συγκατοίκησης. «Αν κάτι δεν πάει καλά άσε να το συζητήσεις μετά». Άλλωστε τα δύο φύλα πάντα θα έχουν πόλεμο και πάντα η φιλία ανάμεσα τους θα είναι αμφισβητήσιμη. Ο Γιώργος τονίζει πως είναι θέμα γυναίκας αν θα κρατήσει μια φιλία με έναν άντρα. Και τα παιδιά… πως γίνονται τα παιδιά; Μην νομίζετε ότι θα μας αναλύσει όλες αυτές τις ιστορίες που μας έλεγαν όταν ήμασταν μικροί περί πελαργού και πάει λέγοντας. Θα μας τα πει όλα για τα προκαταρκτικά, την τεχνική και τον τρόπο που οι άντρες κρίνονται στο κομμάτι αυτό και ενίοτε βγαίνουν αλώβητοι από τα γυναικεία δόντια. Θα μας βάλει επίσης σε σκέψεις για το τι συμβαίνει όταν μεγαλώνει κανείς. «Εγώ νομίζω πως όσο μεγαλώνω μοιάζω στην μάνα μου, γιατί όποτε βλέπω ζευγαράκι να σαλιαρίζει στο δρόμο…  θέλω να φωνάξω “σπίτια δεν έχετε;” όπως θα έκανε εκείνη» μου δηλώνει. Μέσα στις ατάκες φωτιά του Γιώργου Χατζηπαύλου –που επίτηδες δεν μοιράζεται μαζί μου- θα βρείτε σίγουρα τα έθιμα και το τελετουργικό ενός γάμου. Τι κάνουν οι φίλες της νύφης και τι οι φίλοι του γαμπρού. Κι επειδή σας είπα πολλά… τα υπόλοιπα θα τα μάθετε από τον ίδιο. Μην περιμένε να σας εμφανιστεί με υπερπαραγωγή ντύσιμο. Μαύρο κατάμαυρο t-shirt χωρίς πολλά πολλά. Αν οπωσδήποτε έπρεπε να γράφει κάτι η μπλούζα του όμως… αυτό θα ήταν: «Μην κοιτάτε τι γράφει η μπλούζα μου, ακούστε τι λέω»! Διότι είναι σημαντικό γι’ αυτόν ο θεατής να είναι εκεί ψυχή τε και σώματι.

 Special Tip: Λόγος για να μην το χάσετε!

Ο έρωτας στα χρόνια του internet. Πως κατέληξε να είναι σημείο των καιρών; Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά; Και τι θα συνέβαινε αν την 28η Οκτωβρίου 1940 υπήρχε facebook; Τι chat θα έκαναν άραγε επί τρωικού πολέμου;

Που θα τον δούμε τηλεοπτικά προσεχώς;

Έρχεται «Η μάχη των δύο φύλων» στις αρχές Δεκεμβρίου από τη συχνότητα του Alpha με σκετς και καλεσμένους, με φλέρτ και πρώτα ραντεβού για να γίνονται τα παθήματα μαθήματα σε εβδομαδιαία βάση.

Info:

(Ακόμα πιο) Δύσκολα τα πράγματα!

Με τον Γιώργο Χατζηπαύλου

Θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ

(Εθνικής Αμύνης 2, τηλ.2310 262 051)

STAND UP COMEDY στο ΦΟΥΑΓΙΕ

25 & 26 Νοεμβρίου 2013

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 9.00 ΜΜ

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ : 10€ (ΜΕ ΠΟΤΟ)

 

Προηγούμενο άρθροΠαρουσίαση του πρώτου τεύχους του λογοτεχνικού περιοδικού «θράκα»
Επόμενο άρθροΑνατρεπτικό Σενάριο των επόμενων εκλογών
Σίγουρα από κάπου ξεκίνησα και σίγουρα κάπου θα φτάσω. Οι φίλοι μου λένε ότι δεν έχω έναν προορισμό, αλλά πολλούς γιατί όλο κάπου είμαι κι όλο κάτι κάνω. Εγώ λέω πως κάνω αυτό που μου αρέσει… σκέφτομαι και λειτουργώ ελεύθερα. Στον 1055 Rock, 19.00-22.00 από Δευτέρα έως Παρασκευή με μουσική που «σκαλώνει» στα αυτιά αλύπητα και έντονα. Ολημερίς κι ολονυχτίς στην «υπηρεσία» του thinkfree.gr που θυμίζει τον γύρο της Καραϊβικής με βανάκι και ρουφηξιές από cuba libre! Μέχρι τώρα άρθρα μπόλικα, τηλεοπτική και κινηματογραφική παραγωγή, ραδιόφωνο και τηλεόραση σε σαλονικιώτικο επίπεδο και πολλές γεύσεις από παρεΐστικες δουλειές. Το πιο φωτεινό μου σημείο… η καταγωγή μου (Αγιά-Πάργας). Το πιο μελανό μου σημείο… Γιατί δεν ρωτάμε τον Τσακ Νόρις που βλέπει πίσω από τα προφανή;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.