Γ. Βούρος: «Ζωντανεύουμε ένα κομμάτι του ΚΘΒΕ που έγραψε τη δική του ιστορία»

0
848

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος έπειτα από δύο χρόνια ζωντανεύει το  χοροθέατρο με την παράσταση «ΤΑΝ» σε χορογραφία – σκηνοθεσία Κώστα Γεράρδου. Στο Βασιλικό Θέατρο από τις 8 Μαΐου για 9 μόνο παραστάσεις.

Η παράσταση “TAN”, είναι ένα ταξίδι, μια αναζήτηση. Παρακολουθεί την αέναη πορεία της φυλής των ανθρώπων μέσα στον χρόνο. Ο πρώτος χτύπος, ο πρώτος ήχος, ο πρώτος χορός. Αυτή η αρχέγονη κατάσταση του σώματος που δονείται και πάλλεται, του σώματος που «παθαίνει» (το πάσχον σώμα), που επικοινωνεί πέρα από την λογική του κόσμου των λέξεων στο παράλογο και στο άγνωστο του κόσμου του χορού. Χορός ιερός, λαϊκός, εκστατικός,τελετουργικός. Ο άνθρωπος αντιμέτωπος με το Ακατάληπτο, θέλοντας να έρθει σε επικοινωνία με αυτό, χορεύει αυτό που δεν μπορεί να ειπωθεί.

Στις ευρωπαϊκές γλώσσες η λέξη χορός: “danza”, “dance”, “tanz”, προέρχεται από την ρίζα tan, που στα σανσκριτικά σημαίνει τάση και η παράσταση έχει στόχο ακριβώς αυτό: να μας φέρει σε επικοινωνία με αυτή την αρχέγονη τάση δημιουργώντας τις συνθήκες όπου το θέαμα και ο θεατής γίνονται ένα. Ίσως αυτό που σήμερα ονομάζουμε σύγχρονος χορός και το μέλλον του, να βρίσκεται στις ρίζες μας

«Από την αρχή της θητείας μου, ήταν αυτονόητο μέσα στο μυαλό μου να φέρω στην επιφάνεια και πάλι ένα κομμάτι του Κρατικού Θεάτρου που έγραψε τη δική του ιστορία, όπως είναι το Χοροθέατρο. Η γνωριμία μου με τους ανθρώπους που το στηρίζουν, επισφράγισε την απόφασή μου για την αναβίωσή του Χοροθεάτρου», τόνισε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Βούρος. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για ένα εγχείρημα – πυροτέχνημα αλλά για ένα νέο ξεκίνημα με συνέχεια: «η χειμωνιάτικη εφηβική σκηνή θα εξυπηρετηθεί από μια συνεργασία του χοροθεάτρου και των ηθοποιών του ΚΘΒΕ. Το Χοροθέατρο ξαναμπαίνει στις ράγες της πορείας του ουσιαστικά, μέσα από τη συνεργασία των τεσσάρων χορογράφων: Κώστα Γεράρδου, Γιάννη Μάρτου, Δημήτρη Σωτηρίου και Ηλία Τσάκωνα».

Η ονομασία της παράσταση «ΤΑΝ», στα σανσκριτικά σημαίνει τάση. Όπως αποκάλυψε ο χορογράφος και σκηνοθέτης της παράστασης Κώστας Γεράρδος, δεν είναι τυχαία η λέξη, καθώς σκοπός του ήταν η παράσταση, ακόμη και από τον τίτλο της, να κάνει αισθητή την παρουσία του Χοροθεάτρου. «Είναι μεγάλη η συγκίνησή μου, που μαζί με την ομάδα μου ετοιμάσαμε την πρώτη παράσταση της ανασύστασης του Χοροθεάτρου. Η Θεσσαλονίκη και το ΚΘΒΕ οφείλει να προσφέρει στο κοινό αυτήν την μορφή τέχνης». Αναφερόμενος στην παράσταση, ο κ. Γεράρδος έκανε λόγο για ένα παιχνίδι που απαρτίζεται από δομή, χορογραφία και αυτοσχεδιασμό. «Ένα παιχνίδι που ενώ διέπεται από κανόνες, σταδιακά άναρχα σπάνε. Ένα παιχνίδι του λογικού μέσα στο παράλογο, ένα άχρονο παιχνίδι μέσα στον χρόνο».

Ο χορογράφος και χορευτής Γιάννης Μάρτος εμφανώς συγκινημένος από την απόφαση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή να δώσει και πάλι σάρκα και οστά στο Χοροθέατρο του ΚΘΒΕ, μίλησε για μια απόφαση που δίνει πολιτιστική πνοή στον Οργανισμό και τη Θεσσαλονίκη. «Το Χοροθέατρο αναβιώνει χάρη στην πρωτοβουλία του Γιάννη Βούρου. Ήταν καθαρά θέμα προσωπικής απόφασης καλλιτεχνικού διευθυντή και είναι μεγάλη μας η τιμή που έφτασε η ώρα να το ζήσουμε».

Την ίδια ώρα, ο ηθοποιός Δημήτρης Δρόσος δήλωνε τη χαρά του που συμμετέχει στην παράσταση «ΤΑΝ» που για το ίδιο, όπως τόνισε, αποτελεί εμπειρία και έκλεισε με την φράση «Σήμερα χαίρεται η Τερψιχόρη».

Ο χορευτής και χορογράφος Δημήτρης Σωτηρίου δήλωσε: «Ήταν μια δοκιμασία να δουλεύουμε απλήρωτοι, κάτω από δύσκολες  συνθήκες, για μια παράσταση υπό αίρεση. Επιστρατεύσαμε την αλληλεγγύη και το χιούμορ μας και σε αυτά στηριχτήκαμε. Σας περιμένουμε στην παράσταση».

Ο χορευτής και χορογράφος Ηλίας Τσάκωνας, αντίστοιχα, είπε: «Η αναβίωση του Χοροθεάτρου, ήταν για μένα προσωπικά, ένα μεγάλο στοίχημα γιατί είμαι “παιδί” του Ντανιέλ Λομέλ και θέλω να συνεχιστεί η λειτουργία του. Το χοροθέατρο αποτελεί πνοή για τον κόσμο του χορού. Είναι επαγγελματική διέξοδος για όσους συμμετέχουν, δίνοντας συγχρόνως τη δυνατότητα στο κοινό της Θεσσαλονίκης να δει διαφορετικά πράγματα». Ενώ μιλώντας για το διάστημα των προβών, καθώς και για την συνεργασία με τον Κώστα Γεράρδο, δήλωσε: «΄Ηταν μια επίπονη διαδικασία με πολλά στοιχεία αυτοσχεδιασμού. Κάθε μέρα είναι και μια καινούρια δημιουργία. Θέλω να πιστεύω ότι είναι μια προσπάθεια που θα την αγκαλιάσει ο κόσμος και ότι η παράσταση θα αρέσει».

Η ηθοποιός της παράστασης Μομώ Βλάχου τόνισε: «Συμμετέχοντας στο Χοροθέατρο, κατάλαβα ότι υπάρχουν οι χορευτές για να αισθανόμαστε εμείς οι ηθοποιοί ότι είμαστε προνομιούχοι. Οι χορευτές ζουν με τον πόνο, χτίζουν πάνω στον πόνο κι έτσι έχουν μάθει να δουλεύουν.

Ήταν μια γνωριμία μου με μια τέχνη πολύ υγιή. Το Χοροθέατρο είναι εδώ, να του ευχηθούμε καλό ταξίδι. Να δοθεί και σε άλλους συναδέλφους η ευκαιρία να συμμετάσχουν σ’αυτό. Θεωρώ ότι ήταν μια σημαντική εμπειρία που το δικό μου σώμα θα την θυμάται για καιρό!».

Η Σεσίλια Τσελεπίδη, υπεύθυνη για τον σχεδιασμό φωτισμού, εξήγησε: «Εγώ λειτουργώ μακριά από το φως, έχω συνηθίσει να φωτίζω και όχι να φωτίζομαι. Με αφορμή τη συνεργασία μου με τον Κώστα Γεράρδο, μπήκα σε ένα συνεχές πηγαινέλα μεταξύ Γερμανίας- Ελλάδας. Η παράσταση “Taν” είναι σώμα, φως στη σκηνή με μουσική. Είναι μαγικό να ζεις την προετοιμασία βλέποντας όλους τους συντελεστές να δουλεύουν με τόση ενέργεια και πάθος και να φεύγουν χαμογελαστοί, ύστερα από ώρες προβών».

 

 «ΤΑΝ»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Χορογραφία – Σκηνοθεσία: Κώστας Γεράρδος

Σκηνικά – Κοστούμια: Δανάη Πανά

Σχεδιασμός φωτισμού: Σεσίλια Τσελεπίδη

Δραματουργική συνεργασία: Αμαλία Κοντογιάννη

Δραματουργική συνεργασία: Εύα Κουμανδράκη

Βοηθός χορογράφου: Ιωάννα Μήτσικα

Οργάνωση παραγωγής: Marleen Verscuuren

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μομώ Βλάχου, Δημήτρης Δρόσος, Χάρης Πεχλιβανίδης, Εύα Σωφρονίδου

Χορεύουν: Μήνα Ανανιάδου, Κώστας Γεράρδος, Δέσποια Κέη, Γιάννης Μάρτος, Ριαννόν Μόργκαν, Λουκιανή Παπαδάκη, Σοφία Παπανικάνδρου, Δημήτρης Σωτηρίου, Ηλίας Τσάκωνας, Αλέξης Τσιαμόγλου

Μουσικοί: Ιάσων Γερεμτζές (κρουστά), Αριστοτέλης Εμμανουηλίδης (ηχητικό περιβάλλον), Νικόλας Κιουρκτσής (κρουστά), Νίκος Ψοφογιώργος (κρουστά).

Βασιλικό Θέατρο

Έναρξη παραστάσεων: Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Λήξη Παραστάσεων: Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

 

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή

Ώρα: 21:00

Τιμές Εισιτηρίων

  • Κανονικό εισιτήριο: 15 €
  • Εκπτωτικό εισιτήριο (Φοιτητές, Άτομα άνω των 65): 10 €
  • Δάσκαλοι – Καθηγητές: 12 €
  • Ομαδικές κρατήσεις (20 άτομα και άνω): 9 €
  • Ειδική τιμή ανέργων: 5 €

Ώρες λειτουργίας ταμείων:

Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου): Τρίτη-Κυριακή: 9:30 – 21:30

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2): 17:30-21:30

Μονή Λαζαριστών(Κολοκοτρώνη 25-27): Τετάρτη-Κυριακή: 17:30-21:30

Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με την ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ προσφέρει στους  θεατές των παραγωγών που παρουσιάζονται στα θέατρα της ΕΜΣ και του Βασιλικού Θεάτρου – με την επίδειξη του εισιτηρίου παρακολούθησης της εκάστοτε παράστασης-  έκπτωση 50% στις ισχύουσες τιμές του τιμοκαταλόγου, για στάθμευση των αυτοκινήτων στο πάρκινγκ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

 

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΟΡΟΥ CID-UNESCO

Προηγούμενο άρθροΓέμισε τουλίπες η Κωνσταντινούπολη!
Επόμενο άρθροΔηλώσεις Ν. Ξυδάκη στη Βουλή για ΚΘΒΕ, ΕΛΣ, επιχορηγήσεις
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.