Γ. Βούρος: Ένα δήθεν ναυάγιο κι ο… βορειοκορεάτης υπουργός

0
2279

βουρος

Γράφει η Κατερίνα Νικολάου / [email protected]

Με… αποδείξεις και ονόματα απάντησε ο Γιάννης Βούρος στις αιχμές του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη. O τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του δεύτερου μεγαλύτερου θεατρικού οργανισμού της χώρας θέλησε παραδίδοντας τη σκυττάλη να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα ώστε να φύγει με το κεφάλι ψηλά. Έτσι παρέθεσε οικονομικά στοιχεία, έρευνες κοινού αλλά και αντίγραφα της αλληλογραφίας του με τα Υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού.

Τα νούμερα που τον δικαιώνουν

Σύμφωνα με τον Γιάννη Βούρο το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος μόνο ναυάγιο -όπως το αποκάλεσαν κάποιοι- δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί. “Σε ένα δεινό οικονομικό περιβάλλον, το ΚΘΒΕ στάθηκε όρθιο”, υπογράμμισε. Μάλιστα στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε κατά την θητεία του μαρτυρούν πως το ΚΘΒΕ είχε σε μεγάλο ποσοστό φανατικό κοινό, που στήριζε ακόμα και τις παραγωγές στις οποίες δεν έπαιζαν “μεγάλα ονόματα”. “Το 42% του κοινού του ΚΘΒΕ ήταν φανατικό παρακολουθώντας πάνω από τέσσερις παραγωγές το χρόνο ενώ το 37% δύο με τρεις παραγωγές”, είπε. Εντυπωσιακή είναι και η απήχηση του ΚΘΒΕ στο νεανικό κοινό.

Τα οικονομικά προβλήματα

Τα προβλήματά του προέκυψαν από την μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 40%  που αθροίζεται σε 21 εκατομμύρια ευρώ σε σύνολο επτά ετών κρίσης. Και όμως το χρέος του ΚΘΒΕ ανέρχεται σύμφωνα με τον κ. Βούρο σε 7,5 εκατομμύρια από τα οποία τρία εκατομμύρια χρωστά το κράτος στο ΚΘΒΕ και 2,7 είναι οφειλές προς το ΙΚΑ. Μάλιστα όπως είπε σε αρκετές περιπτώσεις μειώθηκε το κόστος των πρόσθετων αμοιβών όπως όριζε το υπουργείο, το οποίο είχε δώσει οδηγία για μείωση δαπανών χωρίς μείωση καλλιτεχνικής δραστηριότητας.

“Είχαμε ψηφισμένους απολογισμούς. Το ΔΣ δεν αποτελείται μόνο από την Πρόεδρο κι εμένα. Είχε και εκπρόσωπο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, των εργαζομένων και εκπρόσωπο της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Δεν μπορεί να είναι όλοι λαμόγια. Απαιτείται κάποιος σεβασμός στα άτομα που η πολιτεία επιλέγει για το Διοικητικό Συμβούλιο ενός οργανισμού”, τόνισε ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής.

Η αλήθεια είναι πως η πτώση των εσόδων που προκάλεσε η δικαιολογημένη, όπως τη χαρακτήρισε, στάση εργασίας των ηθοποιών ήταν τεράστια. Ενδεικτικά ο Γιάννης Βούρος αντιπαρέβαλε τους μήνες πριν τις στάσεις εργασίας και κατά τη στάση εργασίας. Το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο τα έσοδα ήταν περίπου 130.000 ευρώ το μήνα. Τον Απρίλιο οπότε και ξεκίνησαν οι στάσεις εργασίας τα έσοδα έπεσαν στο εξευτελιστικό ποσό των 1.052 ευρώ, ενώ τον Μάϊο στα 4.077 περίπου ευρώ. Σε αυτά δεν έχει ακόμα υπολογιστεί το κόστος παραστάσεων που έκαναν πρεμιέρα και δεν παίχτηκαν ξανά, όπως για παράδειγμα ο “Γλάρος” που θα ανέβει και πάλι στην χειμερινή σεζόν με άλλον όμως πρωταγωνιστή αφού η σύμβαση του Γιάννη Βούρου ως ηθοποιού έχει λήξει.

Σχετικά με τη ρύθμιση των χρεών του ΚΘΒΕ προς το ΙΚΑ, η Γιάννης Βούρος είπε πως αυτή δεν οφείλεται σε δική του ολιγωρία, πράγμα που μαρτυρούν οι 17 απεγνωσμένες επιστολές του προς το Υπουργείο Πολιτισμού με κοινοποίηση και στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά η αναλγησία ή σκόπιμη αδιαφορία του Υπουργείου όπως μαρτυρούν οι αναπάντητες εκκλήσεις του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή.

Η σύγκρουση με τον Ξυδάκη

Ο Νίκος Ξυδάκης σύμφωνα με τον Γιάννη Βούρο του ζήτησε ένα “βελούδινο διαζύγιο” και κατά εκεί όδευαν τα πράγματα μέχρι τη στιγμή που ο αναπληρωτής Υπουργός του ζήτησε γραπτή παραίτηση με ημερομηνία των τελευταίων τριών ημερών. “Θα ήταν σα να εξύφαινα την αποχώρησή μου στα δύσκολα, πίσω από την πλάτη των εργαζομένων που φτύσαμε αίμα να κρατήσουμε όρθιο το Κρατικό”, είπε. Από εκείνη την στιγμή δεν εμφανίστηκε κανείς από το Υπουργείο. “Ακόμα και αυτές οι μομφές που δημοσιεύει, ότι από δική μου ολιγωρία χάθηκε η ρύθμιση για 18.000 ευρώ, έχουν καταντήσει αηδία”, είπε.

Ποια είναι η άποψή του για τον τέως αναπληρωτή Υπουργό;

“Αν προσπαθήσει κάποιος να ερμηνεύσει τον κύριο Ξυδάκη με βάση με τα γραφόμενά του που θαυμάζαμε όλοι στο παρελθόν, τώρα θα πέσει σε τοίχο. (…) Δεν μπήκε με διάθεση δημιουργίας αλλά με διάθεση καταστροφής. Με μια εμμονική πρόθεση να καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει όρθιο στον πολύπαθο χώρο του πολιτισμού. Με μια εμμονή -και μια σχέση περί των πολιτικών πραγμάτων- βορειοκορεάτη αξιωματούχου”

Υποστηρικτικη παρουσια

Μόνο απαρατήρητη δεν θα μπορούσε να περάσει η παρουσία της Μένης Λυσσαρίδου στην συνέντευξη τύπου. Η συνοδοιπόρος του Γιάννη Βούρου στο μεγαλύτερο μέρος της θητείας του στο ΚΘΒΕ, δήλωσε αποκλειστικά στο thinkfree: “Ήταν ηθική μου υποχρέωση απεναντι στον άνθρωπο που μου χάρισε τους 20 πιο δημιουργικούς μήνες της θητείας μου να είμαι σήμερα εδώ.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.