Γ. Φώτου: “Δεν περιμένω τίποτα από πολιτικούς και εταίρους. Στον διπλανό μου ελπίζω…”

0
1346

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΡΩΤΑ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΠΑΝΤΑ

Η Γιώτα Φώτου στην Έλενα Αρτζανίδου!

1.Ποιό είναι το στίγμα του τελευταίου σας βιβλίου για εφήβους ;

Ο «Κώδικας 99» είναι ένα βιβλίο διαφορετικό από όσα έχω μέχρι στιγμής γράψει, ως προς τον τρόπο γραφής και το ύφος. Έλαβα σοβαρά υπόψη τον σύγχρονο τρόπο ζωής των παιδιών και την επιρροή τους από το διαδίκτυο. Τα σημερινά παιδιά ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους επικοινωνίας που πρέπει να τους κατανοήσουμε εμείς οι μεγάλοι και να τους δεχτούμε. Σ’ αυτούς κάποιες φορές, θα προσαρμόσουμε και τη λογοτεχνία – ως ένα σημείο βέβαια- αν θέλουμε να την κάνουμε ελκυστική. Μιλάει για τη διαφορετικότητα των ανθρώπων ως προς τις δυνατότητες και τα χαρίσματά τους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ισχυρής αυτοαντίληψης. Η ηρωίδα που στέλνει τα κωδικοποιημένα μηνύματα είναι άτομο με δυσλεξία. Η ιστορία περιέχει μυστήριο και ανατροπές. Κυκλοφορεί όπως σχεδόν όλα τα βιβλία μου από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
2.Πείτε μας πέντε λόγους για να το διαβάσουν οι αναγνώστες.

Το βασικό που, κατά τη γνώμη μου, προσφέρει η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι η δυνατότητα ενδοσκόπησης αφού ο αναγνώστης προβάλλει τον εαυτό του στα πρόσωπα των ηρώων. Παράλληλα εξασφαλίζεται η επαφή με την τέχνη, η απόκτηση νέων εμπειριών και βιωμάτων, η χαλάρωση και η ψυχαγωγία.
3.Ποιοί ήρωες της παιδικής/εφηβικής λογοτεχνίας ή ενηλίκων σας ταλαιπωρούν περισσότερο ;

Με τους ήρωες της παιδικής λογοτεχνίας είμαι πολύ πιο προσεκτική. Πρέπει να είναι ξεκάθαροι και αντιπροσωπευτικοί. Σπαταλώ πολύ χρόνο κτίζοντάς τους και δίνω σημασία στην πιο μικρή λεπτομέρεια. Δεν θέλω να γίνουν παρανοήσεις. Ωστόσο αυτοί οι ήρωες πρέπει να δοθούν, ας μου επιτραπεί η έκφραση, πιο επιφανειακά έτσι ώστε να μπορούν οι μικροί αναγνώστες να τους ερμηνεύσουν εύκολα.

Οι ήρωες που αφορούν σε ενήλικες έχουν μεγαλύτερη εσωτερικότητα, μεγαλύτερο βάθος. Ο αναγνώστης πρέπει να μπει στον κόσμο τους ανοίγοντας πόρτες.

Οι πρώτοι λοιπόν με ταλαιπωρούν αφού με κάνουν να αισθάνομαι πολύ υπεύθυνη. Οι δεύτεροι κάποιες φορές με κουράζουν με την πολυπλοκότητα κι όσα κρύβουν, αφού όλοι τους (είτε είναι παιδικοί χαρακτήρες, είτε ενηλίκων) ζουν για καιρό μέσα μου, κλέβουν τα συναισθήματά μου, αιχμαλωτίζουν τη σκέψη και την καρδιά μου, με αναγκάζουν να ζήσω καταστάσεις και προβλήματα που για μένα φαντάζουν εκείνη την περίοδο πέρα για πέρα πραγματικά. Υπάρχουν ήρωες που με αρρώστησαν στην κυριολεξία, με έκαναν κομμάτια.
4.Τι δεν μπορείτε με τίποτε να αποχωριστείτε;

Δεν είμαι δεμένη με αντικείμενα. Αγαπώ τα βιβλία (είμαι πρώτα αναγνώστης και μετά συγγραφέας), μου είναι απαραίτητος ο υπολογιστής μου αλλά βολεύομαι και με ένα σημειωματάριο όπου καταγράφω κάποιες σκέψεις.
5.Πείτε μας τρία πράγματα που σας θυμώνουν και τρία που θα θέλατε αμέσως να αλλάξετε στην εποχή μας.

Με θυμώνει η υποκρισία, η απαισιοδοξία και η γκρίνια.

Θα ήθελα να αλλάξω το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα (το θεωρώ υπεύθυνο για πολλά) και την κοινωνική νοοτροπία απέναντι στο οικονομικό και πολιτικό καθεστώς. Θα ήθελα επίσης να ισοπεδώσω κάποιες τσιμεντουπόλεις και να κτίσω από την αρχή ένα πιο φιλόξενο και ευχάριστο περιβάλλον.
6.Τι μπορεί να προσφέρει η Λογοτεχνία ειδικά σήμερα.

Η λογοτεχνία μπορεί να φέρει στη ζωή των ανθρώπων το όνειρο. Κατά τη γνώμη μου το έχουμε ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ένας άνθρωπος που μπορεί να ονειρεύεται, ανακαλύπτει διεξόδους ακόμα και μέσα σε δύσκολες καταστάσεις.
7.Σκεφτήκατε ποτέ να εγκαταλείψετε την έκδοση βιβλίων σας και, αν ναι, γιατί;

Τα τελευταία δώδεκα χρόνια γράφω κυρίως για τους άλλους, όχι για μένα. Διαφορετικά θα έγραφα ημερολόγιο, δεν θα με απασχολούσαν η πλοκή και οι ήρωες. Βέβαια αυτό εξυπηρετεί και εμένα, με κάνει να αυτοπροσδιορίζομαι. Όσο λοιπόν απευθύνομαι σε άλλους θέλω αυτά που γράφω να εκδίδονται. Ωστόσο ο κόσμος των εκδόσεων είναι σκληρός. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και πολλοί παράμετροι που ορίζουν την έκδοση κάθε βιβλίου. Υπήρξε στιγμή που, εκεί μέσα, ένοιωσα απογοητευμένη και σκέφτηκα να τα παρατήσω. Είχε υπερισχύσει η ματαιοδοξία έναντι των άλλων λόγων που με ωθούν να γράφω. Σήμερα προσπαθώ να κρατήσω τον εαυτό μου έξω από όλα αυτά. Βάζω, πάνω από όλα, την ευθύνη μου απέναντι στους αναγνώστες που πίστεψαν σε μένα, που περιμένουν από εμένα. Θα εγκαταλείψω την προσπάθεια για έκδοση βιβλίων μόνο όταν δε θα με ικανοποιούν τα κείμενά μου.
8.Υπάρχει κάτι καινούργιο που γράφετε;

Είμαι στο τελικό στάδιο ενός μυθιστορήματος για παιδιά που έχει σχέση με την οικονομική κρίση. Είναι ένα βιβλίο με χιούμορ, αισιοδοξία και μυστήριο και προσπαθεί να φωτίσει διαφορετικές πλευρές της ζωής, αφού πραγματικά πιστεύω ότι άλλα είναι τα βασικά που πρέπει να απασχολούν τον άνθρωπο. Μπορούμε όλοι να αναζητήσουμε την ευτυχία και μέσα στην παρούσα τραγική κατάσταση. Τα σημερινά παιδιά έχουν την ανάγκη υποστήριξης. Θα ζήσουν με διαφορετικά δεδομένα, ας καταφέρουν τουλάχιστον να κάνουν μια σωστή ιεράρχηση των αξιών της ζωής.

Παράλληλα, εδώ και μήνες δουλεύω μέσα στο μυαλό μου μια ιστορία για ενήλικες. Νομίζω ότι έχει πλέον ωριμάσει και μπορώ να προχωρήσω στο στάδιο πρώτης γραφής.

9.Ένα σχόλιο για όσα συμβαίνουν σήμερα…

Πιστεύω πολύ στον Ελληνικό λαό. Αυτόν που είδε τα όνειρά του να εξανεμίζονται, που βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση, που κάποιες φορές ψηφίζει θυμωμένος, κάνει λάθη, αλλά συνεχίζει να είναι ζωντανός, επί σκηνής. Δεν περιμένω τίποτα από πολιτικούς και εταίρους. Στον διπλανό μου ελπίζω. Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να βγούμε από το τούνελ. Αρκεί να δούμε καθαρά. Ακόμα κι αν τα αποθέματα αισιοδοξίας έχουν τελειώσει, καλό είναι να διατηρούμε θετική σκέψη και να βρούμε τη δύναμη να στηρίξουμε όσους έχουν γονατίσει.

 

 

“Ο Κώδικας 99”

Ο Γιάννης είναι μαθητής γυμνασίου. Η ζωή του δε διαφέρει από τη ζωή οποιουδήποτε μαθητή· υποχρεώσεις στο σχολείο , φλερτ , φίλοι, οικογενειακά προβλήματα, ανησυχία για το μέλλον και μπελάδες με τους νταήδες της τάξης. Ώσπου ο καθηγητής της φυσικής  τους δίνει ένα δύσκολο  γρίφο και αμέσως μετά ο Γιάννης λαμβάνει ένα μέιλ  με ένα κρυπτογραφημένο κείμενο. Ο αποστολέας ισχυρίζεται ότι μέσα σε αυτό βρίσκεται κωδικοποιημένη η λύση του γρίφου. Όταν ο Γιάννης καταφέρνει να αποκρυπτογραφήσει  το κείμενο και να ανακαλύψει την ταυτότητα του άγνωστου αποστολέα, βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη. Ένα μυθιστόρημα που καταδεικνύει την ανάγκη να αποκωδικοποιούμε όσα συμβαίνουν γύρω μας, κι όχι απλώς να εμπιστευόμαστε τις αισθήσεις μας ή να βασιζόμαστε σε αντιλήψεις που επικρατούν και μας τις έχουν επιβάλει οι άλλοι.

 

Η ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ γεννήθηκε στο Δροσάτο Καρδίτσας και μεγάλωσε στη Λάρισα, όπου σπούδασε αρχικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία. Στη συνέχεια συμπλήρωσε τις σπουδές της στο ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εργάζεται ως Σχολική Σύμβουλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της για ενηλίκους ΤΑ ΒΙΟΛΙΑ ΤΗΣ ΧΑΡΑΔΡΑΣ και ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΚΡΙΝΟΥ, καθώς και τα μυθιστορήματά της για παιδία: Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΠΟΛ, ΜΙΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ (και τα δύο τιμήθηκαν με το Βραβείο Μυθιστορήματος από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και βρέθηκαν στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Παιδικής Λογοτεχνίας), Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΙ Η ΝΕΡΑΪΔΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΥΓΟ ΤΗΣ ΓΑΒΡΙΕΛΑΣ, ΜΑΣΑΣ ΦΥΣΑΣ ΚΑΙ ΝΙΚΑΣ και ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΔΩΡΑ ΤΗΣ ΓΑΒΡΙΕΛΑΣ, ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΒΡΙΕΛΑΣ και ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕ ΠΑΡΕΙ Ο ΥΠΝΟΣ

 

 

Προηγούμενο άρθροΠανδαισία salsa στο 2ο Tropical Afrocuban Salsafest
Επόμενο άρθροΟ Χρήστος Δάντης στο Maison Crystal
Γεννήθηκε στη Δυτική Γερμανία. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στο Μαυρονέρι του νομού Κιλκίς και αργότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου τελείωσε το Λύκειο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας καθώς και του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. Σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Θεσσαλονίκη. Από το 1996 ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων και για ενήλικες. Σήμερα μετρά 34 τίτλους. Αναλυτική εργογραφία της μπορείτε να βρείτε στο προσωπικό ιστολόγιό της (blog): ardjanidou.psichogios.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.