ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ / Ένα νησί στο Αιγαίο, ένα σβησμένο ηφαίστειο, μια απρόσμενη καταιγίδα, ένα μεγάλο μυστικό…

0
742

9786180105902_3D

Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου

 Το Μυστικό της Καταιγίδας, Σοφία Βόικου, εκδόσεις Ψυχογιός

… «Κλειώ…η Πηνελόπη…»άκουσε την ασθμαίνουσα φωνή της Κατερίνας. «Τρέχα…φέρε τον γιατρό…είναι γεμάτη αίματα…»

  Γυναίκες από την εποχή του 1944 μέχρι την εποχή του 1980 οι κύριες ηρωίδες του βιβλίου της Σοφίας Βοϊκου. Μόνες γυναίκες που σε εποχές πολέμου και αν ερωτεύθηκαν τον εχθρό, όπως η Αννιώ, λιθοβολούνται ή αντιμετωπίζονται ως μιάσματα της κοινωνίας, ενώ γίνονται ο στόχος κάποιων ανδρών με κτηνώδη αισθήματα και διαθέσεις, σαν αυτή του Πετρή. Για αυτό και η Αννιώ, που βίωσε όλη την απαξίωση θυσιάζεται προστατεύοντας το νόθο παιδί της δίχως κανείς να αναρωτηθεί πώς χάθηκε.

  Αλλά και γυναίκες, όπως η Κατερίνα η Πηνελόπη,η Κλειώ σε μια πιο σύγχρονη εποχή δε διαφέρουν και τόσο από τις γκρίζες εποχές, αντίθετα γίνονται και πάλι ο στόχος όταν αντιδρούν και διεκδικούν, όταν επαναστατούν και συγκρούονται.

  Η συγγραφέας Σοφία Βοϊκου στήνει την ιστορία της πάνω στην αιώνια πάλη των γυναικών και κυρίως αυτών των αδυνάτων μέσα από μια πλοκή σφιχτά δεμένη που ξετυλίγεται αβίαστα με πολλές ανατροπές και μυστικά που καταφέρνει να τα κρατήσει μέχρι λίγο πριν το τέλος. Από την άλλη, οι άνδρες που πλαισιώνουν το σκηνικό της σε ένα νησί των Δωδεκανήσων-να ΄ναι η Νίσυρος με το ηφαίστειο ή ένα νησάκι από απέναντι που μπορεί να το βλέπει! Η συγγραφέας εσκεμμένα δε δίνει την απάντηση, θέλοντας να εξάψει τη φαντασία του αναγνώστη προκαλώντας του εικόνες και αυξάνοντας το μυστήριο που γεννά ο τόπος και ιδιαίτερα οι όρμοι με τις δεισιδαιμονίες που πολλές φορές κουβαλούν από τις εξιστορήσεις των ντόπιων-κάποιοι είναι τρυφεροί, αισθηματίες, αδύναμοι και πληγωμένοι και άλλοι θύτες, σκληροί δίχως έλεος ακόμη και για την ζωή του δικού τους ανθρώπου.

  Ιδιαίτερη θέση στο υπέροχα στημένο μυθιστόρημά της, που με ευκολία μας βάζει στις διαφορετικές περιόδους η Σοφία Βόικου, έχει και η διαφορετικότητα ανθρώπων, όπως αυτή του Λογγίνου. Η δυσμορφία του από την παιδική του ηλικία γίνεται αιτία χλευασμού και αποφυγής του από την κοινωνία του νησιού. Κανείς δεν του αναγνωρίζει την ανθρώπινη υπόσταση οδηγώντας τον όχι στο κακό, αντίθετα καλλιεργώντας του την αδυναμία ως άτομο κυρίως να επέμβει, όταν η ζωή κάποιου κινδυνεύει ή  κάνοντάς τον εμμέσως συνένοχο σε μια δολοφονία που θα τον σκιάσει μέχρι το τέλος. Δύσμορφος εσωτερικά και εξωτερικά ο Λογγίνος, γίνεται ο ήρωας που η συγγραφέας, με την ικανότητά της να εισχωρεί με τη δύναμη των λέξεων και των πράξεων, γεννά έναν χαρακτήρα που στα μάτια του αναγνώστη καθρεπτίζεται όλη η αδικία της κοινωνίας σε κάθε διαφορετικό και αδύναμο πλάσμα.

  Σκληρή και η εκκλησία απέναντι στον Λογγίνο, όταν ζητά τη συγχώρεση. Η λύτρωσή του είναι ο θάνατος που δεν είναι τυχαίο που τον αναζητά μέσα στο νερό της θάλασσας. Ο Λογγίνος κουρασμένος από τις αμαρτίες των άλλων, που χρόνια της κουβαλά, σιωπηρά βουτά αναζητώντας τον εξαγνισμό στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ, αφού ούτε οι άνθρωποι αλλά και η εκκλησία δεν τον βλέπει, δεν τον ακούει.

  Το μυστικό της καταιγίδας, με αναδρομές στη Γερμανική κατοχή, τις δοσοληψίες κάποιων, όπως του Πετρή,το κατακάθι της κοινωνίας που πάντα επιβιώνει ποδοπατώντας ζωές και καταστρέφοντας ψυχές, και την ανέμελη Ελλάδα που διαφαίνεται να ξεκινά τη δεκαετία του ’80 είναι ελκυστικό, καλοδουλεμένο, με λέξεις και προτάσεις που δεν περισσεύουν.

Ένα μυθιστόρημα που προκαλεί συναισθήματα και παράλληλα καλεί τον αναγνώστη ως  σειρήνα, να φτάσει μέχρι τέλους βιώνοντας το φόβο, το πάθος, τη λαχτάρα για αντίσταση. Προτέρημά του επίσης η πρόκληση της ακοής που γεννά η ανταριασμένη θάλασσα και ο ήχος της καταιγίδας, καθώς οι σελίδες προχωρούν ενώ ο αναγνώστης παραδίνεται.

 Η Σοφία Βοϊκου, για μια ακόμη φορά παρέδωσε στο κοινό της ένα βιβλίο με αξιώσεις, αλλά και με ποικίλες αναγνώσεις που μόνο όταν φτάσει ο αναγνώστης στο τέλος του τότε σίγουρα θα ξαναρχίσει η επόμενη ανάγνωσή του.

Από το οπισθόφυλλο

Ένα νησί στο Αιγαίο, ένα σβησμένο ηφαίστειο, μια απρόσμενη καταιγίδα, ένα μεγάλο μυστικό…

Η μυστηριώδης Κατερίνα βλέπει τον κόσμο μέσα από τα σφραγισμένα παράθυρα του καπετανόσπιτού της.

Ένας Ιταλός καπετάνιος, φορτωμένος πάθη κι ενοχές, προσαράζει με τέσσερις ψυχές σ’ έναν καταραμένο όρμο.

Ο Λογγίνος, ο καμπούρης καντηλανάφτης, κουβαλάει στην πλάτη του τις αμαρτίες του νησιού κρύβοντας ένα επτασφράγιστο μυστικό.

Κι ένας ξένος που εμφανίζεται αναπάντεχα σαράντα χρόνια αργότερα, για να αναζητήσει τα ίχνη της χαμένης του αγάπης.

Η ξαφνική καταιγίδα που θα σαρώσει το νησί θα ξεπλύνει κρίματα και αμαρτίες, θα ξεκλειδώσει συνειδήσεις, θα ζωντανέψει έρωτες ανεκπλήρωτους κι αγάπες ξεχασμένες.

Από τα ιταλοκρατούμενα Δωδεκάνησα και τη γερμανική Κατοχή στην ξεγνοιασιά της δεκαετίας του ’80…

Ένα βιβλίο-ύμνος στη χαρά της ζωής και στη δύναμη του έρωτα.

Βιογραφικό

http://www.psichogios.gr/site/Authors/show/526/sofia-bo%CE%AAkoy

 

Προηγούμενο άρθροΘα «φρενάρει» η Γερμανική Οικονομία;
Επόμενο άρθροΛαχανόκηπος στο Δήμο Θεσσαλονίκης
Γεννήθηκε στη Δυτική Γερμανία. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στο Μαυρονέρι του νομού Κιλκίς και αργότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου τελείωσε το Λύκειο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας καθώς και του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. Σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Θεσσαλονίκη. Από το 1996 ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων και για ενήλικες. Σήμερα μετρά 34 τίτλους. Αναλυτική εργογραφία της μπορείτε να βρείτε στο προσωπικό ιστολόγιό της (blog): ardjanidou.psichogios.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.