ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ / Οι γονείς μέσα από τα μάτια των παιδιών τους

0
1629

Alexandra K.Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου

“Χλόη Χ* Zητούνται γονείς”, Αλεξάνδρα Κ*, εκδόσεις Πατάκη

Είμαι η Χλόη Χ*

μένω κάτω από ένα βουνό από μπούκλες

σιχαίνομαι τις Κυριακές όσο και τις Δευτέρες

μου αρέσουν τα καραμελάκια που σκάνε στο στόμα…

έχω μια μαμά που την αγαπώ γιατί κατεβάζει τις χειρότερες ιδέες του κόσμου

κι έναν μπαμπά που τον αγαπώ γιατί είναι πιο αδέξιος και από τον Γκούφη…γράφει η Χλόη Χ* στην βιογραφία της.

 

Η Χλόη Χ*, είναι η μικρή ηρωίδα της νέας ιστορίας της συγγραφέως Αλεξάνδρα Κ*.

Η συγγραφέας ξεκινά με το μια φορά κι έναν καιρό, αλλά στην επόμενη κιόλας παράγραφο η ηρωίδα της αποφασίζει πως θέλει να γράψει την πιο ανατρεπτική, πλούσια από χιούμορ και ανατροπές «ιστορία» που αφορά τους πιο απίστευτους γονείς του κόσμου, όπως μας αφηγείται η Χλόη και το πετυχαίνει, και η συγγραφέας υποτάσσεται στη θέληση της μικρής.

Μια διαφορετική λογοτεχνική ιστορία, με σπιρτάδα στη γραφή, ανατρεπτική, με πλούσιο, σημερινό λόγο που καταφέρνει να φωτίσει πλευρές των γονέων μέσα από την εξιστορήσει και την ματιά της μικρής Χλόης*.

Πως η μικρή Χλόη θέλει και βλέπει τους γονείς της; Πως η ίδια τους αντιμετωπίζει. Η συγγραφέας Αλεξάνδρα Κ* καταφέρνει με την βοήθεια και τη δύναμη της ηρωίδας που πλάθει να μας βάλει στο σκηνικό και να ζήσουμε μαζί της μέσα από τις σκανταλιές και την παιδική αφέλεια δίπλα της. Συγχρόνως μας καλεί η Χλόη* με επιτυχία να γίνουμε μάρτυρες όσων καταγράφει και δεν της αρέσουν στην συμπεριφορά και στις αποφάσεις των γονιών της, ενώ καταλήγει πως όπως και αν είναι οι γονείς της τελικά τους αγαπά.

Η Αλεξάνδρα Κ* έχοντας τρία ήδη επιτυχημένα βιβλία τολμά και καταφέρνει και σε αυτό το βιβλίο, με το ιδιαίτερο ταλέντο της να στήσει και πάλι μια απίστευτη ιστορία με επιτυχία ενώ τολμά να φέρει και να εντάξει μια διαφορετική κουλτούρα τόσο στην πλοκή όσο και στο λόγο που αποφασίζει να χρησιμοποιήσει.

Η ταχύτητα της ιστορίας, με τις πολλές σκηνές στην Κέρκυρα και τους σύντομους με εναλλαγή  δευτεροήρωες κάνουν την ρεαλιστική ιστορία της μοναδική και ξεχωριστή.

Η γραφή της Αλεξάνδρας Κ*, η άποψη της για τη σημερινή λογοτεχνία με τους δικούς της κανόνες της επιτρέπει να βάλει τη δική της επιτυχημένη προσωπική σφραγίδα.

Η Χλόη Χ* Ζητούνται Γονείς, θα αγαπηθεί από όλους τους μικρούς αναγνώστες, ενώ παράλληλα θα οδηγήσει τους ενήλικες να αναλογιστούν και τελικά αν έχουν τη διάθεση να αναπροσδιορίσουν πολλά σε σχέση με τα παιδιά τους και με τον ίδιο τους τον εαυτό.

Η δύναμη της εικόνας ή σωστότερα η δύναμη της εικόνας- κόμικ από τα χέρια της Ρένας Ματαλληνού δίνει στο βιβλίο μια επιπλέον ανάγνωση υψηλής αισθητικής.

 

Οπισθόφυλλο

Η Χλόη Χ* μεγαλώνει τους γονείς της μόνη της, μένει μαζί τους για να μην τους δημιουργήσει ψυχικά τραύματα και γράφει τη βιογραφία της για να δώσει κουράγιο σε όποιον υπήρξε ποτέ Παιδί Λάθος Γονιών. Στο ημερολόγιό της καταγράφεται η αγωνιώδης αναζήτηση ενός ζευγαριού σοβαρών καθηγητών πανεπιστημίου για δημιουργία κανονικής οικογένειας, η πτώση του οίκου των Χ*, ο ξεριζωμός της Χλόης από το κέντρο της Αθήνας σ΄ ένα χωριό της Κέρκυρας και πώς ένας Μπακαλιάρος πάνω σ΄ ένα δέντρο σε βοηθάει να μη νιώθεις σαν ψάρι έξω απ΄ το νερό.

 

Βιογραφικό

http://www.biblionet.gr/author/99661/%CE%91%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B1_%CE%9A*

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.