Δυο βιβλία για το καλοκαίρι

0
888

«Με λένε Μαλάλα» (για παιδιά και νέους), εκδ. Πατάκη

ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ / Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου / συγγραφέας – εκπαιδευτικός

MALALAΤο διαβάσαμε.

Μας συγκίνησε.

Την θαυμάσαμε, την αγαπήσαμε.

Θυμώσαμε και ντραπήκαμε.

Περισσότερα έγραψαν πολλοί άλλοι.

Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα για να ξέρουμε, να επαγρυπνούμε και να μην ξεχνάμε πως το άδικο και απάνθρωπο δεν έχει νικηθεί.

 

Μια ηρωίδα που την χαρακτηρίζει η γενναιότητα και γεννά την ελπίδα σε όλους. Ο αναγνώστης αφυπνίζεται και δέχεται δυο γροθιές για όσα ακόμα και σήμερα συνεχίζονται εις βάρος των παιδιών.

Έλενα Αρτζανίδου, thinkfree

Κατάγοµαι από µια χώρα που δηµιουργήθηκε τα µεσάνυχτα. Όταν κόντεψα να πεθάνω, ήταν µεσηµέρι…
Όταν οι Ταλιµπάν κατέλαβαν την εξουσία στην κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν, ένα κορίτσι τούς εναντιώθηκε. Η Μαλάλα Γιουσαφζάι αρνήθηκε την επιβεβληµένη σιωπή και πολέµησε για το δικαίωµά της στην εκπαίδευση.
Την Τρίτη, 9 Οκτωβρίου του 2012, στα δεκαπέντε της χρόνια, η Μαλάλα πυροβολήθηκε στο κεφάλι σχεδόν εξ επαφής ενώ επέβαινε στο σχολικό λεωφορείο, και ελάχιστοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι θα επιβιώσει. Ωστόσο, η θαυµατουργή ανάνηψη της Μαλάλα την οδήγησε σ’ ένα εκπληκτικό ταξίδι από µια µακρινή κοιλάδα του βόρειου Πακιστάν στις αίθουσες του κτιρίου των Ηνωµένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Στα δεκαέξι της, έγινε παγκόσµιο σύµβολο ειρηνικής διαµαρτυρίας και η νεότερη υποψήφια για το Νόµπελ Ειρήνης στην ιστορία του θεσµού.
Το Με λένε Μαλάλα είναι η αξιοθαύµαστη ιστορία µιας οικογένειας που ξεριζώθηκε εξαιτίας της τροµοκρατίας, η ιστορία της µάχης για την εκπαίδευση των κοριτσιών, η ιστορία ενός πατέρα ο οποίος –ιδιοκτήτης σχολείου ο ίδιος– αγωνίστηκε κι ενθάρρυνε την κόρη του να γράφει και να φοιτά· είναι, τέλος, η ιστορία ενός γενναίου κοριτσιού µε δυο γονείς που αγαπούν µε πάθος την κόρη τους σε µια κοινωνία που δείχνει σαφή προτίµηση στους γιους.

Το βιβλίο που θα µας κάνει όλους να πιστέψουµε πραγµατικά ότι µπορεί σήµερα η φωνή ενός και µόνο ανθρώπου να εµπνεύσει και να αλλάξει ολόκληρο τον κόσµο.

Δημοσιεύματα στον τύπο:

Μαλάλα Γιουσαφζάι: Ηρωίδα της χρονιάς. Οι σφαίρες των Ταλιµπάν δεν κατάφεραν να την κάνουν να σωπάσει. Είδα τον θάνατο, µας είπε, και δεν τον φοβάµαι.

People

Ποτέ µη συναντάς τους ήρωές σου. Αυτό σου λένε… Κι εγώ συµφώνησα µ’ αυτή την αρχή πολλές φορές. Μέχρι που συνάντησα τη Μαλάλα Γιουσαφζάι. Δεν έχω ποτέ στη ζωή µου νιώσει σε τέτοιο βαθµό το αίσθηµα ότι βρίσκοµαι απέναντι στο µεγαλείο του ανθρώπου. Nathan Filer,

The Guardian

Τόσο δυνατό και σηµαντικό… Τελειώνοντάς το, νιώθεις να σε πληµµυρίζει ο θαυµασµός και η ελπίδα…

The Sunday Times

Το µοναδικό αυτό βιβλίο µάς αποκαλύπτει ένα κορίτσι που αγαπάει την τηλεόραση, ασχολείται µε τα ρούχα και τα µαλλιά της, κι έχει την ίδια στιγµή µια σιδερένια θέληση στα δεκαπέντε της χρόνια.

The Associated Press

Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσουµε όλοι!

MarieClaire

Η ΜΑΛΑΛΑ ΓΙΟΥΣΑΦΖΑΙ γεννήθηκε το 1997 στην κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν. Η φωνή της ακούστηκε πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο όταν σε ηλικία έντεκα ετών έγραψε στο BBC Urdu για τη ζωή υπό το καθεστώς των Ταλιµπάν. Τον Οκτώβριο του 2012, η Μαλάλα έγινε στόχος των Ταλιµπάν και πυροβολήθηκε στο κεφάλι επιστρέφοντας σπίτι της µε το σχολικό λεωφορείο. Επέζησε από θαύµα και µεταφέρθηκε σε εξειδικευµένο νοσοκοµείο του Μπέρµιγχαµ. Τον Μάρτιο του 2013, µετά από µια εντυπωσιακή ανάρρωση, επέστρεψε στα θρανία, στο Μπέρµιγχαµ αυτή τη φορά, όπου ζει µε την οικογένειά της. Το 2013 ήταν υποψήφια για το Νόµπελ Ειρήνης, η νεότερη υποψήφια στην ιστορία του θεσµού, ενώ την ίδια χρονιά τής απονεµήθηκαν το Βραβείο Ζαχάρωφ και η ανώτατη διάκριση της Διεθνούς Αµνηστίας, το Ambassador of Conscience Award. Στις 12 Ιουλίου 2013, στα δέκατα έκτα γενέθλιά της, η Μαλάλα έδωσε οµιλία στην έδρα των Ηνωµένων Εθνών για τη σπουδαιότητα του δικαιώµατος στην εκπαίδευση. Τον Μάρτιο του 2014 ανακοινώθηκε εκ νέου η υποψηφιότητά της για το Νόµπελ Ειρήνης και στις 10 Οκτωβρίου 2014 το Νόμπελ Ειρήνης μοιράζονται από κοινού η 17χρονη Πακιστανή Malala Yousafzai και ο Ινδός Kailash Satyarthi «για τον αγώνα τους ενάντια στην καταπίεση των παιδιών και των νέων και την υπεράσπιση του δικαιώματος όλων των παιδιών στην εκπαίδευση». Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το σκεπτικό της βράβευσης στο site nobelprize.org, να παρακολουθήσετε την επίσημη ανακοίνωση της Ακαδημίας.

Το βιβλίο της Malala Yousafzai «Με λένε Μαλάλα», που έγραψε σε συνεργασία µε την Κριστίνα Λαµ, απέσπασε το Specsavers National Book of the Year Award στην Αγγλία το 2013 και µεταφράζεται σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσµου.

Και μια ακόμη εφηβική πρόταση:
romaios_kai_ioulieta_patakis«Ρωμαίος και Ιουλιέττα, μαζί και ζωντανοί επιτέλους», Έιβι, εκδ. Πατάκη
Η ιστορία του Αμερικανού συγγραφέα Έιβη πρωτογράφτηκε το 1987 και στα ελληνικά πρωτοκυκλοφόρησε το 1997.

Απευθύνεται σε παιδιά δώδεκα, δεκατρία και δεκατέσσερα ετών.

Οι εσωτερικές αλλαγές των εφήβων, τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα που αισθάνονται μέσα τους και κάνει τον κόσμο γύρω τους να αλλάζει. Μια αισιόδοξη ιστορία για την αγάπη και την φιλία.

Ένα νεανικό βιβλίο γεµάτο φρεσκάδα και ζαβολιές, συµπάθειες και ζήλιες, όλα όσα νιώθουν τα παιδιά
στο σχολείο, χωρίς καµιά κακή πρόθεση. Πώς ένα παιδί προσπαθεί να βοηθήσει κάποιο άλλο, προκαλώντας
χωρίς να το θέλει, την αντιζηλία κάποιου τρίτου παιδιού.
Όλα ξεχνιούνται στο τέλος, γιατί τίποτα δε γίνεται σκόπιµα.
Ο µύθος του Ρωµαίου και της Ιουλιέττας, ενός σπουδαίου έργου του Ουίλλιαµ Σαίξπηρ, χρησιµεύει για να κεντηθεί πάνω
 στον καµβά του αυτό το βιβλίο.

Β.Συγγραφέας.

Έιβι Αμερικανός συγγραφέας, έγραψε το βιβλίο πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες χρησιμοποιώντας ως καμβά την ιστορία αγάπης του Σαίξπηρ.

http://www.biblionet.gr/author/15454/%CE%88%CE%B9%CE%B2%CE%B9

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.