“ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΕΥΣΕΩΝ” ΑΛΑ ΓΑΛΛΙΚΑ!

0
1337

gousteau

Γράφει η Κατερίνα Σπυροπούλου  / Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσ/νίκης / [email protected]

Ως γνωστό, η Γαλλία φημίζεται για τα ατμοσφαιρικά μπιστρό και τα πιάτα και γλυκά της εθνικής της κουζίνας, τα οποία προβάλλονται μέσω ποικίλων φεστιβάλ γαστρονομίας και αντίστοιχων εκπαιδευτικών προγραμμάτων! Έχουμε ξεχωρίσει τον μήνα Οκτώβριο την «Εβδομάδα Γεύσεων», κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά εργαστήρια και παιχνίδια για μαθητές-τριες, διαλέξεις, συναντήσεις και προβολές ταινιών προσφέροντας αυθεντικές γευστικές εμπειρίες και γνώσεις.

Ο θεσμός της «Εβδομάδας Γεύσεων» – 12-18 Οκτωβρίου –  καθιερώθηκε στη Γαλλία το 1990, όταν για πρώτη φορά διοργανώθηκε, στις 15 Οκτωβρίου του ’90, «Ημέρα Γεύσης», στην οποία 350 αρχιμάγειροι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τροκαντερό παραδίδοντας μαθήματα γευσιγνωσίας αποκλειστικά σε μαθητές-τριες των Δημοτικών σχολείων της γαλλικής πρωτεύουσας. Έκτοτε, ο πρωτοποριακός αυτός θεσμός διαδόθηκε σε ολόκληρη τη Γαλλία, έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές, έχουν εμπλακεί – ως συνεργάτες – επαγγελματίες της εστίασης, απευθύνεται πλέον και σε ευρύ κοινό και πρωτίστως η διοργάνωσή του υπάγεται στα Υπουργεία Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Μεταφέροντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον θεσμό, που στη Γαλλία ονομάζεται «La Semaine du goût», το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης φιλοδοξεί να ευαισθητοποιήσει μαθητές-τριες σε ποικίλες γεύσεις, να γνωρίσει στους νεαρούς μαθητές-τριες τοπικούς παραγωγούς, να  καλλιεργήσει το αισθητήριό τους εισάγοντάς τους στο χώρο των αισθήσεων και, παρουσιάζοντάς τους τις ομάδες τροφίμων, να τους προτρέψει να εκτιμούν την ισορροπημένη διατροφή καθώς και το περιεχόμενο του πιάτου τους!

Άμεση ήταν η ανταπόκριση και ενθαρρυντικά τα μηνύματα από εκπαιδευτικούς και διευθυντές σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας που εισέπραξε η υπεύθυνη Εκπαιδευτικής Συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσ/νίκης, κα Hannah Caso, η οποία, προκειμένου να ικανοποιήσει μεγάλο αριθμό αιτήσεων εγγραφής, ενέταξε στο πρόγραμμα της «Εβδομάδας Γεύσεων» εκπαιδευτικά- ψυχαγωγικά εργαστήρια με θεματικές γύρω από την τέχνη του τσαγιού με σκοπό την αναγνώριση των αρωμάτων των διαφορετικών βοτάνων και των συνδυασμών τους με φρούτα και άνθη και την τέχνη του κρασιού προκειμένου να γνωρίσουν οι μαθητές το επάγγελμα του οινοποιού και να συμμετέχουν σε δράσεις γευσιγνωσίας αμπελουργικών προϊόντων. Η πρωτοτυπία του όλου εγχειρήματος έγκειται στο ότι η «Εβδομάδα Γεύσεων» συνδυάζει την τέχνη της μαγειρικής με άλλες τέχνες – του θεάτρου, του σινεμά και του κόμικς – για την υλοποίηση του οποίου έχουν συμβάλλει γνωστοί επαγγελματίες του χώρου με βαθιά κουλτούρα και νέες, καινοτόμες ιδέες για την εκπαίδευση.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ενέπνευσε και άλλες περιοχές της Ελλάδας  – Λάρισα, Σέρρες, Ιωάννινα – να πραγματοποιήσουν αντίστοιχες Εβδομάδες Γεύσεων τους επόμενους μήνες. Ας ελπίσουμε η «Εβδομάδα Γεύσεων» να καθιερωθεί ως θεσμός και στην Ελλάδα με ευρηματικές δράσεις και συνεργασία πολλών φορέων για ένα αληθινό ταξίδι γευστικής περιήγησης!

Προηγούμενο άρθροΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ! [ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ]
Επόμενο άρθροΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΠΕΕΒΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ!
Πτυχιούχος της Γαλλικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ., η Κατερίνα Σπυροπούλου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές τις σπουδές στο πανεπιστήμιο Paris 13 και από το 2007 είναι Διδάκτωρ γαλλόφωνης και συγκριτικής λογοτεχνίας. Έκτοτε διδάσκει τη γαλλική γλώσσα στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ερευνά τη γαλλόφωνη λογοτεχνία και τα επιστημονικά της πεδία επικεντρώνονται στα προβλήματα της ταυτότητας, της μετανάστευσης και της εξορίας, στη θεωρία της γαλλοφωνίας, στη λογοτεχνία-κόσμος και στους σύγχρονους γαλλόφωνους συγγραφείς. Έχει δημοσιεύσει μελέτες σε διεθνή περιοδικά σχετικά με τη γαλλική γλώσσα και τη σύγχρονη γαλλόφωνη λογοτεχνική παραγωγή και συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια. Έχει συνδράμει στη συγγραφή λεξικών για τη λογοτεχνία, και έχει γράψει τα βιβλία : 100 réponses…sur la Francophonie, Paris, (2006), La France de Clément Lépidis. Retour sur la vie et l’œuvre d’un écrivain francophone (2011).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.