Εγκαταλείπουμε το Μέλλον;

0
1745

noesis

Kontonikolaou1Γράφει ο Θανάσης Κοντονικολάου / γενικός διευθυντής ΝΟΗΣΙΣ

To ΝΟΗΣΙΣ σήμερα όπως και άλλοι φορείς της Πόλης αποτελούν την εικόνα που εκπέμπει η Θεσσαλονίκη ως κοιτίδα πολιτισμού και γνώσεων στην νέα γενιά και στον επισκέπτη. Σκοπός και όραμα παραμένει η υποκίνηση του ενδιαφέροντος των νέων και της κοινωνίας προς την Επιστήμη και την Τεχνολογία, η αναβάθμιση της άτυπης εκπαίδευσης και της συνεχούς ανανέωσης και παρακολούθησης των σύγχρονων τάσεων και η μετάδοση και προσφορά της γνώσης αυτής με εύληπτο και δημιουργικό τρόπο.

Το να εργάζεσαι σε τέτοιους χώρους είναι αυτό και μόνο μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Εισπράττεις το χαμόγελο και τη διάθεση των παιδιών, την περιέργεια και τη θέληση για μάθηση, «ρουφάς» και προσπαθείς να πάρεις ότι μπορείς από τα δημιουργικά και φρέσκα μυαλά των νέων και αν μπορέσεις προσπαθείς να τους δώσεις μια διέξοδο και να τους βοηθήσεις στην αναζήτησή τους για ορίζοντες και δρόμους ανάπτυξης και προόδου.

Ο φορέας είναι δυναμικός και ενεργός δεδομένου ότι παρακολουθεί συνεχώς τη νέα τεχνολογία και τις σύγχρονες και διεθνείς τάσεις στα κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα και τις ενσωματώνει στο πρόγραμμά του προσφέροντας εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενέργεια, τη ρομποτική, τον σχολικό εκφοβισμό με μεγάλες εγχώριες τοπικές και διεθνείς συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες.

Καλύπτει τα κενά και τις καθυστερήσεις της τυπικής εκπαίδευσης των νέων στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια αναγκασμένο από τη φύση του ώστε να παραμένει πάντα ελκυστικό και φρέσκο ώστε να μην απαξιωθεί και υποβαθμιστεί στην αντίληψη και στο κριτήριο των νέων και των επιστημόνων

Πολλές από τις εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν και αφορούν Συνέδρια Πληροφορικής, Διαγωνισμούς τεχνολογίας και καινοτομίας, πολιτιστικά φεστιβάλ και ημερίδες και συνεργασίες με φορείς της Πόλης που υπηρετούν και παλεύουν για τους ίδιους στόχους όπως το ΚΘΒΕ, η ΚΟΘ και άλλοι. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει όλα να ισοπεδώνονται λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε και να απαξιώνονται στη συνείδηση του κόσμου.

Είμαστε όλοι συμμέτοχοι στο κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον που προσφέρουμε και θα παραδώσουμε στα παιδιά μας και δυστυχώς  η ανθρωπιστική κρίση που συνεχίζουμε να βιώνουμε γίνεται βαθύτερη και γοργά χάνονται όλα τα ιδανικά και οι αξίες που μας χαρακτηρίζουν ως Έθνος και ως χώρα.

Πρέπει να το σταματήσουμε. Πρέπει να ανακάμψουμε. Πρέπει να σκεφτούμε ελεύθερα με όσο περιθώριο μας έχουν αφήσει να σκεφτόμαστε τα καθημερινά μας προβλήματα επιβίωσης και διαβίωσης. Να αντιληφθούμε την αξία και την αξιολόγηση της νοοτροπίας και της κουλτούρας μας. Σήμερα ιδιαίτερα είναι κρίσιμο να μείνουμε όρθιοι και να θελήσουμε να υπερασπιστούμε πρώτα τις οικογένειες και τα σπίτια μας και μετά την Πόλη μας και τις κοιτίδες πολιτισμού και αριστείας που υπάρχουν και συνεχίζουν να δημιουργούν και να αντιστέκονται στην κρατική και επιλεκτική μεταχείριση και να λάμπουν σαν μοναδικά κοσμήματα στη νέα γενιά, στον τουρισμό και στην οικονομία της Πόλης.

Παρά τη  συνεχή απαξίωση του φορέα από την Πολιτεία που υποτίθεται ότι αποτελεί τον έννομο προστάτη του, οι εργαζόμενοι με  υπεύθυνη στάση και δημιουργική αντιμετώπιση των αντιξοοτήτων έχουν πετύχει –σε βάρος των δικαιωμάτων τους- να περισώσουν οτιδήποτε αν σώζεται. Όμως η πολιτεία με απουσία  που προκαλεί την λογική και το συναίσθημα αρνείται να δρομολογήσει οτιδήποτε. Αδιαφορία; Ανεπάρκεια; Ασχετοσύνη;  Όταν απαντήσει η ιστορία τότε θα είναι πλέον αργά.

Ένας χρόνος χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο, με το ένα γραφείο του υπουργείου να επικαλείται αυτό τον λόγο για να δηλώσει αδυναμία, όταν η ευθύνη ορισμού Διοικητικού Συμβουλίου ανήκει στο διπλανό γραφείο του ιδίου υπουργείου, είναι κάτι αρρωστημένο. Οικονομικές και άλλες επιδόσεις που ξεπερνούν τα ελληνικά δεδομένα και παρακολουθούν τη διεθνή πρωτοπορία* να περνάνε απαρατήρητα και να εγκαταλείπονται στο έλεος της τύχης είναι κάτι που ξεπερνάει τη λογική των κανονικών ανθρώπων. Αν προσδοκούμε την πρόοδο και την ανάπτυξη από την ασχεδίαστη εθελουσία θυσία κάποιων άλλων, σύντομα θα διαπιστώσουμε ότι  η προσδοκία μας έχει κοντά ποδάρια.

Για μια ακόμη  -ίσως τελευταία- φορά διεύθυνση και εργαζόμενοι του ΝΟΗΣΙΣ κάνουμε δημόσια έκκληση προς τους πολιτειακούς παράγοντες να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να προχωρήσουν άμεσα στην αντιμετώπιση των ανελαστικών αναγκών επιβίωσης του φορέα, που συνίστανται στον χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση διορισμό Διοίκησης, και την εγκατάλειψη της μηδενικής οικονομικής υποστήριξης που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό του ιδρύματος.

Σημειώνεται ότι το ΝΟΗΣΙΣ αποτελεί ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η Πολιτεία στο όνομα της αναγκαίας και συμφωνημένης οικονομικής υποστήριξης για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού του ιδρύματος τροποποίησε το Διοικητικό καθεστώς αναλαμβάνοντας εξολοκλήρου την ευθύνη διορισμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ σταδιακά διέκοψε την οικονομική στήριξη.

*Ο φορέας επιδεικνύει παγκόσμια επίδοση αυτοχρηματοδότησης σε ποσοστό 77% του προϋπολογισμού του.

 

Προηγούμενο άρθροΗ τέχνη του ονείρου
Επόμενο άρθροΑίγινα: ένα ταξιδιωτικό… σφηνάκι! (φωτό)
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.