«Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2007 – 2014. Μια διαδικασία βίωσης του τοπίου»

0
956

3

Έκθεση: «Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2007 – 2014.  

Μια διαδικασία βίωσης του τοπίου»

10 Οκτωβρίου 2014 – 10 Ιανουαρίου 2015

ΚΜΣΤ-Μονή Λαζαριστών

Εγκαίνια: Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014, 19:00

 

Οι Πρέσπες στη …Θεσσαλονίκη, ή αλλιώς μια εικαστική πορεία που χαρτογράφησε και ενεργοποίησε πρωτογενείς εικαστικές διαδικασίες στη συνοριακή περιοχή των Πρεσπών. Το αποτέλεσμα και η καταγραφή αυτού του εξαιρετικά ιδιόμορφου εγχειρήματος θα παρουσιαστεί μέσα από την έκθεση «Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2007 – 2014. Μια διαδικασία βίωσης του τοπίου», στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνη στη Μονή Λαζαριστών, από τις 10 Οκτωβρίου 2014 έως τις 10 Ιανουαρίου 2015 (εγκαίνια: Παρασκευή 10 Οκτωβρίου στις 19:00. Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00). Η έκθεση θα πλαισιωθεί  από εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, βιωματική πορεία προς τον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης και Συνέδριο στη λήξη της. Διοργανώνεται από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας (1ο Εργαστήριο Ζωγραφικής).

 

Το ιστορικό μιας….πορείας.

Η Εικαστική πορεία στις Πρέσπες είναι μια σύνθετη δράση που ξεκίνησε το 2007 με σκοπό να διερευνήσει την προσέγγιση που υποστηρίζει ότι η καλλιτεχνική εμπειρία υπάρχει εκεί όπου συναντώνται άνθρωποι, τόποι, ιδέες και εικόνες. Η πορεία στο φυσικό περιβάλλον των Πρεσπών είναι ένας περιπατητικός στοχασμός  επικοινωνίας τόσο μεταξύ όσων συμμετέχουν όσο και με το περιβάλλον που ανακαλύπτουν κατά μήκος της διαδρομής. Η διαδικασία φαίνεται να συγγενεύει με τις διαδικασίες των flânneurs του ρομαντισμού ή των landscape καλλιτεχνών, ωστόσο  είναι διαφορετική· το φυσικό περιβάλλον αποτελεί τόπο συνάντησης σύγχρονων ανθρώπων και όχι το χαμένο παράδεισο μιας απολεσθείσας αθωότητας ή τον τόπο όπου κάποιος συναισθάνεται το υπέροχο.

Την πρώτη χρονιά το 2007 η Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες είχε ως βασική επιδίωξη την ενεργοποίηση μιας διαδικασίας που θα εισήγαγε τους φοιτητές/τριες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας σε σύγχρονες έννοιες και πρακτικές. Το πρωτεύον αιτούμενο ήταν η διερεύνηση του περιβάλλοντος χώρου του νομού Φλώρινας με αφετηριακή βάση τις θεωρητικές προσεγγίσεις της κριτικής σκέψης. Στην εξέλιξή της η Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες διευρύνθηκε πέρα από τον εκπαιδευτικό ρόλο και την εντοπιότητά της και μετεξελίχθηκε σε μια πρακτική καλλιτεχνικής και κοινωνικής βίωσης του τοπίου. Η διαδικασία διεθνοποιήθηκε με μετακλήσεις επισκεπτών καλλιτεχνών και θεωρητικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δράσεις στις γειτονικές χώρες (Αλβανία, FYROM), συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια (ΗΠΑ, Ολλανδία, Κύπρος) και συνεργασία με φορείς του εξωτερικού όπως το Art Department του University of New Mexico (ΗΠΑ) που πραγματοποιεί αντίστοιχες δράσεις στα σύνορα Τέξας/Μεξικό (Land Arts of the American West).

Η Εικαστική Πορεία εισάγει όρους που είτε έχουν ξεχαστεί τα τελευταία χρόνια είτε δεν έχουν διερευνηθεί μέχρι τώρα. Κυρίως όμως προτείνει το μοντέλο του καλλιτέχνη/ερευνητή/στοχαστή∙ ενός καλλιτέχνη που οι πρακτικές του θα έχουν ως επιδίωξη το καλλιτεχνικό παράγωγο ως απότοκο του βιώματος και της κριτικής σκέψης. Επιδίωξη της Εικαστικής Πορείας προς τις Πρέσπες είναι η δημιουργία καλλιτεχνικών έργων που εκκινούν από την εντοπιότητα και η υιοθέτηση μιας σχεσιακής καλλιτεχνικής πρακτικής με κοινωνική διάσταση.

Η έκθεση Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2007 – 2014, μια διαδικασία βίωσης του τοπίου καταγράφει τις αφετηριακές εμπειρίες (τα αποφασιστικά συμβάντα) εκείνων που εργάστηκαν  στις Πρέσπες καθώς και τα έργα που πραγματοποίησαν. Οι Πρέσπες αναδεικνύονται με αυτό τον τρόπο σε ένα πεδίο σύγχρονης αρχαιολογίας υπό εξερεύνηση.

 

Συντονιστής Εικαστικής Πορείας: Γιάννης Ζιώγας

Επιμελητές: Γιάννης Ζιώγας, Πηνελόπη Πετσίνη

Επιστημονική Επιτροπή: Γιάννης Ζιώγας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πηνελόπη Πετσίνη

Συντονισμός ΚΜΣΤ: Ειρήνη Παπακωνσταντίνου

 

Εκπαιδευτικά Εργαστήρια

φύση/όρια/υλικά 3

Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια φύση/όρια/υλικά 3 στοχεύουν στη γνωριμία, επαφή και δημιουργική ενασχόληση με πρωτογενή υλικά και παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής αντικειμένων από την περιοχή των Πρεσπών. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά 7 έως 12 χρόνων, εκτός από εκείνο του Σαββάτου 1 Νοεμβρίου 2014 που απευθύνεται σε ενήλικες.

 1

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014: Παρασκευή καλλυντικών με φυσικά υλικά

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014: Κατασκευή χαρτιού με φυσικά υλικά

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014:  Φυτικά χρώματα/Εφαρμογές

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014: Θρύλοι Μύθοι Ιστορίες

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014: Αργαλειός

 

Συντονισμός: Κική Στούμπου

Συντονισμός ΚΜΣΤ: Εύη Παπαβέργου, Κατερίνα Παρασκευά

Πληροφορίες στο τηλ. 2310589222, Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΚΜΣΤ

 

Εικαστική Πορεία προς τον Δενδροπόταμο

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014 (η ακριβής πορεία θα ανακοινωθεί)

 

Συνέδριο «ΤΟΠΙΟ: ΙΣΤΟΡΙΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ»

Παρασκευή 9 & Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015 (το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί)

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί live αυτοσχεδιασμός από το κουιντέτο FETA βασισμένο σε ηχοτοπία των Πρεσπών.

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΟ ΣΤΑΘΗΣ ΠΑΧΙΔΗΣ + ΟΙ ΛαϊκArt + η Αθηνά Ραφαέλα Μηλούση στο THEBARRISTER
Επόμενο άρθροΜεγάλη νίκη 3-1 της Μπαρτσελόνα κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμαίν
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.