Εκδήλωση με κεριά για το ολοκαύτωμα

0
450

Κύριε Δήμαρχε,

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σας προτείναμε, με την ευκαιρία της τελετής μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, η οποία θα γίνει την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, να ανάψουν στη Θεσσαλονίκη 46.091 κεριά, όσοι ήταν οι συμπολίτες, που υπήρξαν τα θύματα της ναζιστικής βίας.

Επειδή ζητήσατε να σας ενημερώσουμε για τον τρόπο με οποίο η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να υλοποιηθεί, σας καταθέτουμε τρεις εναλλακτικές προτάσεις:

  1. Το συνολικό μήκος της παραλίας είναι περίπου 5,5 χιλιόμετρα. Τα 46.091 κεριά (ρεσώ), αν τοποθετηθούν σε μία σειρά- υπολογίζοντας 10 τεμάχια ανά μέτρο ή ένα κερί ανά δέκα εκατοστά- θα καλύψουν ένα μήκος περίπου 4,6 χιλιόμετρων, ήτοι από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Για να στηθεί αυτή η σειρά και ν’ ανάψουν ταυτόχρονα τα κεριά, χρειάζονται 46 ομάδες, κάθε μία από τις οποίες θ’ αναλάβει το άναμμα 1.000 κεριών (100 μέτρα και 1000 κεριά ανά ομάδα, 10-20 άτομα κάθε ομάδα). Οι ομάδες αυτές θα μπορούσαν να είναι εθελοντές του δήμου ή του 2014, σχολεία, οργανώσεις, σύλλογοι, συνεταιρισμοί. Το άναμμα των κεριών μπορεί να γίνει μετά το πέρας της τελετής μνήμης και τα πρώτα κεριά να τα ανάψουν οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτήν.

  2. Εναλλακτικά θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στην πλατεία Ελευθερίας, 461 ή 4γλάστρες με άμμο ως τη μέση και σε κάθε μια από αυτές να είναι βυθισμένα από 100 κεριά ή 1000 κεριά αντίστοιχα. Το άναμμα θα γίνει ταυτόχρονα, με τον Δήμαρχο και τους αρχηγούς των παρατάξεων στις κορυφές του άστρου και να ακολουθήσει το άναμμα από τους μικρούς μαθητές.

  3. Μία άλλη πρόταση είναι εθελοντές να σχηματίσουν τον αριθμό 46.091 κρατώντας κεριά. Χρειάζονται 56 άτομα, που θα μπορούσαν να αντληθούν από την ομάδα εθελοντών του δήμου ή του 2014.

    Κύριε Δήμαρχε,

Η πόλη μας αποτελεί ένα παγκόσμιο παράδειγμα για τα αποτελέσματα της βίας. Πολιτικής, θρησκευτικής, ρατσιστικής.

Η διατήρηση της μνήμης είναι υποχρέωσή μας.

Τόσο εγώ προσωπικά όσο και η ομάδα των ανθρώπων που επεξεργάστηκε τις προτάσεις είμαστε στη διάθεση σας και στη διάθεση των υπευθύνων των εθελοντών του δήμου και του 2014, για την υλοποίηση τους.

Χρήστος Μάτης

Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Πρόεδρο Ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης, κύριο Δαυίδ Σαλτιέλ

Προηγούμενο άρθροΟλοκληρώνονται οι παραστάσεις του «Πέερ Γκυντ» στο Θέατρο της ΕΜΣ
Επόμενο άρθροDO IT FREE / Κοινοποιήστε (Share) και κερδίστε 2 μονές προσκλήσεις για το NOESIS
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.