Εκδηλώσεις & Παρουσιάσεις βιβλίων τον Δεκέμβριο στο Polis Art Cafe

0
625
ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ στο Polis Art Café
Πεσμαζόγλου 5 Αίθριο Στοάς Βιβλίου
 
Είσοδος ελεύθερη
• Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ
Εκδόσεις Αγγελάκης: Ιωάννα Εξάρχου ‘Ο δρόμος στο γαλάζιο’
• Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ
Εκδόσεις Παρουσία: Οδυσσέας Δοξιάδης ‘Ελεγείες του τέλους της Άνοιξης’
• Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα
Εκδόσεις Θίνες: Τηλέμαχος Μαράτος ‘Σκάζκα’
• Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, στις 11 το βράδυ
Ο Αλέξης Σταμάτης υπογράφει το νέο του βιβλίο ‘Χαμαιλέοντες’ που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Καστανιώτης
• Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ
Εκδόσεις Αγγελάκη: Δημήτρης Παπαδόπουλος ‘Έτσι ξαφνικά’
• Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα
Εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος: Assaf Gavron ‘Croc Attack’
• Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ
Πάνος Σαββόπουλος & “Musikverket”
»Τα ετερόκλητα» τραγούδια του Πάνου Σαββόπουλου συναντάνε παραδοσιακά τραγούδια της Σουηδίας.
• Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ
Οι (.poema..) εκδόσεις και οι Αναγνώσεις της Κυριακάτικης Αυγής σας προσκαλούν στην παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου, στο πλαίσιο του επετειακού Ετους Κ. Π. Καβάφη.
• Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι
Εκδόσεις Ιβίσκος: Δημήτρης Τερζής ‘Το τέλος μιας τέλειας μέρας’
• Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ
Εκδόσεις Αγγελάκη: Μάνος Καλύβας‘Από το βράδυ του Μαρέγκο, στον ήλιο του Αούστερλιτς’
• Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, στις 7 το βράδυ
Εκδόσεις Όστρια: Εμμανουήλ Αλέξανδρου Σακελλάρη ‘Εφήμερα όνειρα’
• Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ
Εκδόσεις Μεταίχμιο: Κωστής Παπαϊωάννου ‘Τα καθαρά χέρια της Χρυσής Αυγής’
• Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα
Εκδόσεις Εν Πλω: Άνθια Ναυρίδη ‘Ιστορίες για παιδιά και τους γονείς τους’
• Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ
Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ: Μόρτεν Μπρασκ Η ΤΕΛΕΙΑ ΖΩΗ ΤΟΥ ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΣΙΝΤΙΣ
• Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα
Η γιορτή της «Καρδιάς»
• Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ
Εκδόσεις Χαραμάδα: Νίνα Ναχμία «Τώρα που ξέρω λείπεις»
• Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα
Εκδόσεις Οδός Πανός: Μαριάννα Τυρέα-Χριστοδουλίδη ‘Η ζωή μέσα της’
• Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ
Εκδόσεις Νέος Αστρολάβος/Ευθύνη: Αγγελική Σιδηρά ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΑ ΚΟΝΤΑ
• Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα
εκδόσεις Όστρια: Άννυ Αχειλαρά ‘Κρίμα που ο έρωτας πληγώγει’
• Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ
Εκδόσεις Momentum: Βίβιαν Φόρτη «Έρεβος»
• Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι
Εκδόσεις Κοινωνία των (δε)κάτων: “ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 2012”
• Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι
Εκδόσεις Θίνες: Ειρήνη Σουργιαδάκη ‘ποστ.’

Βραδιές στο Polis Art Café

Πεσμαζόγλου 5 Αίθριο Στοάς Βιβλίου

2103249588

Είσοδος ελεύθερη

¨       Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ

Παρουσίαση βιβλίου

 

Οι εκδόσεις Αγγελάκης παρουσιάζουν το βιβλίο της Ιωάννας ΕξάρχουΟ δρόμος στο γαλάζιο’, την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Polis Art Café.

 

…Κοίταξε εκείνος το γυμνό λαιμό της. Άδειος του φάνηκε χωρίς το κόσμημα. Πλησίασε τα χείλη του, κι αυτά ζωγράφισαν πάνω στον ορφανεμένο λαιμό ένα άλλο, τρυφερό περιδέραιο από φιλιά. Το δικό της φυλαχτό. Άστραψε πάνω στο δέρμα της, σα χρυσόσκονη, που τη φύσηξε εκείνος με την ανάσα του και τη σκόρπισε πάνω στο στήθος της, στην κατηφοριά του λαιμού, στους λοβούς των αυτιών της. Χρυσά φιλιά, πολύτιμα. Μικρές πνοές λαχτάρας.Τα φιλιά τον ξέρουνε πάντα το δρόμο… Το όνειρο ξενύχτησε κι αυτό μαζί με τους ανθρώπους πάνω στην Προκυμαία, στα φορτωμένα μπαλκόνια, στα σαχνισίνια και στους μώλους. Όταν φάνηκαν τα τρία βαπόρια, το «Αβέρωφ», το «Λήμνος» και το «Πατρίς», ο ήλιος ήτανε σκαρδωμένος ψηλά κι έφεγγε με ζέση… Η Σμύρνη πλάτυνε εκείνη τη μέρα. Τράνεψε, έγινε πιο μεγάλη. Για να χωρέσει την Ιδέα, που ήθελε απλωσιά για να ξεδιπλωθεί, ν’ απλώσει το ονειρένιο κορμί της σε δυο ηπείρους και πέντε θάλασσες…

 

¨       Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ

Οδυσσέας Δοξιάδης

Παρουσίαση βιβλίου

Οι εκδόσεις Παρουσία παρουσιάζουν το βιβλίο του Οδυσσέα Δοξιάδη ‘Ελεγείες του τέλους της Άνοιξης’, την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, στις 20.00, στο Polis Art Café.

 

Θα μιλήσουν ο Γιάννης Τριάντης, ο Γιώργος Κακουλίδης και ο Χρήστος Χαλαζιάς.

 

Στήν ἀρχή, χωρίς κανένα τέλος, ἡ ἀπέραντη Ἀνθρωπιά μας, ἦταν μόνη ταξιδεύτρα σ’ ἕνα ἄπλετο πεπρωμένο ἀπό φῶς κάτι σά ξωτικό πού κήρυξε τήν πλάνη στά σωθικά τοῦ Χάους.

s

Μέ πόσους ἰσμούς θά τα·ί·ζεις τήν ψυχή σου; Ὅσο διαρκοῦν, θά μείνεις δοῦλος-τους, τά χείριστα ὡς ἔκπαγλα θαρρῶντας λίγο-λίγο καί ἔτσι θά βουτήξεις στό βαθύ σκοτάδι τοῦ νοήματος, ἀργά ἀργά θά πέσεις στήν ἄφεγγη χαράδρα τοῦ αἰσθήματος, σάν τραγούδι μακρυνό κάποιου αὐλητῆ ἱπτάμενου στό χαῖνον παράθυρο τοῦ ἐρέβους.

 

Καλή σας μέρα Ελεύθεροι!

Αγώνας κατά τῆς μνήμης-μνήματος, πόλεμος ἐνάντια στήν λήθη καί στά λάθη της, ἀρνήθηκα νά συναινέσω (μέ διαψεύδουν ὅμως οἱ κανόνες τῆς γραμματικῆς καί οἱ βαθειές ἀνάσες πού δροσίζουν τ’ ἄστρα). Νειᾶτα, σπουδές, ἔρωτας, ἀπόψεις, θητεία, σταδιοδρομία, οἰκογένεια, περιουσία, ἰδού γιατί οἱ δρόμοι μένουν ἀνεξίτηλοι, καθώς γιά μυριοχιλιετίες βαδίζουν ὅλοι πειθήνια ὁ ἕνας μέσα στά ἴχνη τοῦ ἄλλου καί γιά λιγουλάκι, τόσον ὅσον, ξυπνοῦν, πᾶνε στόν θάνατο, στά ἐγκαίνια τῆς ἀποσύνθεσης, στήν ὁριστική ἀπώλεια ὅλων τῶν ἐγκλίσεων, ἄλλος μέ δάφνες καί δολοφονίες, ἄλλος μέ ἅλατα καί ἑωσφορίες, ἀχρείαστοι κι ἐκπιονισμένοι, διανοητές καί ἐσφραγισμένοι, διαδονητές καί διαδηματίες, διαδρομητές γαμήλιοι, κακόπιστοι διαδηλωσίες, ἀγώνας κατά τοῦ ἀγῶνα, ἡ ἀπόλυτη ἀλήθεια ἐνάντια στήν μνήμη-ἰδεολογία τῆς διάρκειας, τό νά σβήνεις κάθε προσκόλληση εἶναι νά σβήνεις μνῆμες, ἀλλά πρόσεχε, μή γίνεσαι κτῆνος δοσίληθο, ἕνας ἐκτροφέας κτηνωδιῶν, νά ξεψυχᾶς μ’ ἕναν ἥλιο στά μάτια κι ὄχι μ΄ἕνα βόθρο στήν καρδιά, νά σπάζεις τό φαυλοκυκλισμό τῆς παραλυσίας μέ τήν ἀδιάλλακτη εὐθεία σου τῆς Ἀγάπης καί τῆς Ἐλευθερίας.

Κακή σας Νύχτα Ἀφεντικά καί Δοῦλοι…

 

¨       Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα

Παρουσίαση βιβλίου

 

Οι εκδόσεις Θίνες παρουσιάζουν το βιβλίο του Τηλέμαχου Μαράτου ‘Σκάζκα’, την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα στο Polis Art Café.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Ζιζή Σαλίμπα εκ μέρους των εκδόσεων Θίνες

Μιχάλης Κοπιδάκης

Αντωνία Γιαννούλη, Δρ. φιλοσοφίας- ηθοποιός

Βασίλης Ζούλιας

Πιερρίνα Κοριατοπούλου

 

Σκάζκα, σημαίνει στα ρώσσικα παραμύθι…ιστορίες που λένε στα παιδιά πριν κοιμηθούνε.

Σκάζκα, όμως, έγινε και το παρατσούκλι της ηρωίδας του βιβλίου, της Αναστάζια, όταν μπήκε στον μεθυστικό κόσμο της μόδας στο Παρίσι.

Η ζωή της έγινε ένα συναρπαστικό παραμύθι, τέτοιο που δεν ήταν βέβαιη αν το ζεί, το ονειρεύεται ή το φαντάζεται..

Η «Σκάζκα», μια έφηβη Ρωσσίδα, θύμα βιασμού, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το χωριό της, και βυθίζεται στην κόλαση του κυκλώματος της πορνείας, αλλά από μία απίστευτα τυχερή συνάντηση μπαίνει στο ακριβώς αντίθετο σύμπαν  του διεθνούς τζετ-σετ.

Γύρω από την μυθιστορηματική ζωή της  Σκάζκα αναδύεται όλο το μωσαϊκό των κοινωνικών στρωμάτων κατά τη δεκαετία του ’90, ένα αμάλγαμα από νοοτροπίες και συμπεριφορές.

Ρώσσοι χωρικοί και μαφιόζοι, Ιταλοί αριστοκράτες που απεχθάνονται τις αρχές και τις αξίες της αστικής τάξης και μαφιόζοι, ένας καρδινάλιος,  φωτογράφοι και διαφημιστές, κακομαθημένες νεαρές και μοντέλα.

Υπό το βλέμμα της Σκάζκα ανιχνεύονται οι ενδόμυχες σκέψεις, οι ανείπωτες επιθυμίες, τα αχαλίνωτα πάθη και η αφόρητη πλήξη των ανθρώπων που είναι πάντα στο υπόβαθρο της κοσμοπολίτικης  κοινωνίας.

Το βιβλίο δείχνει ένα καλειδοσκόπιο από τοπία και χώρους.

Από το ρωσσικό χωριό που ασφυκτιά, στην κακόφημη πανσιόν του Ντύσελντορφ, και από τους  ευρωπαϊκούς αυτοκινητόδρομους, στο ξενοδοχείο Gritti της Βενετίας, και από εκεί στις εξοχικές επαύλεις της Γαλλίας και στο Παρίσι, στο νησί Saint-Louis και στο Club της Régine, φωτίζεται ο παράδεισος και η κόλαση που έζησε, τόσο αναπάντεχα, αυτή η όμορφη κοπέλλα.

Η Σκάζκα με τη ζωή της ρίχνει φως σε τρεις διαφορετικούς κόσμους που δρουν εκτός γεωγραφικών ορίων και κάποιες στιγμές διασταυρώνονται μεταξύ τους: στα κυκλώματα σωματεμπορίας, στη μαφία όπως και στην αριστοκρατία.

 

¨       Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, στις 11 το βράδυ

Υπογραφή βιβλίου

 

Ο Αλέξης Σταμάτης υπογράφει το νέο του βιβλίο ‘Χαμαιλέοντες’ που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Καστανιώτης, στο Polis Art Café, την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, στις 11 το βράδυ, και γιορτάζει το κλείσιμο της παράστασής του «Μεσάνυχτα σ’ έναν τέλειο κόσμο» (Θέατρο Τέχνης, Υπόγειο Καρόλου Κουν).

 

Μια οικογένεια στο πέρασμα του χρόνου.

Δύο νέοι που παντρεύτηκαν παρά τις αντίθετες καταβολές τους. Μια γυναίκα δακτυλοδεικτούμενη, ένας πατέρας ξενιτεμένος, ένας μυστηριώδης φίλος από το παρελθόν.

Ένα παράξενο γράμμα. Μια σχεδόν βουβή ταινία. Ένας έφηβος που ανδρώνεται στα χρόνια μιας ψεύτικης ευημερίας. Μια κοπέλα που τραγουδά για έναν κόσμο που αλλάζει. Ένα παιδί που παρατηρεί την πορεία προς την κατάρρευση.

Μια κοινωνία που βγαίνει απ’ το σκοτάδι, αλλά τελικά μεθάει από το φως.

Άνθρωποι που δημιουργούν, ερωτεύονται και ελπίζουν, άνθρωποι που προσαρμόζονται και αλλάζουν «χρώμα» για να ελιχθούν. Γύρω τους μια χώρα που βιώνει έντονες συγκρούσεις και συμβιβασμούς. Μια χώρα που ξορκίζει τους φόβους της, αλλάζει διαρκώς ιδεολογίες, μόδες και επιθυμίες, αλλά στο βάθος παραμένει ίδια, ανέτοιμη «από καιρό».

Ένα βιβλίο για την ανθρώπινη φύση και τις αδυναμίες της, για τον τόπο που μας γεννά και μας στιγματίζει για πάντα.

 

Ο Αλέξης Σταμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και έκανε μεταπτυχιακά αρχιτεκτονικής και κινηματογράφου στο Λονδίνο. Έχει γράψει είκοσι δύο βιβλία (μυθιστορήματα, διηγήματα, βιβλίο για παιδιά, νουβέλες, ποίηση).

Το πρώτο του μυθιστόρημα, Ο έβδομος ελέφαντας (1998), εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Το Μπαρ Φλωμπέρ (2000) εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Σερβία και τη Βουλγαρία. Επανεκδόθηκε το 2012 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη σε νέα, συμπληρωμένη έκδοση. Η Αμερικάνικη Φούγκα (2006) κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Η Μητέρα Στάχτη (2005) εκδόθηκε στα αγγλικά και τα τουρκικά. Το πρώτο του παιδικό μυθιστόρημα, Ο Άλκης και ο λαβύρινθος (2009), κέρδισε το πρώτο βραβείο του Κύκλου του Παιδικού Βιβλίου.

Για τη δεύτερη ποιητική συλλογή του, Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων (2003), του απονεμήθηκε το 1994 από τον Δήμο Αθηναίων το Βραβείο Ποίησης στη μνήμη Νικηφόρου Βρεττάκου. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο μονόλογός του Τελευταία Μάρθα παίχτηκε το 2008 στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας. Δύο μονόλογοί του με τίτλο Γένεση ανέβηκαν το 2009 στο Θέατρο Χώρα. Το θεατρικό του έργο Δακρυγόνα παρουσιάστηκε το 2010 στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, όπου το 2012 ανέβηκε και το θεατρικό του Σκότωσε ό,τι αγαπάς. Το έργο του Μεσάνυχτα σ’ έναν τέλειο κόσμο ανέβηκε στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν το 2013.

Έχει αντιπροσωπεύσει πολλές φορές την Ελλάδα σε διεθνή λογοτεχνικά συνέδρια και διδάσκει δημιουργική γραφή στο Κολλέγιο Αθηνών-Ψυχικού και στο Μουσείο Ηρακλειδών.

 

¨       Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ

Παρουσίαση βιβλίου

 

Οι εκδόσεις Αγγελάκη παρουσιάζουν το βιβλίο του Δημήτρη Παπαδόπουλου ‘Έτσι ξαφνικά’, την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Polis Art Café.

«…το σαλόνι που τόσες μέρες και νύχτες είχε περάσει αγκαλιά του, ήταν άδειο. Όλα τα δωμάτια ήταν άδεια και το σπίτι πιο έρημο από ποτέ. Μόνο ένα ποτήρι έμεινε στον πάγκο της κουζίνας. Η Τζέμμα πήγε με βαριά βήματα προς το ποτήρι, το σήκωσε και το έκλεισε μέσα στην αγκαλιά της και ξέσπασε σε κλάματα. Ξέσπασε σε κλάματα με λυγμούς, ξέσπασε σε κλάματα με αναφιλητά…»

 

Όταν ο Αλέξης θα συναντήσει την Τζέμμα τα πάντα θ’ αλλάξουν στη μέχρι τότε ήρεμη ζωή του.

Εκείνος, ένας άντρας ευκατάστατος και ευπαρουσίαστος, που μεγαλώνει μόνος τις δυο κόρες του μετά τον αναπάντεχο χαμό της γυναίκας του.

Εκείνη, μια γυναίκα όμορφη και λαμπερή εγκλωβισμένη σε ένα γάμο με έναν άντρα αδιάφορο.

Οι δρόμοι της καρδιάς τους θα ενωθούν και ένας έρωτας συγκλονιστικός και παθιασμένος θα γεννηθεί, γεμάτος όμως δυσκολίες και ανατροπές.

Πιασμένοι χέρι-χέρι θα προσπαθήσουν να υπερπηδήσουν τα εμπόδια και να περπατήσουν μαζί το μονοπάτι του έρωτα και της αγάπης.

«To eternity and beyond», αυτό πίστευε  ο Αλέξης και αυτό είχε υποσχεθεί στην Τζέμμα του.

Θα μπορέσει να κρατήσει την υπόσχεσή του και η αγάπη τους να μείνει για πάντα ζωντανή στην αιωνιότητα;

Μία ιστορία αγάπης που θα σας συγκλονίσει.

 

O Δημήτρης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και είναι επιχειρηματίας στην Αθήνα.

Το Έτσι Ξαφνικά είναι το πρώτο του βιβλίο.

 

  • Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα

Παρουσίαση βιβλίου

 

Οι εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος παρουσιάζουν το βιβλίο του Assaf GavronCroc Attack, την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα στο Polis Art Café.

 

Ένα πρωί, ο Εϊτάν Ενώχ – ή Κροκ για τους φίλους – ανεβαίνει σ’ ένα μίνι μπας για να πάει στη δουλειά του στο Τελ Αβίβ, όταν ένας συνεπιβάτης του αρχίζει να ανησυχεί για το σκου-ρόχρωμο άντρα, που κρατάει μια θήκη μ’ ένα κοστούμι, στο ίδιο λεωφορειάκι.

 

Ο Ασάφ Γκαβρόν ξεκινάει την αφήγησή του με μια εβδομά-δα αιματηρών βομβιστικών επιθέσεων με εξίσου αιματηρά αντίποινα, στο τέλος της οποίας ο πρωταγωνιστής, ο Κροκ αναδεικνύεται, εκών άκων, σε μια διασημότητα εθνικής εμ-βέλειας. Είναι ο «Κροκ Ατάκ – ο άνθρωπος που οι βομβιστές δεν κατάφεραν να σκοτώσουν». Όπως είναι φυσικό, ο πα-λαιστινιακός πυρήνας πίσω από τις επιθέσεις αντιδρά στην παρουσία αυτού του απολύτως συμπτωματικού συμβόλου της ισραηλινής αντίστασης. Μπορεί να μην τον κυνηγούσαν στο παρελθόν, αλλά τώρα τον βάζουν στο στόχαστρο.

Εν τω μεταξύ, σ’ ένα νοσοκομείο κάπου στην Ιερουσαλήμ, ένας νεαρός Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας, ο Φάχ-μι, βρίσκεται σε κώμα. Καθημερινά παλεύει για τη ζωή του προσπαθώντας να καταλάβει πώς βρέθηκε εκεί και τί ακρι-βώς συνέβη, όταν συνάντησε τον Κροκ.

 

Το CrocAttack! είναι ένα βιβλίο με κινηματογραφική αφήγηση και με μια ουμανιστική ματιά στην καθημερινή παράνοια του σύγχρονου Ισραήλ. Γρήγορο σαν ταινία θρίλερ, με όπλο του το μαύρο χιούμορ και τις ανατροπές στην πλοκή, το CrocAttack! είναι ένα μοντέρνο μυθιστόρημα για το Ισραήλ του σήμερα και για τις περίπλοκες ανθρώπινες σχέσεις· είναι η ιστορία της αναπόδραστης σύγκλισης δύο πολύ διαφορετικών ανθρώπων, που έχουν ζωές σε αντίθετη τροχιά, σε μια κοινωνία στην οποία όλα μοιάζουν… εκρηκτικά!

 

Το συγγραφικό έργο του έχει μεταφραστεί σε 9 γλώσσες και το πολύ ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό CrocAttack που κρατάτε στα χέρια σας έχει ευλόγως αποσπάσει επαίνους και βραβεία στο Ισραήλ και στην Ευρώπη. Στη Γαλλία βραβεύτηκε με το Prix Courrier International και στη Γερμανία με το Ein Buch Fur Die Stadt.

 

¨       Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ

Πάνος Σαββόπουλος & “Musikverket

»Τα ετερόκλητα» τραγούδια του Πάνου Σαββόπουλου συναντάνε παραδοσιακά τραγούδια της Σουηδίας με τον Jonas Åkerlund, την Josefina Paulson και τον Andreas Svensson, σε μια μοναδική βραδιά με ελεύθερη είσοδο, προσφορά του “Μετρονόμου”, του Πόλις – Αρτ Καφέ και του σουηδικού φορέα “Musikverket

Την Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2013 και στις 20:00, στο Polis Art Cafe, θα γίνει αρχικά η επίσημη παρουσίαση του τελευταίου CD το Πάνου Σάββόπουλου,  με 17 κομμάτια, σε δικούς του στίχους, μουσική και ενορχηστρώσεις. Ερμηνεύουν ο Αγάθων, ο Βαγγέλης Γερμανός, η Νάντια Καραγιάννη, ο Θοδωρής Κοτονιάς, η Χριστιάνα Γαλιάτσου, η Δώρα Πετρίδη και ο δημιουργός.

Παρόντες θα είναι συντελεστές του CD, καθώς και οι παρουσιαστές του δίσκου: Ο μουσικοκριτικός Φώντας Τρούσας, ο φιλόλογος Γιώργος Δαμιανός, ο συνθέτης και μουσικός Μιχάλης Νικολούδης, ο μουσικός Νίκος Δασκαλάκης και άλλοι…

Στη συνέχεια της βραδυάς, το σουηδικό μουσικό σχήμα  KORSDRAG – a Swedish project, θα παρουσιάσει αυθεντική παραδοσιακή μουσική της Σουηδίας και Σκανδιναβίας γενικότερα, με τα ανάλογα επεξηγηματικά σχόλια.

Ο Πάνος Σαββόπουλος που έζησε 12 χρόνια στη Σουηδία, επιφυλάσσει μια μουσική έκπληξη, σε πρώτη εκτέλεση, η οποία θα “συνδέσει” την ελληνική με τη σουηδική μουσική.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

 

¨       Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ

Αφιέρωμα στον Κ.Π.Καβάφη

Οι (.poema..) εκδόσεις και οι Αναγνώσεις της Κυριακάτικης Αυγής σας προσκαλούν την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου στις 8.00 μ.μ. στο Polis Art Cafe (Στοά του Βιβλίου) για την παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου, στο πλαίσιο του επετειακού Ετους Κ. Π. Καβάφη.

Για τον ποιητή θα μιλήσουν ο φιλόλογος Δημήτρης Δημηρούλης και ο ποιητής Στέφανος Ροζάνης. Διαβάζουν αποσπάσματα από το έργο του 20 σύγχρονοι Ελληνες ποιητές.

 

¨       Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι

Παρουσίαση βιβλίου

 

Οι εκδόσεις Ιβίσκος παρουσιάζουν το βιβλίο του Δημήτρη Τερζή ‘Το τέλος μιας τέλειας μέρας’ το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, στο Polis Art Café.

Τριάντα τρεις ιστορίες ανθρώπων που φτάνουν στο τέλος μιας τέλειας μέρας, έχοντας ερωτευτεί, δοκιμαστεί, προδοθεί, με το ανικανοποίητο να κυριαρχεί στη ζωή τους και τις φαντασιώσεις να υποκαθιστούν την πραγματικότητα .

 

– Ένα ζευγάρι που δοκιμάζει τις αντοχές του στην Αυγουστιάτικη ζέστη.

– Η απρόβλεπτη συνάντηση μιας υπαλλήλου sex shop μ’ έναν ιδιόρρυθμο μεσήλικα που γυρεύει το Θεό.

– 112 κιλά οδηγούν μια νέα γυναίκα στο δρόμο των φαντασιώσεων και του ψυχιάτρου.

– Μια λησμονημένη σταρ του θεάτρου αρνείται ως άλλη Μπλανς Ντιμπουά τη σκληρή πραγματικότητα και εμμένει στα φαντάσματα του ένδοξου παρελθόντος της.

– Ένας φιλήσυχος οικογενειάρχης θάβει το κρυφό παρελθόν του ανάμεσα στις λαμαρίνες μιας κόκκινης Μπελ Αιρ.

– Η προδομένη καρδιά μιας γυναίκας την παρασύρει στην εκδίκηση υπό τους ήχους του Besame Mucho.

 

Για το συγγραφέα

Σαββατογεννημένος και Υδροχόος, είδε το φως της ημέρας έξι μήνες πριν από την πτώση της Χούντας. Από μικρός σκάρωνε ιστορίες τις οποίες διάβαζε στη γιαγιά του που εκείνη τις άκουγε αδιαμαρτύρητα.  Πολύ αργότερα τη θέση της πήραν οι φίλοι οι οποίοι επέδειξαν καρτερικότητα όμοια με της γιαγιάς. Τώρα πια ήρθε η σειρά και του υπόλοιπου κόσμου…

 

Παράλληλα ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία η οποία τον προσγείωσε στην πραγματικότητα και τον έμαθε να γράφει την είδηση χωρίς η φαντασία του να οργιάζει.

 

Στον ελεύθερο χρόνο του μαγειρεύει για τους υπομονετικούς φίλους, διαβάζει πολύ, γράφει, ξαναγράφει, σκίζει, ξανασκίζει και ξαναγράφει υπό τους ήχους μεθυστικών μουσικών, έχοντας στο μυαλό του πάντα την πεποίθηση «Έρωτας ή Τίποτα…»

 

¨       Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ

Παρουσίαση βιβλίου

Οι εκδόσεις Αγγελάκη παρουσιάζουν το βιβλίο του Μάνου Καλύβα ‘Από το βράδυ του Μαρέγκο, στον ήλιο του Αούστερλιτς’, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Polis Art Café.

 

…Μέσα σ’ αυτόν τον πανικό που βίωνε ο Ζαν, ο οποίος έβλεπε το σφυροκόπημα του αυστριακού πυροβολικού να θερίζει κεφάλια και σώματα και τα γαλλικά τάγματα να αποδεκατίζονται από τα εξαιρετικά εύστοχα αυστριακά πυρά, ένοιωσε την απελπισία να τον κυριεύει. Ξαναέζησε τα λόγια του Λαν, ότι δεν ξέρεις αν θα ξημερώσει το αύριο που περιμένεις. Όμως η απελπισία δεν τον γέμισε απογοήτευση αλλά οργή. Ένα κύμα θυμού διαπέρασε κάθε νεύρο του σώματός του. Θυμός για την υπάρχουσα κατάσταση, θυμός για τη φτώχια του και τις δυσκολίες που είχε ζήσει ως τότε, αλλά κυρίως θυμός που δεν θα μπορέσει να πετύχει αυτό που ήθελε, να φτιάξει τη ζωή του και να ζήσει με τη γυναίκα που αγάπησε όσο τίποτα στον κόσμο. Όχι δεν θα πέθαινε έτσι απλά…

 

Ο Μάνος Καλύβας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά με ειδίκευση στην οικονομική ανάλυση δεδομένων στο πανεπιστήμιο Πειραιά. Είναι δημόσιος υπάλληλος, έγγαμος και έχει τρία παιδιά.

Ασχολείται ερασιτεχνικά από το 2002 με τη μελέτη της ελληνικής, ρωμαϊκής και ευρωπαϊκής  ιστορίας με ιδιαίτερη έμφαση στις στρατιωτικές τακτικές, τις αιτίες και αφορμές των πολεμικών συγκρούσεων και τις συνέπειες τους στον πολιτικό-οικονομικό τομέα των κρατών.

Το μυθιστόρημα «από το βράδυ του Μαρέγκο, στον ήλιο του Αούστερλιτς» είναι το πρώτο του βιβλίο.

 

¨       Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, στις 7 το βράδυ

Παρουσίαση βιβλίου

 

Οι εκδόσεις Όστρια παρουσιάζουν το βιβλίο του Εμμανουήλ Αλέξανδρου Σακελλάρη ‘Εφήμερα όνειρα’, την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Polis Art Café.

«Λίγο πριν από το τέλος της χούντας και οι ήρωες προσπαθούν να προλάβουν την

καταστροφή. Η Ελλάδα κινδυνεύει να υποταχθεί στους «εχθρούς» της. Την τελευταία στιγμή όλα ανατρέπονται. Άλλοι θυσιάζονται, άλλοι εξορίζονται, άλλοι λιγοψυχούν. Μπορεί οι συνθήκες να είναι αρκετά δυσμενείς, αλλά κανείς δεν τα παρατάει. Αγωνίζεται μέχρι τέλους. Αρκετοί έχουν διαφύγει στο εξωτερικό, αλλά από εκεί βοηθούν όσο μπορούν. Πολλές φορές ξεπερνούν τον εαυτό τους. Δεν τους ενδιαφέρει η ζωή τους. Είναι διατεθειμένοι να τη θυσιάσουν για το κοινό καλό. Αυτό που τους νοιάζει είναι να επανέλθει η Δημοκρατία στη χώρα όπου τη γέννησε και η νέα γενιά να ζήσει πιο ανθρώπινα και με αξιοπρέπεια. Το μήνυμά τους είναι ξεκάθαρο. «Κάτω η χούντα. Ζήτω η Δημοκρατία». Θα τα καταφέρουν;»

 

¨       Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ

Κωστής Παπαϊωάννου

Παρουσίαση βιβλίου

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν το βιβλίο του Κωστή Παπαϊωάννου ‘Τα καθαρά χέρια της Χρυσής Αυγής’, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Polis Art Café.

Θα μιλήσουν:

Φώτης Κουβέλης, πρόεδρος ΔΗΜΑΡ

Προκόπης Παυλόπουλος, βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, πρ. υπουργός

Γιάννης Σταθάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Ραγκούσης, πρ. υπουργός

Γιώργος Σωτηρέλης καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Συντονίζει η Μαριλένα Κατσίμη, δημοσιογραφος, ΓΓ της ΕΣΗΕΑ

«Αυτά τα χέρια μπορεί καμιά φορά να χαιρετούν έτσι, αλλά είναι καθαρά χέρια. Δεν είναι βρόμικα, δεν έχουν κλέψει».

Όταν ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής είπε αυτά τα λόγια χαιρετώντας φασιστικά, όλοι στάθηκαν στην απροσχημάτιστη παραδοχή της φασιστικής του ταυτότητας. Λίγοι επισήμαναν πως το «ακόμα και φασίστες ή νεοναζί, αλλά πάντως καθαροί και έντιμοι» αποτελεί κεντρικό άξονα επικοινωνίας της Χρυσής Αυγής. Η καθαρότητα αποτελεί κομβικό σημείο στην πρόσληψη του ναζιστικού φαινομένου γενικά, και του ελληνικού νεοναζισμού ειδικά∙ διατρέχει κάθε πτυχή του λόγου και της πράξης του.

Το βιβλίο αυτό εξετάζει: τη λειτουργία της Χρυσής Αυγής ως «εθνικού απολυμαντικού», παρακολουθώντας την εκρηκτική πορεία ανόδου μέχρι τις συλλήψεις του αρχηγού και στελεχών της∙ την καθολική επέκταση του νεοναζισμού που επιχειρεί να μην αφήσει καμιά γωνιά του δημόσιου βίου ανέλεγκτη και «ύποπτα ακάθαρτη»∙ τα επικίνδυνα «λοιμώδη νοσήματα» στην εκπαίδευση, την τέχνη, τη διανόηση∙ τους στόχους της εκκαθάρισης και τη βίαιη τελετουργία των ταγμάτων εφόδου∙ την ώσμωση των νεοναζί με την αστυνομία∙ την επέκταση στον δημόσιο χώρο με πρακτικές Μαφίας. Με λίγα λόγια, σκιαγραφείται ο διάχυτος εκφασισμός του κοινωνικού σώματος και η υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας  από μέλη του πολιτικού προσωπικού.

 

Ο Κωστής Παπαϊωάννου είναι Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου από το 2006 και διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Συμμετείχε στην ίδρυση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας. Αρθρογραφεί τακτικά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και διατηρεί το μπλογκ www.antiphono.wordpress.com. Εργάζεται ως φιλόλογος στην Ελληνογαλλική Σχολή Αγίας Παρασκευής.

 

¨       Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα

Παρουσίαση βιβλίου

Άνθια Ναυρίδη

Οι εκδόσεις Εν Πλω παρουσιάζουν το βιβλίο της Άνθιας Ναυρίδη, σε εικονογράφηση Σμαράγδας Ναυρίδη ‘Ιστορίες για παιδιά και τους γονείς τους’, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Polis Art Café.

‘Υποθέτω ότι όλοι έχουμε αναρωτηθεί, ως γονείς, ή ως ενήλικες που κάποτε υπήρξαμε παιδιά, γιατί είναι σημαντικά τα παραμύθια, γιατί αρέσουν στα παιδιά, τι βρίσκουν σ’ αυτά;

Τα παιδιά μάς ζητούν να τους λέμε ιστορίες, αληθινές ή φανταστικές, να τους διαβάζουμε παραμύθια. Κάποιες φορές μάλιστα ζητούν επίμονα να ακούσουν το ίδιο παραμύθι πάλι και πάλι, με τα ίδια λόγια, χωρίς διαφοροποιήσεις, χωρίς συντομεύσεις.’

Από τον πρόλογο της Έφης Λάγιου-Λιγνού MPsychPsych

Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων,

Επόπτρια κλινικού έργου

Παιδοψυχιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Το βιβλίο περιλαμβάνει τρία φαινομενικά απλά παραμύθια που απευθύνονται στα παιδιά για να διαβαστούν μαζί με τους γονείς τους. Τα παραμύθια της Άνθιας Ναυρίδη, εικονογραφημένα από την Σμαράγδα Ναυρίδη, ανταποκρίνονται στα αναπτυξιακά ζητήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα παιδιά (αλλά και οι γονείς τους) καθώς μεγαλώνουν.

Με τον τρόπο αυτό αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους ίδιους τους γονείς, όσο και για τους επαγγελματίες της εκπαίδευσης και της παιδοψυχολογίας και ψυχοθεραπείας.

Γράφει η Inge-Martine Pretorius, PhD, DPsych, Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων στο Anna Freud Centre, Λονδίνο, Μέλος του συλλόγου παιδοψυχοθεραπευτών για το βιβλίο ‘Ιστορίες για παιδιά και τους γονείς τους’.

‘[…] Το φανταστικό ουράνιο τόξο στο “Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ουράνιο τόξο”, ενθαρρύνει το φανταστικό παιχνίδι αψηφώντας τους νόμους της φύσης (και τη γονεϊκή τάση προς την ορθότητα και τη διδαχή). Είναι μια γοητευτική ιστορία γύρω από την ενσυναίσθηση, τη συντροφικότητα και την ικανότητα να αντιλαμβάνεται κανείς την ομορφιά. Πάνω από όλα είναι ένα σπουδαίο μάθημα για τη δύναμη που έχει η φαντασία – να αποκαθιστά το μαγικό και άπιαστο ουράνιο τόξο.

“Τα δυο βατραχάκια που κατάφεραν να γίνουν φίλοι” πραγματεύεται το βαθύτερο φόβο του παιδιού ότι η έλευση ενός αντίζηλου, οδηγεί στην αποδυνάμωση και στην απώλεια. Περνώντας από την οργή στη συμφιλίωση, τα δυο βατραχάκια ενδυναμώνουν τη σχέση τους. Συνειδητοποιούν, ότι αντί να εκμηδενίζει το ένα το άλλο, γίνονται και τα δυο πλουσιότερα, μέσα από τη δυνατότητα να μοιράζονται τις εμπειρίες τους.

Το “Μητέρα και κόρη: δυο φωτεινές πυγολαμπίδες” είναι μια σπαραχτική ιστορία γύρω από την απώλεια της παντοδυναμίας του παιδιού, που επιτρέπει την ανάδυση της συνείδησης, αλλά παράλληλα απειλεί και να οδηγήσει στην ατολμία και στην αναστολή. Το γεγονός ότι ο αναγνώστης δεν βλέπει ότι η αντανάκλαση της μητέρας πυγολαμπίδας στο νερό είναι πιο λαμπερή, όπως πιστεύει η μικρή πυγολαμπίδα, μας υπενθυμίζει να κοιτάμε μέσα από τα μάτια της μικρής πυγολαμπίδας και όχι μόνο μέσα από τα δικά μας.

Όμως, οι σημειώσεις που απευθύνονται στους γονείς, στο τέλος κάθε ιστορίας, είναι που κάνουν αυτό το βιβλίο μοναδικό. Οι συμβουλές αυτές, βοηθούν τους ενήλικες να ξαναβρούν τον παιδικό εαυτό τους και μέσα από αυτό να έρθουν πιο κοντά με τα παιδιά τους. Συγγραφέας και καλλιτέχνης έχουν στήσει μια απολαυστική γιορτή για τις αισθήσεις, που αφήνει μια γλυκιά γεύση από μέλι, που διαρκεί για πολλή ώρα μετά την ανάγνωση του βιβλίου’.

Η Άνθια Ναυρίδη είναι Κλινική Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος.

Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (Msc) στο UCL & Anna Freud Centre του Λονδίνου. Είναι διδάκτορας Κλινικής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Από το 2003 είναι επιστημονική συνεργάτης του Αιγινήτειου Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 2011 της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «η Αγία Σοφία», όπου οργάνωσε και είναι υπεύθυνη των Ομάδων Γονέων-Νηπίων (Parent – Toddler Groups). Εργάζεται ως ψυχολόγος στη Σχολή Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου ενώ είναι σύμβουλος και σε άλλα νηπιαγωγεία. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει με τη συγγραφή κεφαλαίων σε επιστημονικά βιβλία.

Η Σμαράγδα Ναυρίδη σπούδασε Graphic Design (BA), στη Σχολή Βακαλό, (2002). Ανάμεσα στις δραστηριότητες της είναι η εικαστική επιμέλεια βιβλίων, η δημιουργία αφισών και επικοινωνιακών εντύπων. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο του ενδύματος, έχοντας επιμεληθεί και σχεδιάσει σειρές ρούχων για παιδιά και μεγάλους.

 

¨       Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ

Παρουσίαση βιβλίου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το Polis Art Café σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Δανού συγγραφέας Μόρτεν Μπρασκ Η ΤΕΛΕΙΑ ΖΩΗ ΤΟΥ ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΣΙΝΤΙΣ την Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, στις 8:00 μ.μ. στο Polis Art Café, Αίθριο της Στοάς του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Πανεπιστημίου, Αθήνα).

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Λύο Καλοβυρνάς, μεταφραστής, και ο Τεύκρος Μιχαηλίδης, συγγραφέας.

Έμαθε να διαβάζει μόνος του όταν ήταν μόλις δεκαοχτώ μηνών. Στα οχτώ του γνώριζε οχτώ γλώσσες και στα έντεκα γράφτηκε στο Χάρβαρντ και έδωσε διάλεξη για τον τετραδιάστατο χώρο στη Μαθηματική Εταιρία του Πανεπιστημίου. Έγραψε το δικό του βιβλίο γεωμετρίας στα αρχαία ελληνικά. Είχε το υψηλότερο IQ που έχει καταγραφεί στην ιστορία και πολυσχιδείς ικανότητες που άφηναν τους πάντες άφωνους. Ήταν αδιαμφισβήτητα μία ιδιοφυΐα. Γιατί λοιπόν μια τέτοια χαρισματική προσωπικότητα πέθανε μόνος, φτωχός και ξεχασμένος απ’ όλους; Ο Γουίλιαμ Σίντις είναι πραγματικό πρόσωπο που έζησε στις αρχές του 20ού αιώνα (1898-1944) στις ΗΠΑ. Ο Μόρτεν Μπρασκ σκιαγραφεί την πολυτάραχη ζωή του – τις εμπειρίες του ως πειραματόζωου για τις θεωρίες του πατέρα του, τους αγώνες του για κοινωνική δικαιοσύνη και τα σοσιαλιστικά πιστεύω του, τη διετή ομηρία του από τους ίδιους τους γονείς του – με βαθιά ανθρωπιά, διεισδυτική ματιά και συναρπαστικό ρυθμό. Ενδεχομένως ο πιο έξυπνος άνθρωπος που έζησε ποτέ, έκανε ό,τι μπορούσε για να μείνει μακριά από τη δημοσιότητα, αναζητώντας με αυτό τον τρόπο την τέλεια ζωή. Όταν όμως έχεις εισπράξει τόσο λίγη αγάπη, ούτε η ευφυΐα ούτε η αναγνώριση αρκούν για να κάνουν τη ζωή σου τέλεια – ή έστω υποφερτή.

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που προσκαλεί τον αναγνώστη σ’ ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, εξερευνώντας την άγνωστη ζωή μιας παραγνωρισμένης ιδιοφυΐας.

Στην προσωπικότητα του Γουίλιαμ Σίντις βασίστηκε ο ρόλος που ενσάρκωσε ο Ματ Ντέιμον στην περίφημη ταινία Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ, του Γκας Βαν Σαντ.

 

Ο Μόρτεν Μπρασκ γεννήθηκε το 1970. Μεγάλωσε στο Φρέντρικσμπεργκ και σπούδασε Ιστορία του Κινηματογράφου. Εγκατέλειψε τον τόπο διαμονής του στη Δανία και έζησε για κάποια χρόνια στη Μοζαμβίκη, όπου και έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα, Havet i Theresienstadt. Το βιβλίο εκδόθηκε στη Δανία το 2007 και στη Γαλλία το 2011, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Στη Γαλλία ήταν υποψήφιο για τα βραβεία Prix du Roman Fnac και Prix Chapitre du roman européen. Το δεύτερο βιβλίο του, Η τέλεια ζωή του Γουίλιαμ Σίντις (2011), παρέμεινε για πολλές εβδομάδες στις λίστες των μπεστ σέλερ στη Δανία. Με αυτό ο Μόρτεν Μπρασκ κέρδισε μια τριετή υποτροφία από το Statens Kunstad (Συμβούλιο Τεχνών της Δανίας). Σήμερα ζει στην Κοπεγχάγη, αλλά ταξιδεύει ανά τον κόσμο χάρη στην υποτροφία. Εκτός από τη συγγραφή, ασχολείται με τη διαφήμιση στο δημιουργικό τμήμα της εταιρίας Tabula Rasa 

 

¨       Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα

Η γιορτή της «Καρδιάς»

Θα παρουσιαστεί:

Το τραγούδι της «Καρδιάς του Παιδιού» για πρώτη φορά από τον συνθέτη Σάκη Τσιλίκη, όπου θα ερμηνεύσει η  Αλαξάνδρα Κόνιακ.

Θα συμμετέχει:

Το νεανικό τμήμα της Σχολής Ορνεράκη «Οι σκιτσογράφοι του Μέλλοντος», παιδιά 8-15 ετών που θα εκθέσουν έργα εμπνευσμένα από την «Καρδιά του Παιδιού»

Θα πραγματοποιηθεί:

Bazaar όπου θα διατίθεται  το γούρι της «Καρδιάς του Παιδιού»

Θεατρικό Παιχνίδι από τους «Σκιτσογράφους του Μέλλοντος»

 

  • Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ

Παρουσίαση ποιητικής συλλογής

Επίσημη παρουσίαση του νέας ποιητικής συλλογής της Νίνας Ναχμία «Τώρα που ξέρω λείπεις» την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, 8μμ. στο Polis Art Cafe.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο ποιητής και εκδότης του περιοδικού (δε)κατα, Ντίνος Σιώτης.

Την παρουσίαση θα συνοδεύσει με μουσική στο πιάνο ο Δαυίδ Ναχμίας και θα συντονίσει ο εκδότης Νεκτάριος Λαμπρόπουλος.

 

¨       Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα

Παρουσίαση βιβλίου

Οι Εκδόσεις Οδός Πανός και το Polis Art Café σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαριάνναs Τυρέα-Χριστοδουλίδη ‘Η ζωή μέσα της’ την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013, στις 6.00 μ.μ..

Μιλούν, διαβάζουν ο Κωνσταντίνος Μπούρας, ο Γιώργος Χρονάς και η συγγραφέας.

 

¨       Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ

Παρουσίαση βιβλίου

Οι Εκδόσεις Νέος Αστρολάβος/Ευθύνη σας προσκαλούν στην παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής της Αγγελικής Σιδηρά ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΑ ΚΟΝΤΑ, την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013 στις 8.00 μ.μ., στο Polis Art Café (Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου).

Για το βιβλίο θα μιλήσει η ποιήτρια και φιλόλογος Τασούλα Καραγεωργίου.

Ποιήματα θα διαβάσουν οι συγγραφείς:

Νατάσα Κεσμέτη, Ντίνα Μαρίνη, Ηρώ Νικοπούλου

Ο Σταύρος Δάλκος με την κιθάρα του θα ερμηνεύσει μελοποιημένο

από τον ίδιο και μεταφρασμένο από την Αγγελική Σιδηρά

ποίημα της Emily Dickinson

Συντονίζει και ερμηνεύει με την κιθάρα της μελοποιημένους στίχους της Αγγελικής Σιδηρά από τον Θοδωρή Ξυδιά, η Αγγελική Βουλουμάνου

 

¨       Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα

Παρουσίαση βιβλίου

Οι εκδόσεις Όστρια παρουσιάζουν το βιβλίο της Άννυς Αχειλαρά ‘Κρίμα που ο έρωτας πληγώγει’, την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα στο Polis Art Café.

 

«Μηχανικά, ἀπό ἕνα ἀκατανίκητο συναίσθημα ἀπελπισίας, ἄνοιξε τό βιβλίο τῶν μαθηματικῶν καί βρῆκε τό χαρτί μέ τό τηλέφωνο πού εἶχε κρύψει πρίν καιρό. Τό διάβασε μερικές φορές, τό κράτησε γιά λίγο κοιτώντας τό κενό καί ὕστερα το ἔκοψε κομματάκια, πῆγε στήν κουζίνα καί τό πέταξε στά σκουπίδια. Δέν ἦταν ἐκείνη γιά ἔρωτες, δέν ἔπρεπε νά ἔχει τέτοιες βλέψεις, ἕνα φτωχό καί ἐργαζόμενο κορίτσι ἦταν πού πήγαινε νυχτερινό σχολεῖο.»

 

¨       Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ

Παρουσίαση βιβλίου

Οι εκδόσεις Momentum παρουσιάζουν το μυθιστόρημα φαντασίας «Έρεβος» της Βίβιαν Φόρτη, το δεύτερο μέρος της τριλογίας των Δώδεκα.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

Δημήτρης Μπουραντάς, καθηγητής Management & Human Resources Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συγγραφέας

Δημήτρης Βαρβαρήγος, συγγραφέας

Βίβιαν Φόρτη, καθηγήτρια γαλλικής φιλογογίας, συγγραφέας.

 

«Έλα, μακάριε Λυτρωτή, εξολοθρευτή του Τιτυού, Φοίβε Λυκωρέα…

Εσύ που έχεις χρυσή λύρα, γονιμοποιέ και προστάτη των γεωργών, Πύθιε, Τιτάνα… Άγριε, πνεύμα του φωτός, αγαπημένε, δόξα της νιότης…»

Ο Φοίβος έχει επιτέλους βρει δίπλα στη Δάφνη, τη γαλήνη και την ευτυχία που αναζητούσε τόσους αιώνες. Η αποδοχή και η προστασία του αδιαφιλονίκητου ηγέτη των Δώδεκα, τους προσφέρει ασφάλεια. Έτσι τουλάχιστον, πιστεύουν…

Όμως, οι αρχαίοι εχθροί του Φωτός εισβάλλουν στη σύγχρονη εποχή, χρησιμοποιώντας συμμάχους ισχυρότατους και ικανούς.

Εκεί που τελειώνει ο Μύθος, η Δάφνη θα συναντήσει το Έρεβος. Και ο Απόλλων θα πολεμήσει εναντίον του, με τον τρόπο που μόνο ένας από τους Δώδεκα μπορεί.

 

¨       Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι

Οι εκδόσεις Κοινωνία των (δε)κάτων παρουσιάζουν

“ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 2012”

διαβάζουν μερικοί από τους 70 ανθολογούμενους ποιητές.

Επιμέλεια Γιώργος Μπλάνας και Κώστας Καναβούρης.

 

¨       Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι

Παρουσίαση βιβλίου

 

Οι εκδόσεις Θίνες παρουσιάζουν το βιβλίο της Ειρήνης Σουργιαδάκη ‘ποστ.’, σε εικονογράφηση Γιώργου Τσοπάνου, την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Polis Art Café.

 

Θα μιλήσουν:

Ζιζή Σαλίμπα εκ μέρους των εκδόσεων Θίνες

Κέλλυ Δημοπούλου, Εικαστικός

Γιάννης Σκαρπέλος, Καθηγητής οπτικού πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Γιώργος Κοτανίδης, Ηθοποιός

Δημήτρης Σωτάκης, Συγγραφέας

 

Η Ειρήνη Σουργιαδάκη συγγράφει γράμματα που γράφτηκαν από κάποιον για κανέναν, για κάποιον ή κάποιον άλλο. Επιστολές που καμιά φορά αγνοούν το δεύτερο πρόσωπο, που αγαπούν το για πάντα, που κλειδώθηκαν σε συρτάρια για χρόνια, στάλθηκαν σε λάθος διεύθυνση, επέστρεψαν πίσω, κλάπηκαν, χάθηκαν, βρέθηκαν τυχαία σε εξερευνήσεις ερειπωμένων σπιτιών, ταξίδεψαν στη θάλασσα μέσα σε μπουκάλι, κάηκαν κάποτε, αλλά ξαναγυρίζουν απελπισμένα ή σαν σταχτιές μνήμες. Γράμματα που αναζητούν τον παραλήπτη και γράμματα που επιστρέφουν για να ψάξουν τον αποστολέα τους. Κάποια δε θέλουν να αλλάξουν χέρια  και κάποια θέλουν να ταξιδέψουν τον κόσμο. Γράμματα που συγκεντρώθηκαν μετά από κόπο ή συναντήθηκαν τυχαία. Και παρατίθενται εδώ χωρίς τέλος. Ο παραλήπτης πληρώνει το τέλος.

 

 

 

Οργάνωση:

Βασίλης Χατζηιακώβου / Παρουσία

 

 

Επιμέλεια Ήχου:

Studio MX – TEAM

www.studiomxgr.com

 

Επικοινωνία:

Μαρία Σούμπερτ/ Cloud 7

[email protected]

 

 

Προηγούμενο άρθρο«Τα Παίξαμε»… στο Γαλλικό Ινστιτούτο από σήμερα!
Επόμενο άρθροΟμιλία του Καθηγητή Πασχάλη Κιτρομηλίδη
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.