Εκείνος που κυνηγά και εκείνος που βολεύεται…

0
1319

i love you i know cuffs5Γράφει η Αναστασία Νικολούδη / [email protected]

Υπάρχει μία θεωρία περί σχέσεων. Ερωτικών αποκλειστικά αυτή τη φορά. Είναι αυτό που ίσως έχεις ακούσει ως “the reacher and the settler” ή πολύ πιθανότερα να έχεις βιώσει ως θύτης και θύμα. Περίπου. Στην περίπτωση αυτή, άκου να δεις πως έχουν οι ρόλοι. Το ένα από τα δύο μέλη της σχέσης είναι αρχικά ένας κυνηγός που προσπαθεί να συνυπάρξει με κάποιον άλλο ανώτερό του (σε κάθε επίπεδο), ενώ το άλλο μέλος (το φαινομενικά ανώτερο) είναι αυτό που συμβιβάζεται. Και έτσι ξεκινά η σχέση. Ο κυνηγός θα συνεχίσει τη διεκδίκηση μέχρι εξαντλήσεως των ψυχικών και συναισθηματικών αποθεμάτων του, ενώ εκείνος που βολεύεται θα έχει αυξημένη αυτοπεποίθηση και δε θα βασανίζεται από τα δυνητικά και παρανοϊκά ερωτήματα «θα με αφήσει», «θα βρει κάτι άλλο» κτλ. Εκείνος που συμβιβάστηκε ξέρει- χάρη στην αυτοπεποίθηση που του προσφέρει η (φαινομενική και πάλι) κατωτερότητα του «κυνηγού»- ότι ο κυνηγός δεν πρόκειται να πάει πουθενά, δε θα βρει τίποτα καλύτερο για να απομακρυνθεί. (Χα!)

Εγωιστικές θεωρίες. Εγωιστικά σκεπτόμενα όντα.

Θεωρητικά σε κάθε σχέση, οι ρόλοι είναι οι ίδιοι και μεταβάλλονται κατά διαστήματα. Αν σταματήσει αυτή η εναλλαγή των ρόλων, τότε η σχέση έχει βαλτώσει. Ναι, ναι έτσι ακριβώς. Βάλτος, μία κινούμενη άμμος που σε ρουφάει μέρα και νύχτα μέχρι να αντιληφθείς πως ο ρόλος σου σε έχει μεταλλάξει. Πόσο χρόνο θα χρειαστείς; Ίσως μερικές εβδομάδες, ίσως και μία ζωή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ξεκινάει όταν το καταλάβεις κάπου στη μέση. Τότε είναι πολύ νωρίς για να αρνηθείς μία δεύτερη ευκαιρία στη σχέση και πολύ αργά για να ξεμπλέξεις από αυτήν. Και παλεύεις για την εναλλαγή που θεωρείς και συ πια αναγκαία για να επανέλθει η σχέση σε μία ισορροπία. Αλλά πες μου, δεν έχεις κουραστεί;;; Οι ρόλοι μπορεί να υπάρχουν σε κάθε σχέση και να εναλλάσσονται τακτικά, αλλά και ασυναίσθητα. Αν παρατηρείς και προσπαθείς να ελέγξεις τη θέση σου στο «δυαδικό σου σύστημα», μάλλον η απόδοση θα είναι μηδενική και ανώφελη. Είτε είσαι φύσει κυνηγός, είτε βολεύεσαι, ένα θα πρέπει να μη σε απασχολεί: η σχέση σου. Όσο πιο πολύ αναλώνεσαι σε προβληματισμούς, σκέψεις και ατέλειωτες συζητήσεις που οδηγούν στους ίδιους καυγάδες κάθε φορά, τόσο λιγότερο σου χρειάζεται αυτή η σχέση. Δες το αλλιώς, ξεβολέψου και αν χρειαστεί κυνήγα (ή άσε να ξεβολευτούν και να σε κυνηγήσουν).

Το να βγαίνεις από το «βάλτο» δεν είναι εγωιστικό. Είναι σωτήρια λύση (και για τα δύο μέλη) και ελευθερία.

*Αν βλέπεις και συ «HowImetyourmother» θα ξέρεις πως και αυτή η θεωρία θα μπορούσε να βρει μερικές εξαιρέσεις..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.