ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ: «ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ»

0
1196

EkthStoGenTZamEikDialMeTinPol2

Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Εικαστικοί διάλογοι με την πόλη – Από τη Ροτόντα στον Πύργο του ΟΤΕ» θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 14 Ιουνίου 2016, στις 20.00, στο Γενί Τζαμί (Αρχαιολογικού Μουσείου 30, τηλ.2310 857978).

Η έκθεση, που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΑΠΘ πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 90 χρόνια από την ίδρυση του πανεπιστημιακού ιδρύματος και θα διαρκέσει έως την 1 Ιουλίου 2016.

Θα παρουσιαστούν 170 εικαστικές δημιουργίες που φιλοτέχνησαν οι φοιτητές του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του μαθήματος Θεωρίας του Χώρου και Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής. Την έκθεση η οποία παρουσιάζει πολλαπλές οπτικές αναγνώσεις των μνημείων της Θεσσαλονίκης, επιμελείται η καθηγήτρια του Τμήματος, Θάλεια Μαντοπούλου – Παναγιωτοπούλου.

Τα μνημεία της Θεσσαλονίκης, από την ελληνιστική έως τη σύγχρονη εποχή, αποτελούν το αντικείμενο μελέτης, ανίχνευσης, ερμηνείας  και εν τέλει εικαστικής απόδοσης, μέσα από μία διεργασία που στηρίζεται στη γνωριμία και την αφομοίωση, τόσο των ορατών όσο και των άυλων ιδιοτήτων τους. Η πλαστικότητα των όγκων, η υφή των επιφανειών, ο χειρισμός του φωτός και η απόδοση του χρώματος, είναι μερικές από τις ιδιότητες των μνημείων που απασχολούν τους καλλιτέχνες.

Παράλληλα, η κατανόηση της ιστορικότητας, της συναίσθησης του genius loci (του «πνεύματος του τόπου»), της ατμόσφαιρας του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου και της συνομιλίας των μνημείων  με το περιβάλλον, των στοιχείων δηλαδή εκείνων που διευρύνουν τον τρόπο με τον οποίο  αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξή τους και την ένταξή τους στο αστικό περιβάλλον, ερμηνεύονται κατά περίπτωση και αποδίδονται με την προσωπική γραφή των συμμετεχόντων. Η «συνομιλία» αυτή συμπληρώνεται από μικρά δοκίμια που συνοδεύουν και υποστηρίζουν την εικόνα.

Η έκθεση θα λειτουργεί από Τρίτη έως Παρασκευή, κατά τις ώρες 10.00 έως 18.00 και το Σάββατο από τις 11.00 έως τις 15.00.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Προηγούμενο άρθρο“ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΕ ΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ” ΤΟΥ ΜΑΙΚ ΚΕΝΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΛΕΙΩ
Επόμενο άρθρο“Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΒΙΤΑΣ”: ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.