Εκλογές και αυτοκριτική για το πολιτικό σύστημα

1
620

Γράφει ο Γιώργος Βοσκόπουλος / επ. Καθηγητής – Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας / [email protected]

Το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών είναι τεράστιο και αφορά την επιβίωση της χώρας αλλά και των πολιτών. Εγκλωβισμένοι θεσμικά και επιχειρησιακά στη μέγγενη των Μνημονίων οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν όχι απλά ποιος πολιτικός φορέας μπορεί να τους δώσει ελπίδα αλλά κυρίως αυτόν που θα τους εκπροσωπήσει επάξια σε ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον.

Η αποτυχία της μεταπολίτευσης προσδιορίζεται σε πολλαπλά αλληλένδετα επίπεδα. Οι πολιτικοί φορείς της χώρας δεν κατάφεραν να προασπίσουν την αξιοπρέπεια της δημοκρατίας, το κύρος του πολιτικού συστήματος αλλά ούτε την αξιοπρέπεια της συλλογικότητας. Ο διάλογος περί δημόσιου συμφέροντος αφορά σχεδόν αποκλειστικά τις θυσίες των πολιτών και όχι την επιβεβλημένη αυτοκάθαρση του πολιτικού συστήματος. Η επιλογή αυτή οδηγεί σε ένα παίγνιο μηδενικού αθροίσματος, καθώς τα κέρδη του ίδιου του συστήματος διακυβέρνησης της μεταπολίτευσης συνιστούν για τους πολίτες δραματική απώλεια σε επίπεδο εκπροσώπησης, νομιμοποίησης, ισονο-μίας, ισοπολιτείας και δημοκρατίας. Εν τέλει η επικυριαρχία των μέτριων λειτούργησε αφαιρετικά της δημοκρατίας, των θεσμών, του ορθολογισμού και της εθνικής αυτογνωσίας. Σήμερα η φιέστα του 2004 μοιάζει με ένα κακόγουστο αστείο, ενώ η σχολή δημοκρατίας του Γ. Παπανδρέου αποτελεί ύβρη, καθώς εκφράζεται από τον ηγέτη που άνοιξε την κερκόπορτα της εθνικής ταπείνωσης και της προκλητικής παρεμβολής τρίτων στα εσωτερικά πολιτικά δρώμενα της χώρας. Κάποιοι εκτός Ελλάδας επιθυμούν να υποβαθμίσουν και θεσμικά την Ελληνική Δημοκρατία σε επίπεδο «σκουπιδιών» (junk).

Ο κανονιστικός, ρυθμιστικός χαρακτήρας που εξ ορισμού καλείται να δώσει στο μοντέλο διακυβέρνησης μία ηγεσία συνιστά μία πολιτική προίκα στους μελλοντικούς ηγέτες. Η προίκα της μεταπολίτευσης δυστυχώς προσέφερε μόνο αθροιστικού χαρακτήρα παρενέργειες, δομικές ανεπάρκειες και στρεβλώσεις. Αν ο νεωτερισμός σχετίζεται με τη συμπεριφορά, τις αξίες των ανθρώπων, τον υλικό και κοινωνικό κόσμο τους, τότε η συστημική κυριαρχία των αρεστών και όχι των άριστων αποτελεί εξ ορισμού και εκ ρόλου της ίδιας τη γενεσιουργό αιτία της πολυεπίπεδης κατάρρευσης της χώρας. Αν οι πολίτες ζήσαμε πέρα από τις δυνατότητες μας, τότε το πολιτικό σύστημα απόλαυσε προνόμια πέραν των αντικειμενικών δυνατοτήτων προσφοράς του στη δημόσια ζωή και στην προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

 

Προηγούμενο άρθροΜεγάλη Παρασκευή στη Σίφνο
Επόμενο άρθροΔιαβάστε πώς ανακοίνωσε ο Φ. Κρανιδιώτης την υποψηφιότητά του!
Ο Γιώργος Βοσκόπουλος αναπληρωτής καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Brock (Καναδάς) και του ΤΞΓΜΔ του Ιονίου Πανεπιστημίου (1996). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Lancaster (1997) και αναγορεύτηκε διδάκτορας Ευρωπαϊκών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο Exeter, Centre for European Studies (2001). Η διατριβή του με τίτλο "Greece, Common Foreign and Security Policy and the European Union: Interaction Within and Between a Zone of Peace and a Zone of Tumoil as an Explanatory Factor" ανέλυσε τα δομικά προβλήματα διαμόρφωσης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα πλαίσια χάραξης της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι επιμελητής μαζί με τον James Mitchell (California State University, Northridge), του έργου American Politics and Government in Focus, Whittier Publishers, New York, 2005.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.