Ελ. Δικαίου: “Με τρελαίνει να βλέπω ανθρώπους που βολεύονται κλαψουρίζοντας για την κρίση…”

2
1520

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΡΩΤΑ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΠΑΝΤΑ! Η Ελένη Δικαίου στην Έλενα Αρτζανίδου [[email protected]]! 

1.Ποιό είναι το στίγμα του τελευταίου σας βιβλίου;

Το τελευταίο μου βιβλίο έχει τον τίτλο ΤΟ ΑΛΟΓΑΚΙ, Η ΤΥΧΕΡΗ ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΑ , ΜΙΑ ΑΡΚΟΥΔΑ ΚΑΙ ΜΕΙΣ.   Είναι ένα βιβλίο  που  ενώ μοιάζει  να απευθύνεται  στα μικρότερα παιδιά , πολύχρωμη εικονογράφηση,  κείμενο γραμμένο με τρόπο απλό και τρυφερό,  οι ιστορίες  οι οποίες  περιέχει μας αφορούν όλους .
2.Πείτε μας πέντε λόγους για να το διαβάσουν οι αναγνώστες.

Οι τρεις ιστορίες του βιβλίου είναι «τρεις ιστορίες με σημασία». Μιλάνε για την δύναμη της φιλίας,   την ανάγκη για συντροφικότητα, για την  αποδοχή του διαφορετικού, την ομορφιά της φύσης που κρύβει για τον καθένα  τον δικό του παράδεισο . Πρόκειται για τρία παραμύθια με ήρωες ζουζούνια και ζώα και πουλιά,  οι οποίες μας παραπέμπουν σε ανθρώπους κι ανθρώπινες συμπεριφορές,  απλώνοντας μπροστά στα μάτια μας μια μεγάλη αλήθεια πως η  αθωότητα των παιδιών είναι  αυτή που μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο!

 

3.Ποιον ήρωά σας αποχαιρετήσατε με δυσκολία;

Τον Πολύκαρπο, την πασχαλίτσα εξολοθρευτή των κακών ζουζουνιών που ξεραίνουν τα φυτά (βλέπε μελίγκρες!),  την «τυχερή πασχαλίτσα μου»!
4.Σε ποια κατάσταση είστε ευτυχισμένη αυτή της πραγματικότητας ή εκείνη όταν γράφετε;

Α, μα την αλήθεια δεν μπορώ να τις ξεχωρίσω αυτές τις  δυο. Είμαι ευτυχισμένη όταν αγκαλιάζω τις δυο μικρούλες  του γιου μου, την Λυδία και την Ιφιγένεια, είμαι ευτυχισμένη όταν κάθομαι στο γραφείο μου, ανοίγω τον φορητό μου υπολογιστή και προσκαλώ για  καφεδάκι  ή μπισκότα και  πορτοκαλάδα ,  ανάλογα με την ηλικία που έχουν,   τους ήρωές μου. Νομίζω ότι όχι μόνο δεν είμαι ευτυχισμένη,  δεν μπορώ να υπάρξω καν, αν δεν υπάρχουν ταυτόχρονα αυτά τα δυο.
5.Πείτε μας τρία πράγματα που σας θυμώνουν και τρία που θα θέλατε αμέσως να αλλάξετε στην εποχή μας.

Με θυμώνουν η αδιαφορία, η υποκρισία, η αγένεια . Τι θα ‘ θελα να αλλάξω; Τα χάρτινα πρότυπα τα οποία προβάλλονται σήμερα  στα παιδιά, τις χρωματιστές «φούσκες» της μιας χρήσης  τις πασπαλισμένες με χρυσόσκονη , τις  δήθεν αξίες που τα αποπροσανατολίζουν και μοιραία τα απογοητεύουν. Θα ‘ θελα ακόμη να αλλάξω την μοιρολατρία που τις περισσότερες φορές αποτελεί την εύκολη δικαιολογία για όσους δεν θέλουν να προσπαθήσουν. Με τρελαίνει να βλέπω ανθρώπους  που βολεύονται κλαψουρίζοντας για την κρίση αντί να προσπαθούν για το καλύτερο, όσο μικρό κι ασήμαντο αν φαίνεται  αυτό το καλύτερο. Επίσης θα ‘ θελα να αλλάξω  την νοοτροπία ότι δεν χρειαζόμαστε  το παρελθόν για να συνεχίσουμε στο μέλλον.  Ο υπολογιστής είναι πιο έξυπνος ή το ανθρώπινο μυαλό που τον έφτιαξε;
5. Πείτε μια φράση που σας τρομάζει περισσότερο.

Με τρομάζει το μέλλον των παιδιών σε έναν κόσμο για τον οποίο  όλοι εμείς οι μεγαλύτεροι είμαστε   υπεύθυνοι κι ακόμη περισσότερο με τρομάζει όταν αποσυρόμαστε στις τύψεις μας  έχοντας την απαίτηση  να διορθώσουν  εκείνα , όσα χαλάσαμε εμείς !
6.Ποιο από τα βιβλία που έχετε διαβάσει θα θέλατε να το είχατε γράψει εσείς και γιατί;

Εύκολη ερώτηση. Αν μου  ζητούσατε να  αναφέρω περισσότερα  από ένα βιβλία θα ήταν δυσκολότερο.  Λοιπόν νομίζω πως δεν υπάρχει συγγραφέας  ο οποίος δεν θα  ήθελε   να αγγίξει  έστω, την «θεία γραφή» του Ομήρου. Λατρεύω την Οδύσσεια, γιατί  κάθε στίχος της, εκτός από την απαράμιλλη ομορφιά του λόγου,  εμπεριέχει και μια από τις μεγάλες αλήθειες της ζωής.  Γιατί είναι η πιο συναρπαστική ιστορία που έχω διαβάσει και μπορεί να γοητεύσει και τους μικρούς  αναγνώστες   και  τους μεγάλους.
7.Γιατί παιδική λογοτεχνία! Πως βρεθήκατε σε αυτό το δρόμο ή μήπως αυτή βρέθηκε στο δικό σας;

Από την στιγμή που γράφοντας τα ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ ΜΕ ΤΑ ΝΑΥΤΙΚΑ, ανακάλυψα  ότι  δεν έχω ξεχάσει την γλώσσα των παιδιών, κάτι  το οποίο    θεωρώ μεγάλη ευλογία, αποφάσισα πως  αν θέλω να πω  κάτι στους μεγάλους  θα το κάνω χρησιμοποιώντας    αυτή την  γλώσσα.  Δεν  υπάρχει τίποτε που να θέλεις να  πεις και   η γλώσσα των παιδιών να  σου στέκεται εμπόδιο. Απλά  είναι απείρως δυσκολότερο να  μιλήσεις σ’ αυτή την γλώσσα   για πράγματα που   αφορούν αποκλειστικά τους   μεγάλους κι αυτό που είναι που κάνει την   Παιδική Λογοτεχνία πιο γοητευτική. Το ότι έχει την δυνατότητα και την δύναμη να  εμπεριέχει  την λογοτεχνία για μεγάλους.
8.Ποιον ήρωά σας θα παρουσιάζατε στην σημερινή Βουλή και τι θα θέλατε να τους πει;

Θα παρουσίαζα την Νεφέλη, την ηρωίδα μου από το ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΧΑΜΕΝΟΥΣ ΗΡΩΕΣ.  Ήθελα να ρωτήσει όλους αυτούς που αποφασίζουν εκεί μέσα για το μέλλον των παιδιών μας, αν υπάρχει κάποιος ανάμεσά τους απ’ τους δικούς της «χαμένους ήρωες».  Να τους ρωτήσει  ποιός έχει  καρδιά να  πάψει να κρύβεται πίσω από δήθεν ιδέες  , να βγει μπροστά , να πει πως είναι πέρα  απ’ αυτές, πάνω απ’  αυτές απλά άνθρωπος! Και να το αποδείξει με τις πράξεις του! Όποιος μπορεί , ήθελα να τους πει,  ας μείνει εκεί στην Βουλή να καταθέσει πρώτα την ψυχή , μετά τις ιδέες του,  για  να δούμε τι θα κάνουμε με τα χάλια μας.   Τους υπόλοιπους δεν τους χρειαζόμαστε!
9.Ένα σχόλιο για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα σήμερα… 

Ότι συχνά μου θυμίζουν άλλες εποχές με πολύ άσχημα επακόλουθα.  Είναι η αλήθεια πως ως λαός έχουμε πρόβλημα στο θέμα «μνήμη» , όμως  αρνούμαι να πιστέψω πως η ελπίδα μας έχει τελειώσει  και πως απ’ το παρελθόν μας   δεν μάθαμε  απολύτως τίποτε!
10.Αν για μια μέρα ήσασταν η αρχηγός αυτής της χώρας: Τι θα φοβόσασταν περισσότερο και τι θα αλλάζατε αμέσως(ένα μόνο);

Αχ όχι, μη μου βάζετε τώρα στο τέλος δύσκολα. Έχετε ακούσει για έναν «Δελαπατρίδη» , αυτή την γραφική φιγούρα της Αθήνας του περασμένου αιώνα που ήθελε να σώσει την Ελλάδα … Θεός φυλάξει… Όχι δεν θα  ‘θελα να είμαι αρχηγός. Θα  ‘θελα να είμαι μια ακόμη απ’  τους πολλούς. Όχι για να φοβόμαστε , αλλά για να κάνουμε  πράξη  αυτό  που συνήθιζε να μου λέει συχνά ο πατέρας μου. «Βόηθα Παναγιά;  Κάνε κάτι λοιπόν και συ για  να σε βοηθήσω!»

 

ΟΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ένα αλογάκι που νιώθει μοναξιά κι ονειρεύεται να βρεθεί μαζί με τα χρωματιστά ξύλινα αλογάκια του καρουζέλ. Μια πασχαλίτσα που προστατεύει τα φυτά απ’ τα ζουζούνια που τα ξεραίνουν ρουφώντας τους χυμούς τους. Μια μεγάλη καφετιά αρκούδα που βρέθηκε ξένη μακριά απ’ τον τόπο της. Τρεις ιστορίες για τη δύναμη της φιλίας και της συντροφικότητας, για την αποδοχή του διαφορετικού, για τη σοφή ισορροπία της φύσης, η οποία κρύβει για τον καθένα μας τον δικό του “παράδεισο”.

 

Η Ελένη Δικαίου γεννήθηκε στην Νέα Ιωνία Βόλου στις 17 Νοέμβρη του 1952. Ήταν ένα παιδί που διάβαζε πολύ κι ονειρευόταν να γίνει συγγραφέας. Μεγαλώνοντας συνέχισε να ονειρεύεται, μονάχα που τα όνειρά της τώρα πια τα φτιάχνει ιστορίες που τις μοιράζεται με τους αναγνώστες της.

Από το 1991 ασχολείται αποκλειστικά με την λογοτεχνία για εφήβους και παιδιά. Έργα της έχουν βραβευθεί στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και έχουν μεταφραστεί στην Γαλλία και την Κορέα. Το 2004 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά για το βιβλίο της Το μεγάλο ταξίδι του Οδυσσέα.

 

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.