«ΕΝΑ ΠΑΤΩΜΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ»: ΝΑ ΤΑ ‘ΧΕΙΣ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ…

0
1086


ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ
Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου / συγγραφέας-εκπαιδευτικός / ardjanidou.psichogios.gr

Πες ένα βιβλίο: «Ένα πάτωμα παιχνίδια», Χρυσάνθη Τσιαμπαλή, εικονογράφηση: Βασιλική Λαμπίτση, εκδ. Ψυχογιός.

Γιατί! Είναι τρυφερή, δομημένη και καλογραμμένη, μικρή ιστορία. Με λόγο εύστοχο και κατανοητό καταφέρνει μέσα στη μικρή φόρμα που κινείται να τονίσει τις υποχρεώσεις των μικρών παιδιών.

Παίρνει θέση απέναντι στους ενήλικες και τους δείχνει το δρόμο για να χτίσουν  υπεύθυνους πολίτες  μεγαλώνοντας τα παιδιά τους με υπομονή και επιμονή, αλλά και σταθερή στάση σε ότι τους ζητούν να κάνουν. Η ιστορία της συγγραφέως θέλει και το πετυχαίνει να αναδείξει τις υποχρεώσεις των μικρών παιδιών για να έχουν στη συνέχεια  αυτό που αγαπούν.

Θέμα: Η ιστορία του Νικόλα που παρατά τα παιχνίδια του στο πάτωμα αδιαφορώντας για τις συστάσεις της μαμάς του να τα μαζέψει. Όμως έρχεται η μέρα που τα παιχνίδια του θα του αρνηθούν το παιχνίδι μαζί του και τότε ο Νικόλας θα πρέπει να σκεφτεί αν πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του όπως η μαμά του ζητά επίμονα και η αδερφή του συμφωνεί.

Οπισθόφυλλο: Ο Νικόλας παίζει όμορφα με τα παιχνίδια του στο δωμάτιό του, μονάχα που μετά είναι πάντα πολύ κουρασμένος για να τα τακτοποιήσει. Έτσι, αναθέτει αυτή τη δουλειά στη μαμά! Όταν όμως εκείνη αρνηθεί να του συμμαζέψει το δωμάτιο, τι θα συμβεί; Αρέσει άραγε στα παιχνίδια να κοιμούνται στο πάτωμα;

Ποιος το έγραψε: Η βραβευμένη Χρυσάνθη Τσιαμπαλή που ξέρει να στήνει ιστορίες μικρής φόρμας με επιτυχία. Ο λόγος και η θεματολογία της κάνει τις ιστορίες της αγαπητές και ενδιαφέρουσες σε μικρούς και μεγάλους. Με ευαισθησία, δίχως διδακτισμό και λέξεις που περισσεύουν στήνει και αυτή την ιστορία της θέλοντας να παρουσιάσει ένα πρόβλημα , αυτό τις ακαταστασίας των μικρών και την αποφυγή των υποχρεώσεών τους, που αντιμετωπίζουν σχεδόν οι περισσότερες μητέρες με τα μικρά παιδιά τους. Τελικά το έξυπνο εύρημά της συγγραφέως, να κάνει τα παιχνίδια να μιλήσουν και να απαιτήσουν από το Νικόλα, καταφέρνει να  δώσει λύση.

Εικόνες: Οι όμορφες, πολύχρωμες εικόνες είναι από την ταλαντούχα Βασιλική Λαμπίτση , Λέκτορα στο ΤΕΠΑΕ του ΑΠΘ. Με την ξεχωριστή της εικαστική ματιά ζωντανεύει όσα ο λόγος  γεννά και ντύνει αρμονικά κάθε σκηνή που δελεάζει τη ματιά των αναγνωστών.

Ωραία παράγραφος:  … -Μα τι έπαθαν τα παιχνίδια μου; ρώτησε την αδελφή του.

Εκείνη, αφού τα παρατήρησε αρκετή ώρα, του απάντησε με σιγουριά.

-Τα παιχνίδια σου είναι πάρα πολύ κουρασμένα! Μάλλον επειδή τα αφήνεις συνέχεια πεταμένα στο πάτωμα. Κοιμάται κανείς καλά στο πάτωμα; Αν δεν αρχίσεις να τα τακτοποιείς, ίσως να μην έχουν όρεξη ποτέ ξανά για παιχνίδι, τον συμβούλεψε και ο Νικόλας έμεινε σκεφτικός…

Απευθύνεται: Σε μικρά παιδιά αλλά και σε όσους αγαπούν να διαβάζουν παιδική λογοτεχνία.

Το προτείνεις; Το προτείνω για να διαβαστεί στο σπίτι, στις βιβλιοθήκες και στα σχολεία για να αναλογιστούν και να συζητήσουν οι μικροί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.