Εξορκίζοντας τις παθογένειες

0
333

Της Σοφίας Βούλτεψη

Μετά από απίστευτες ταλαιπωρίες, ολιγωρίες, διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις και έξαρση δημαγωγίας, η χώρα (που δεν είχε την πολυτέλεια για όλα τα παραπάνω) διαθέτει επιτέλους μία κυβέρνηση με βάση την λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από την (μακρόσυρτη) εκλογική διαδικασία.

Η διακήρυξη που συνόδευσε χθες την ανακοίνωση των μελών της τρικομματικής κυβέρνησης – ένα πείραμα σε δύσκολους καιρούς – ουσιαστικά περιλαμβάνει αυτά που όφειλαν να είναι τα αυτονόητα.

Το scripta manent εξακολουθεί να έχει την αξία του, αλλά και χωρίς αυτόν τον έγγραφο… εξορκισμό των γνωστών παθογενειών, όλοι φαντάζομαι πως αντιλαμβάνονται ότι για την Ελλάδα ο χρόνος έχει τελειώσει.

Η χώρα δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να χαροπαλεύει, βασιζόμενη στην επόμενη δόση.

Η αναδιαπραγμάτευση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης και η επιμήκυνση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος είναι το ένα θέμα.

Το άλλο (αναφέρεται στη διακήρυξη με την υπογράμμιση της κυβερνητικής υποχρέωσης να ανοίξει τον δρόμο της Ανάπτυξης) θα το πω με απλά, καθημερινά λόγια:

Η χώρα πρέπει να βγάλει λεφτά!

Είναι αδύνατον να φανταστούμε πως δεν θα υπάρξουν αμέσως οι αναγκαίες εκείνες κινήσεις για να έλθουν επιτέλους οι πολυπόθητες επενδύσεις, να υπάρξει μια αποκρατικοποίηση της προκοπής, να γίνουν επιτέλους οι περίφημες καταργήσεις και συγχωνεύσεις άχρηστων και ευρωβόρων οργανισμών, να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες της Ελλάδας.

Όλοι προσέξαμε επίσης την δέσμευση που καταγράφεται στην διακήρυξη και με την οποία ξεκαθαρίζεται ότι η κυβέρνηση δεν θα αποτελείται από φέουδα κομματικών επιρροών.

Προσέξαμε επίσης ότι η κυβέρνηση θα στηρίζεται στην ευελιξία, προκειμένου οι επιμέρους διαφωνίες να μην αποτελέσουν τροχοπέδη στο έργο της.
Οι οιωνοί είναι καλοί.

Επειδή όμως, (όπως έλεγε και ο Λένιν), η εμπιστοσύνη είναι καλή, αλλά ο έλεγχος καλύτερος, η προσεκτικά διατυπωμένη διακήρυξη περιλαμβάνει και την αναβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου – μετά τις αναγκαίες αλλαγές στον Κανονισμό του.

Αυτό σημαίνει ότι η μεταπολιτευτική Δημοκρατία μας περνά στο στάδιο της ενηλικίωσης.

Δεν έχει ακόμη ενηλικιωθεί πλήρως.

Όλα τα παραπάνω μένει να εφαρμοστούν και να αποδειχθούν στην πράξη.

Για την εφαρμογή τους (και τον έλεγχο για τον οποίο έχουμε από την πρώτη στιγμή μιλήσει και επιβεβαιώθηκε δια της διακήρυξης) άγρυπνη θα είναι – πρέπει να είναι – η παρουσία του Κοινοβουλίου.

Ο αγώνας δρόμου έχει αρχίσει.

Ας ελπίσουμε ότι στο τέλος, το νήμα θα κόψει η Ελλάδα…

Προηγούμενο άρθρο“Μπαμπά, τι είναι παρτούζα;”
Επόμενο άρθροΗ μεγάλη εκδίκηση των P.I.G.S. (και γ@μώ τις συνωμοσίες)
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.