Επιτέλους η Θεσσαλονίκη… χορεύει και πάλι!

0
1459

Η ανασύσταση του Χοροθεάτρου του ΚΘΒΕ, η χρυσή εποχή του Κ. Ρήγου και ένα φεστιβάλ με πολύ ρυθμό!

Γράφει η Έφη Τσαμπάζη / [email protected] 

Αν και από πολύ μικρή ήμουν λάτρης του θεάτρου και προσπαθούσα να μην χάνω παράσταση, με προσέλκυε κάθε τι πρωτότυπο που συνέβαινε και στους υπόλοιπους χώρους της τέχνης. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να μην μου κεντρίσει το ενδιαφέρον το πολύ αξιόλογο χοροθέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, την εποχή που την καλλιτεχνική του διεύθυνση είχε ο Κωνσταντίνος Ρήγος. Όχι ότι πριν δεν είχε σημαντική διαδρομή αλλά το μεγάλο «μπαμ» έγινε εκείνο το διάστημα. Δειλά- δειλά ακουγόταν η αξιόλογη δουλειά που γινόταν. Έτρεξα να δω. Και όντως. Κάτι πρωτοποριακό συνέβαινε στην πόλη μου και πραγματικά ήμουν πολύ περήφανη για αυτό.

Η φήμη του ξεπέρασε τα όρια της Θεσσαλονίκης και φίλοι του χορού ερχόταν από όλα τα μέρη της Ελλάδας για να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις του χοροθεάτρου του ΚΘΒΕ. Οι περισσότερες μάλιστα ήταν sold out, δεν έβρισκες καρεκλίτσα να κάτσεις. Τι να πρωτοθυμηθώ; Την αέρινη Κατερίνα Κερβανίδου και τον υπέροχο Κώστα Γεράρδο στο έργο «Κυανοπώγων» (βραβεύτηκαν για την ερμηνεία τους), το πρωτοποριακό «Ρινγκ» ή την «Μνήμη των κύκνων»; Το χοροθέατρο με πολύ σκληρή δουλειά, σε σύντομο χρονικό όμως διάστημα, άλλαξε ουσιαστικά πρόσωπο, κέρδισε το κοινό, ερχόντουσαν χορογράφοι από το εξωτερικό, πήγαινε η φημισμένη πλέον ομάδα σε άλλες πόλεις / χώρες, γινόντουσαν συμπαραγωγές ενώ ανέβηκε και στην σκηνή μαζί με την… «Ιωάννα στην Πυρά», σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου και χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου και όχι μόνο. Όλοι πλέον πίστευαν ότι ο πολυτάλαντος Κωνσταντίνος είναι Θεσσαλονικιός. Και όμως είχε εγκαταλείψει την πόλη του, την Αθήνα και ενσωματώθηκε πολύ πετυχημένα… στην καρδιά του Θερμαϊκού. Τα χρόνια πέρασαν και ξαφνικά ο Ρήγος αποχωρεί από το ΚΘΒΕ (πρέπει να ήταν το 2006) και έδωσε την σκυτάλη στον Δημήτρη Κυανίδη. Το πώς και το γιατί μεγάλη ιστορία…. Μάλλον φαίνεται ότι κάποιοι δεν «σηκώνουν» την… πρωτοποριακή επιτυχία. «Έχω άλλο όραμα για το χοροθέατρο», φέρεται να είπε σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα ο Νικήτας Τσακίρογλου που βρισκόταν στο τιμόνι του ΚΘΒΕ.

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος επέστρεψε στην Αθήνα ακολουθώντας μια πολύ πετυχημένη πορεία και δοκιμάζοντας το «ταλέντο» του σε διάφορα πράγματα. Η σχέση του με την πόλη είναι ακόμα και σήμερα πολύ… αγαπησιάρικη και ποτέ δεν ξεχνά το πόσο τον στήριξε ο κόσμο της. Οι…. Κύκνοι σίγησαν και η Θεσσαλονίκη σταμάτησε να χορεύει σε τόσο έντονους ρυθμούς. Κρίμα…

Και ήρθε ο Γιάννης Βούρος στο τιμόνι του ΚΘΒΕ που καθόλου…. ήσυχο δεν τον λες. Καταπιάνεται συνεχώς με πράγματα που «μυρίζουν» τέχνη και συνεργασίες. Έτσι που τον γνωρίζω δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσει να πάει χαμένη αυτή η «μαγιά». Συναντήσεις κόντρα συναντήσεων. Προτάσεις, συζητήσεις, σχέδια. Και ναι, το χοροθέατρο αποτελεί και πάλι ενεργό κομμάτι του οργανισμού. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην παράσταση «ΤΑΝ» που ανεβαίνει στο «Βασιλικό», (08- 20/5). Η χειμωνιάτικη εφηβική σκηνή θα εξυπηρετηθεί από μια συνεργασία του χοροθεάτρου και των ηθοποιών.

Τι σημαίνει «ΤΑΝ»; Τι θα δούμε;

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, μετά από δύο χρόνια ζωντανεύει το χοροθέατρο με την παράσταση «ΤΑΝ» (χορογραφία- σκηνοθεσία Κώστα Γεράρδου). Πρόκειται για ένα ταξίδι, μια αναζήτηση. Παρακολουθεί την αέναη πορεία της φυλής των ανθρώπων μέσα στον χρόνο. Ο πρώτος χτύπος, ο πρώτος ήχος, ο πρώτος χορός. Αυτή η αρχέγονη κατάσταση του σώματος που δονείται και πάλλεται, του σώματος που «παθαίνει» (το πάσχον σώμα), που επικοινωνεί πέρα από την λογική του κόσμου των λέξεων στο παράλογο και στο άγνωστο του κόσμου του χορού. Χορός ιερός, λαϊκός, εκστατικός,τελετουργικός. Ο άνθρωπος αντιμέτωπος με το Ακατάληπτο, θέλοντας να έρθει σε επικοινωνία με αυτό, χορεύει αυτό που δεν μπορεί να ειπωθεί.

PHOTO_XOROTHEATRO2 τανΣτις ευρωπαϊκές γλώσσες η λέξη χορός: «danza», «dance», «tanz», προέρχεται από την ρίζα tan, που στα σανσκριτικά σημαίνει τάση και η παράσταση έχει στόχο ακριβώς αυτό: να μας φέρει σε επικοινωνία με αυτή την αρχέγονη τάση δημιουργώντας τις συνθήκες όπου το θέαμα και ο θεατής γίνονται ένα. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μομώ Βλάχου, Δημήτρης Δρόσος, Χάρης Πεχλιβανίδης, Εύα Σωφρονίδου. Χορεύουν: Μήνα Ανανιάδου, Κώστας Γεράρδος, Δέσποια Κέη, Γιάννης Μάρτος, Ριαννόν Μόργκαν, Λουκιανή Παπαδάκη, Σοφία Παπανικάνδρου, Δημήτρης Σωτηρίου, Ηλίας Τσάκωνας, Αλέξης Τσιαμόγλου. Μουσικοί: Ιάσων Γερεμτζές (κρουστά), Αριστοτέλης Εμμανουηλίδης (ηχητικό περιβάλλον), Νικόλας Κιουρκτσής (κρουστά), Νίκος Ψοφογιώργος (κρουστά).

Φεστιβάλ Χορού!

Και δεν είναι μόνο οι παραστάσεις του ΚΘΒΕ. Από τις 18 έως και τις 20 Μαΐου, στο «Αθήναιον», τα μέλη του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων και όχι μόνο θα παρουσιάσουν όλες τις εξελίξεις της ελληνικής σκηνής, μέσα από τις πιο αντιπροσωπευτικές δημιουργίες- «σφηνάκια» (διάρκειας 10΄- 30΄). Στο 14ο Φεστιβάλ Χορού του ΣΕΧ οι θεατές έχουν την ευκαιρία, με ενιαίο εισιτήριο ημέρας, να παρακολουθήσουν από δύο έως και πέντε σύντομα έργα με την υπογραφή των πιο δραστήριων, ταλαντούχων νέων αλλά και παλιότερων καταξιωμένων χορογράφων, καλύπτοντας όλο το φάσμα του σύγχρονου ελληνικού χορού! Οι Έλληνες χορογράφοι σε πείσμα των καιρών επιμένουν με ελπίδα, κέφι και δημιουργική διάθεση! Για μία ακόμη χρονιά, προσκαλούν όλους τους φίλους του χορού και της τέχνης να γιορτάσουν, να απολαύσουν και να ενημερωθούν για τη σύγχρονη ελληνική χορογραφική δημιουργία στο Φεστιβάλ Χορού, που φέτος συμπληρώνει 14 χρόνια συνεχούς παρουσίας και προσφοράς.

FESTIVAL XOROU-THESSALONIKIΤο πρόγραμμα:

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015, 21:00 μμ

Cut, Ομάδα Τρίγωνο – Δανάη Χριστακάκου
4 εποχές, Faschia & Dance and the mind – Ροδούλα Γκουλιαμπέρη
Έκτακτη Σύναξη, L.reducta dance project – Ξανθίππη Παπαδοπούλου

Wonderful World,  B + 6 – Βερονίκη Τσουγκράνη

Τρίτη 19 Μαΐου 2015, 21:00 μμ

Autodafe, Μαρίζα Βινιεράτου
ΟκτΩ, Pas.Par.Tu. – Σοφία Μάντη
Beautiful Chaos, Nemeldia – Ράνια Πούλιου
Δάφνη, απόσπασμα OFF ART- Ρούλα Καραφέρη

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015, 21:00 μμ

XYXX, Aniline Dancetheatre – Αλέξανδρος Γκουντινάκης

Μοίραι εν Χορδαίς, Animotus – Ελένη Βάκα
Ψυχο-Ανάπλασις, Εσαεί Εν Ροή-Ελένη Καβαζίδου
Mon(a)xia, Sσvema – Ελένη Γουγουτσά

Adem (Από την Γη), AlmaKalma – Ιωάννης Μήτρου

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.