ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ / «Έκπτωτοι» χωρίς εκπτώσεις

0
1004

ekptotoiΓράφει η Νένα Μυρωνίδου / [email protected]

Έχω καταλήξει ότι στο θέμα «θέατρο» φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη. Γιατί έχουμε μάθει να κρυβόμαστε από την τέχνη που απαντάει στα ερωτήματα μιας σκοτεινής πλατείας θεάτρου. Κι εκείνο από τη μεριά του κλείνεται στον εαυτό του για να μην το κοροϊδέψουμε που είναι τόσο αληθινό.

Αυτός ήταν ο λόγος που με οδήγησε να ανοίξω την πόρτα του ΟΡΑ και να τηρήσω την προσταγή του να ΔΩ. Κατέβηκα τα σκαλοπάτια και στον υπόγειο χώρο υπήρχε μια καλλιτεχνική φωλιά πολύ ιδιαίτερη. Από την παραγωγή, μέχρι τα μυστηριώδη και σιωπηλά πηγαινέλα του σκηνοθέτη, ήταν όλα φιλόξενη συγκυρία. Το σκηνικό διακριτικό, λιτό και πολύ μοντέρνο, μαρτυρούσε τη νεανική και πρωτοπόρα προσπάθεια για θεατρική πράξη. Και μπορώ να πω ότι φοβήθηκα τον στόμφο που έχω συνηθίσει να βλέπω στα πρόσωπα ερασιτεχνών, αλλά οι κανόνες επιβεβαιώνονται από τις εξαιρέσεις που… παθαίνουν. Έτσι κι εγώ έπαθα τη δική μου εξαίρεση.

Αναγνώρισα στο πάντρεμα τριών μονόπρακτων ότι τα ετερώνυμα έλκονται, και καμιά φορά μοιάζουν. Στην περίπτωσή μας, η μεγάλη ταύτιση έγινε με τις εποχές. Πόσο πολύ μοιάζουμε οι άνθρωποι και πόσο επαναλαμβανόμενα τυραννιόμαστε μέσα στους αιώνες για τα ίδια πράγματα. Η μοναξιά, η θέση της τέχνης στα προβλήματα, τα υπαρξιακά εμπόδια που βάζουμε στους εαυτούς μας.

Ο Κλείτος Κυριακίδης φαίνεται να γνωρίζει καλά πως θα κάνει κάποιον να τον θυμάται, αφού πέτυχε το σκηνοθετικό «σφάλμα» να μας τυλίξει για το σπίτι όσες απαντήσεις δε φάγαμε εκεί. Γιατί παρά το βροχερό βράδυ, σε διπλανό καταφύγιο από την έλλειψη ομπρέλας, έπεσαν στο τραπέζι οι πράξεις της μοναξιάς, του χρόνου, του φόβου, της έκφρασης μέσα από την τέχνη. Και οι ηθοποιοί, ταίριαξαν στα πρόσωπα μας ως ήρωες της δικής μας διπλανής πόρτας.

Τέλος, αν και όχι τελικώς, το κατέβασμα των σκαλιών για το ΟΡΑ, δε σημαίνει απολύτως τίποτα, για όποιον δεν περιμένει τα σύμβολα για να δει. Εμείς είδαμε, όταν πια τα φώτα έσβησαν και τέσσερις και μόνο άνθρωποι αγκάλιασαν τα φουλαρισμένα καθίσματα. Φτάνει, προτιμώ να διδαχτώ σκεπτόμενη. Ακόμα δεν δόθηκαν όλες οι απαντήσεις μου. Μπορεί να χρειαστεί να ξανακατέβω τη σκάλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.