ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ / “Αναμονή”: Tο σώμα ξέρει να περιμένει και να επιμένει

0
635

anamoniΓράφει η Νένα Μυρωνίδου / [email protected]

Μια ζωή στο περίμενε. Προχώρα περιμένοντας και περίμενε προχωρώντας. Αλλά η παράσταση δε μιλάει πολύ. Έξι μονάχα άνθρωποι με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής κινούνται με τρόπο τέτοιο ώστε τα λόγια να μη χρειάζονται. Και παίρνουν την ιστορία όλη από την αρχή. Κάθε λεπτό της ζωής με κάθε αναμονή που μας κάνει να προσμένουμε, να αγωνιούμε, να φοβόμαστε, να ελπίζουμε, να βαριόμαστε, κάνουμε υπομονή.

Σταδιακά στο πίσω μέρος της σκηνής, σε οθόνη, τα στάδια ανάδυσης του ανθρώπου από τα δάχτυλα των ποδιών ως το χαμόγελο. Για να φτάσουμε ψηλά πρώτα μαθαίνουμε να σκαρφαλώνουμε τη σκάλα σκαλί-σκαλί. Όπως το θέλει ο χρόνος. Με τη δική του σειρά. Για να γίνει στο τέλος το κλαράκι ολάκερο δέντρο.

Και επειδή η όλη αναμονή αγγίζει  το ίδιο το σύστημα, καταλήγουμε στο ότι τα μίντια και το θέαμα είναι η μόνη αναμονή που δεν έχει αποτέλεσμα την εξέλιξη. Μια στασιμότητα που δεν γίνεται ποτέ προσδοκία. Και το πολιτικό μήνυμα να αιωρείται πάνω από τα κεφάλια μας σαν πέλεκυς που θέλει να ταράξει τον ήσυχο ύπνο της επανάπαυσης στην ελπίδα.

Και τα κορμιά των ηθοποιών έτοιμα να μεταφέρουν τη δυναμική των συναισθημάτων με ευλυγισία και φυσικότητα. Μια αναπαράσταση με σύγχρονη ταχύτητα αλλά με την ανθρωπιά που θέλει το πιο αρχέγονο ήθος. Το πιο φανερό από όλα βέβαια ο πόνος να σταματάς για να κάνει το ρολόι τα κουμάντα του στο πότε θα γίνουν οι αλλαγές. Γιατί οι περισσότερες συμβαίνουν όταν το θέλουν αυτές και όχι εμείς.

Το νεαρό κοινό πάντως, ένιωσε το καθετί, αντιδρώντας και συμπληρώνοντας τα λόγια που έλειπαν με τις διαπιστώσεις του. Και γελάσαμε, και συγκινηθήκαμε, και απορήσαμε και βάλαμε και το μυαλό μας να δουλέψει. Γι’ αυτό ο σκοπός τους πέτυχε, και αξίζει να το δείτε κι εσείς γιατί τουλάχιστον αν δεν έχει κάτι να πει, τουλάχιστον έχει κάτι να δείξει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.