Ευρώπη δύο ταχυτήτων;

0
655
ΠΗΓΗ protothema.gr

Ο Βορράς ενάντια στο Νότο ή αλλιώς η οικονομική ορθοδοξία και ανελαστική δημοσιονομική πολιτική ενάντια στις επιταγές στήριξης της πραγματικής οικονομίας και προστασίας της κοινωνίας; Η Ευρώπη βυθίζεται στη δίνη του οικονομικού, πολικού και πολιτισμικού κατακερματισμού με τους ισχυρούς να επιδιώκουν τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου λειτουργίας που θα πολλαπλασιάσει τα στρατηγικά τους πλεονεκτήματα. Ο στόχος αυτός περιγράφει μία Ευρώπη ανισοτήτων, άνισων ευκαιριών έναν θεσμικό Προκρούστη ετεροβαρούς συμμετοχής στο ευρωπαϊκό θεσμικό οικοδόμημα.

Μπορεί να υπάρξει μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων; Πιθανώς ναι αν ακολουθήσουμε μία διαδικασία μερικής αποδόμησης της ενοποιητικής διαδικασίας. Ωστόσο ο θεσμικός χάρτης της ΕΕ θα πρέπει να γυρίσει δεκαετίες πίσω και προπάντων να αποτυπώσει με σαφή στοιχεία εξισορρόπησης τις διακρατικές σχέσεις εντός της Ένωσης εξασφαλίζοντας τους λιγότερο προνομιούχους στο οικονομικό πεδίο. Σε κάθε άλλη περίπτωση η διατήρηση του παρόντος θεσμικού μπούσουλα θα δημιουργήσει de jure παίγνια μηδενικού αθροίσματος καθώς ότι χάνει ο Νότος θα ενισχύει τον Βορρά.

Με απλά λόγια το νέο λειτουργικό παράδειγμα της ΕΕ θα πρέπει να δίνει τη θεσμική δυνατότητα στις χώρες μέλη-εισαγωγείς καταναλωτικών προϊόντων να επιβάλλουν πλαφόν στις εισαγωγές τους από τον πλεονασματικό Βορρά. Η προϋπόθεση αυτή ακυρώνει μεν το κοινοτικό κεκτημένο και αρχές λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, ωστόσο αποτελεί τη μοναδική ασφαλιστική δικλείδα του Νότου έναντι της δυναμικής του Βορρά στο πεδίο των εξαγωγών. Είναι το όπλο άμυνας των ελλειμματικών χωρών, το μοναδικό ρεαλιστικό και κυρίως πειστικό επιχείρημα που θα αναγκάσει τους οπαδούς της de facto και de jure Ευρώπης των δύο ταχυτήτων να αναλογιστούν το κόστος που θα έχει για τους ίδιους μία τέτοια εξέλιξη.

Μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων ή δύο ευρώ που θα λειτουργεί στο εσωτερικό των κρατών μελών με κανόνες μεταβλητής πολιτικής αυτονομίας και ένα πλαίσιο που θα επιβάλει νομοτελειακά σχέσεις οικονομικής ισχύος θα καταδικάσει το Νότο στην ανέχεια και θα εγκαθιδρύσει μία νέα ενδο-ευρωπαϊκή τάξη που θα επιβάλλει συνθήκες βίαιης και όχι εθελούσιας ολοκλήρωσης. Δεν μπορεί να οικοδομηθεί ένα οικονομικό τείχος Βερολίνου που θα δίνει στην μία πλευρά μόνο (Βορρά) τη δυνατότητα απρόσκοπτης θεσμικά και καταστατικά οικονομικής και πολιτικής εν τέλει διείσδυσης στο Νότο. Αυτό θα σήμαινε από πλευράς των λιγότερο οικονομικά ισχυρών την απεμπόληση μηχανισμών αυτοάμυνας και θα εξανέμιζε το κόστος για το Βορρά επιβολής μίας νέας οικονομικής και θεσμικής τάξης πραγμάτων. Η συντονισμένη δράση των χωρών του Νότου θα δημιουργήσει υπαρξιακά διλήμματα για τη συνοχή της Ένωσης και θα αναγκάσει τις Ευρωπαϊκές ηγεσίες να επιλέξουν μεταξύ της συστράτευσης και κοινής δράσης και του de jure κατακερματισμού που θα επιφέρει κόστος σε όλους τους εταίρους.

[Γράφει ο Γιώργος Βοσκόπουλος / επ. Καθηγητής – Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας / [email protected]]

Προηγούμενο άρθροΑντίθετος ο κ. Γιούνκερ για έξοδό μας από το ευρώ!
Επόμενο άρθροΑπαγορευμένο αλκοόλ: “ομολογίες” – σοκ ιδιοκτητών ξενυχτάδικων
Ο Γιώργος Βοσκόπουλος αναπληρωτής καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Brock (Καναδάς) και του ΤΞΓΜΔ του Ιονίου Πανεπιστημίου (1996). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Lancaster (1997) και αναγορεύτηκε διδάκτορας Ευρωπαϊκών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο Exeter, Centre for European Studies (2001). Η διατριβή του με τίτλο "Greece, Common Foreign and Security Policy and the European Union: Interaction Within and Between a Zone of Peace and a Zone of Tumoil as an Explanatory Factor" ανέλυσε τα δομικά προβλήματα διαμόρφωσης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα πλαίσια χάραξης της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι επιμελητής μαζί με τον James Mitchell (California State University, Northridge), του έργου American Politics and Government in Focus, Whittier Publishers, New York, 2005.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.