ΕΧΘΡΟΙ ΕΞ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΚΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

0
1679

εχθροί εξ αίματος

 

 

Το μοναδικό θεατρικό έργο του Αρκά «Εχθροί εξ αίματος» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή, κάνει πρεμιέρα από τη Θεατρική ομάδα του Δήμου Παύλου Μελά, στο Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου και ώρα 21.00.
Η ευφάνταστη μαύρη κωμωδία του Αρκά έγινε ευρέως γνωστή κυρίως κατά τη θεατρική περίοδο 2008 – 2009, όπου είχε παιχθεί στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Θέατρο του Νέου κόσμου.
Λίγο πριν την πρεμιέρα, στις τελευταίες πρόβες, ο φωτογραφικός φακός απεικονίζει αυτά που θα απολαύσουν οι θεατές στην πρεμιέρα, αλλά και στις παραστάσεις που θα ακολουθήσουν κατά το Δεκέμβριο:
Σάββατο 5, Παρασκευή – Σάββατο 11 – 12, Παρασκευή – Σάββατο 18 – 19 Δεκεμβρίου 2015.
Αντί εισιτηρίου οι θεατές μπορούν να ενισχύσουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Παύλου Μελά με τρόφιμα συσκευασμένα μακράς διαρκείας.
Στο έργο ακούγεται η φωνή του … γιατρού Γιάννη Σερβετά, ενώ στην πρεμιέρα θα παραστεί και θα προλογίσει ο Πέτρος Μαρτινίδης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ., συγγραφέας, ερευνητής, κριτικός, ο οποίος έχει διδάξει και στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και σε άλλα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.
Λίγα λόγια για το έργο
Μετά από ένα ατύχημα ο Εγκέφαλος πέφτει σε κώμα και ξεσπά διαμάχη μεταξύ των χτυπημένων και χωρίς ηγεσία οργάνων. Τα πάθη των εσωτερικών οργάνων, μας βγαίνουν στη … φόρα. Δεν τα παρατηρούμε όμως από έξω, αλλά από μέσα. Οι ήρωες του έργου δεν είναι οι ασθενείς και οι γιατροί, αλλά το Παχύ, το Λεπτό Έντερο και το Δεξί Νεφρό!
Το λεπτό και το Παχύ Έντερο διαφωνούν για το εάν τα ευγενή όργανα, η Καρδιά, οι Νεφροί και οι Πνεύμονες, έχουν συνωμοτήσει ώστε να καταλήξει ο ημιθανής οργανισμός, με σκοπό να μεταμοσχευθούν σε νέο υγιές σώμα.
Το «μέσα» είναι πάντα η μικρογραφία του «έξω»: αυτό μας διδάσκουν οι «Εχθροί εξ αίματος».
«Τι πράγματα είναι αυτά; Είναι συμπεριφορά οργάνων αυτή;».Το Παχύ Έντερο, αγανακτισμένο, διαμαρτύρεται. Και με το δίκιο του. Πως μπορούν να τσακώνονται μεταξύ τους την ώρα που το σώμα βρίσκεται σε κώμα και η κατάσταση του ασθενούς είναι κρίσιμη; Αθέατες πτυχές και κρυμμένα μυστικά θα βγουν στην επιφάνεια οδηγώντας την πλοκή σε ένα ευρηματικό φινάλε.
Σημείωμα του σκηνοθέτη Δημήτρη Σακατζή
Πρόκληση για κάθε σκηνοθέτη αυτή η «ζοφερή κωμωδία» που θυμίζει τραγωδία: Ο Εγκέφαλος, που έως τώρα όριζε την τύχη του συνόλου, έπαψε να λειτουργεί. Το δεξί Νεφρό ενημερώνει τους φίλους του, Λεπτό και Παχύ Έντερο για την κατάσταση του οργανισμού, δημιουργώντας αμφιβολίες. Το Λεπτό επιμένει ότι έχει πλεχθεί συνωμοσία εις βάρος τους, αφού τα έντερα «πεθαίνουν» μαζί με το οργανισμό και δεν τους δίνεται ευκαιρία για «μετά θάνατο ζωή». Ο συγγραφέας κλιμακώνει το αίσθημα της αγωνίας για επιβίωση, εγκλωβίζοντας τους πρωταγωνιστές σε μία μοίρα χωρίς φυγή. Σε αυτήν την κωμωδία κυριαρχούν η απειλή της προδοσίας και ο φόβος του θανάτου. Αν τα κύρια δραματικά πρόσωπα ήταν άνθρωποι, θα μιλούσαμε ίσως για το σπουδαιότερο και πιο επίκαιρο νεοελληνικό δράμα.
Αρκάς, ο διάσημος αφανής σκιτσογράφος
(Απόσπασμα από σχόλιο του Πέτρου Μαρτινίδη, στην ιστοσελίδα www.arkas.gr)
Σε μια εποχή κατά την οποία όλοι σχεδόν οι ζωγράφοι, οι αρχιτέκτονες, οι λογοτέχνες, οι μουσικοί, οι τραγουδιστές κ.λ.π. πρώτα διαπρέπουν ως σπουδαία πρόσωπα κι έπειτα διαπιστώνεται η σπουδαιότητα των έργων ή των επιδόσεών τους, ο Αρκάς ανήκει στις ελάχιστες εξαιρέσεις ανθρώπων που, επί δύο δεκαετίες, προκαλούν το γενικό θαυμασμό με το έργο τους, ενώ, ως πρόσωπα, παραμένουν απολύτως ανεπιφανή.
Ποιος είναι άραγε ο Αρκάς; Ποια είναι η ηλικία, οι σπουδές, η οικογενειακή του κατάσταση και ποιες οι ιδεολογικο – θρησκευτικές του αντιλήψεις; Προφανώς, το Αρκάς είναι ψευδώνυμο. Ψευδώνυμο που, όπως συμβαίνει με όλα τα ψευδώνυμα, κάτι αποκαλύπτει: κατάγεται από την Αρκαδία. (Κι οι Αρκάδες, ως γνωστόν, άρχισαν να εκχριστιανίζονται μόλις τον 7ο μ.Χ. αιώνα.) Αλλά εκεί σταματά κάθε σχετική, εύλογη εικασία.
Μπορεί να είναι ψηλός ή μετρίου αναστήματος, όπως ο Ισοβίτης σε σχέση με τους άλλους κρατούμενους, μπορεί να ΄χει πρόσφατα συμπληρώσει τα σαράντα (εάν ξεκίνησε τη σειρά του Κόκκορα ως εικοσάχρονος) ή να πλησιάζει τα εξήντα (εάν το ώριμο χιούμορ αυτής της πρώτης του σειράς το ξεκίνησε σε κάποιαν ανάλογα ώριμη ηλικία). Μπορεί, ακόμη, να ΄χει σπουδές ψυχολόγου (εάν λάβουμε υπ΄ όψιν τις σχέσεις των ηρώων του), σπουδές θεατρολόγου (εάν λάβουμε υπ΄ όψιν τις καταιγιστικές ατάκες των διαλόγων τους), ή σπουδές αρχιτέκτονα (επειδή, ακριβώς, τίποτε στο έργο του δεν προϊδεάζει για κάτι τέτοιο). Απίθανο, τέλος, φαίνεται να ΄ναι παντρεμένος, αφού οι ήρωές του προβληματίζονται περί το σεξ χωρίς ποτέ να σχολιάζουν την έγγαμη εκδοχή του.
Μολονότι το τεκμαρτό «δελτίο αστυνομικής ταυτότητας» του Αρκά είναι, έτσι, πολύ φτωχό – χωρίς φωτογραφίες, τηλεσυνεντεύξεις κι αυτοπροβολές- το «δελτίο» της δημιουργικής του ταυτότητας, αντιθέτως, δείχνει εξαιρετικά πλούσιο. Κι όλα ξεκινούν, πιστεύω, από μια βαθύτατα ανθρώπινη κι αξιοθαύμαστα διαυγή απελπισία για την εδραία συνθήκη της ανθρώπινης μοίρας: τη θνητότητα. Όσο και αν, αυτό, μοιάζει απροσδόκητο σ΄ έναν μαέστρο του χιούμορ.

Οι συντελεστές της παράστασης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σακατζής
Συγγραφή: Αρκάς
Μουσική Επιμέλεια: Γιάννης Φωτιάδης
Σκηνικά: Δημήτρης Σακατζής
Κουστούμια-Σκηνικά-Κατασκευές: Νίκος Ιγνατιάδης
Φωτισμοί: Μάκης Μαριάδης
Παίζουν οι:
Α’ Διανομή
Νεφρό: Δημήτρης Τσακίρης
Λεπτό Έντερο: Γιώργος Στρεμπλής
Παχύ Έντερο: Γιάννης Φωτιάδης
Β’ Διανομή
Νεφρό: Δημήτρης Τσακίρης
Λεπτό Έντερο: Δημήτρης Ελιάς
Παχύ Έντερο: Στέφανος Τσακάτος
Φωνή Γιατρού: Γιάννης Σερβετάς

Προηγούμενο άρθροΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΕΝΓΚΕΝ
Επόμενο άρθρο«I WAS BORN OLD» ΣΤΟ ΑΛΑΤΖΑ ΙΜΑΡΕΤ
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.