Η άγνωστη συνάντηση Τσαυτάρη – Τατούλη

0
224

Άνοιγμα στην κοινωνία πραγματοποιεί το ΝΟΗΣΙΣ, το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης, ένα «στολίδι» που συνδυάζει την Επιστήμη και τον Πολιτισμό αλλά και την Καινοτομία.

Στο Νόησις, που επιλέχθηκε και συμβολικά για να ανακοινωθεί το πλούσιο –παρά τα προβλήματα- ερευνητικό έργο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διεξάγονται δύο σημαντικές όχι μόνο για την πόλη της Θεσσαλονίκης εκδηλώσεις:

Η πρώτη αφορά την έκθεση με τον τίτλο «Το ΑΠΘ στο ΝΟΗΣΙΣ: Συνάντηση Καινοτομίας. Εκπαίδευσης και Πολιτισμού» που θα διεξαχθεί από τις 18 έως και τις 20 Ιανουαρίου. Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου από τις 10 το πρωί έως και τις 3 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με αντικείμενο το πρόγραμμα «Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2014-2020»

Ταυτόχρονα, το Νόησις προκηρύσσει για πρώτη φορά Ραδιοφωνικά Βραβεία Ελλάδας-Κύπρου τιμώντας το ραδιόφωνο ως ένα σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα και μέσο που άλλαξε τους κανόνες της επικοινωνίας και εισήγαγε νέες τεχνολογίες.

Τα βραβεία έχουν στόχο να αναδείξουν την αριστεία σε όλους όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με το ραδιόφωνο και να υπενθυμίσουν στο κοινό ότι η αριστεία και η αξία είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για την ανάπτυξη και την πρόοδο.

(Δηλώσεις συμμετοχής, ερωτήσεις, πληροφορίες στο www.radioawards.gr)

Μια προσπάθεια κόντρα στις δυσκολίες

Κι επειδή πίσω από κάθε πρωτοπόρο θεσμό υπάρχουν άνθρωποι που εργάστηκαν σκληρά για να υλοποιήσουν τα οράματά τους, είναι καλό να θυμηθούμε ότι το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, το σημερινό Νόησις υλοποιήθηκε χάρη στις προσπάθειες του σημερινού Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθηγητή Αθ Τσαυτάρη.

Μια ιδέα που πήρε μπρος χάρη στις προσπάθειές του, με συμπαραστάτη το Σύλλογο Φίλων του Τεχνικού Μουσείο Θεσσαλονίκης, του αρχικού Μουσείου που για χρόνια στεγάζονταν στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου.

Μια προσπάθεια που στηρίχθηκε και από τον τότε υπουργό Πολιτισμού (2000) Πέτρο Τατούλη…

Πώς τα θυμηθήκαμε όλα αυτά;

Σε μια πρόσφατη ζεστή συνομιλία που έγινε στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή την έκθεση παραδοσιακών προϊόντων της Πελοποννήσου όταν οι δύο άνδρες ο σημερινός Υπουργός και ο σημερινός Περιφερειάρχης θυμήθηκαν κάτι από…τα παλιά:

«Ήταν Φεβρουάριος και είχε -16 βαθμούς Κελσίου. Είχα δεχθεί ως Υπουργός Πολιτισμού μια πρόσκληση να επισκεφθώ το Μουσείο στη Θέρμη, αλλά η ώρα είχε περάσει και δεν είχα προλάβει. Γύρω στις 12 το βράδυ δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον κ Τσαυτάρη. Είμαστε ακόμη εδώ και δουλεύουμε και θα μείνουμε μέχρι τις 2.30 τα ξημερώματα. Μπορείτε να έλθετε, μου είπε…» διηγήθηκε ο κ Τατούλης. Και πραγματικά η συνάντηση έγινε κάτω από αντίξοες συνθήκες, το αποτέλεσμα όμως σήμερα δικαιώνει τους κόπους πολλών ανθρώπων.

Αυτά, τα σημαντικά αποτελέσματα και τον κόπο των ανθρώπων που τα δημιούργησαν πρέπει να θυμηθούμε και να τα προστατέψουμε.

Α.Ν.

Προηγούμενο άρθροΟι εκδηλώσεις στο βιβλιοπωλείο Κωνσταντινίδη Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου
Επόμενο άρθροΑποκλειστικό: Η Ημερομηνία αλλαγής της Λίστας συμπίπτει με…τα γενέθλια της ξαδέλφης!
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.