Γράφει η Χριστίνα Ζαχαρία / Πολιτικός Επιστήμονας/ [email protected]
Το τελευταία διάστημα γράφονται και ακούγονται πολλά για τα ακροδεξιά κόμματα στο σύνολό τους. Αντικείμενο σχολιασμού έχει γίνει η άνοδός τους στα κρατικά κοινοβούλια, οι θέσεις τους, η στάση τους και οι δράσεις τους. Το ελληνικό ακροδεξιό κόμμα δεν αποτελεί το μοναδικό προβληματισμό των Ευρωπαίων ηγετών. Αποτελεί όμως το πιο σημαντικό κομμάτι.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και τη συνεχόμενη αύξηση της ανεργίας, η λύση των ακροδεξιών κομμάτων φάνταζε η ιδανικότερη. Κάθε λαός, όμως, είχε τα δικά του ερείσματα, κάθε οικογένεια το δικό της «άλλοθι» και κάθε πολίτης το δικό του λόγο για να τα ψηφίσει.
Συγκεκριμένα για τη Χρυσή Αυγή, η είσοδος του κόμματος στο ελληνικό κοινοβούλιο ήταν συγκυριακή. Το κόμμα μπήκε δυναμικά στον πολιτικό στίβο δράττοντας τις ευκαιρίες που τα υπόλοιπα κόμματα της προσέφεραν απλόχερα.
Βασική αρχή του μάρκετινγκ αναφέρει πως οποιαδήποτε προβολή, αρνητική ή θετική, δεν παύει να είναι είδος προβολής. Ένα κόμμα το οποίο τύγχανε ενδιαφέροντος και απήχησης μόνο των εθνικιστών, ξαφνικά, τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας και φυσικά τους νεαρούς ψηφοφόρους. Τοποθετώντας στον επικοινωνιακό τομέα έναν άκρως επικοινωνιακό άνθρωπο, ο οποίος μιλάει τη γλώσσα της νεολαίας και που δε διστάζει να τοποθετηθεί ανοιχτά και να πει τα πράγματα «έξω από τα δόντια», είχε ήδη κερδίσει τη πρώτη μάχη.
Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δηλώσεις των πολιτικών της Χρυσής Αυγής άρχισαν να προβάλλονται παντού: στα ΜΜΕ, στο facebook, στο youtube, ακόμη και στα διεθνή μέσα. Η συνεχής και επαναλαμβανόμενη προβολή έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο.
Ανατρέχοντας στις προγραμματικές δηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα του κ. Σαμαρά, θα διαπιστώσει κανείς πως το θέμα της μετανάστευσης είχε τοποθετηθεί ψηλά στην ατζέντα του κόμματος, αν όχι στην πρώτη θέση. Η πάγια θέση της Χρυσής Αυγής είναι κατά της μετανάστευσης, όντας ένα κόμμα εξ ολοκλήρου εθνικιστικό. Χωρίς να γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στους μετανάστες, των αλλοδαπών που κατέχουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, και των λαθρομεταναστών, των αλλοδαπών που βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα, η Χρυσή Αυγή στρέφεται κατά πάντων και κατά των Ελλήνων που έχουν σχέσεις με αυτούς. Σε μία εποχή όπου τα ποσοστά ανεργίας καλπάζουν και οι πολιτικοί της χώρας συνειδητοποιούν πως ο αριθμός των αλλοδαπών στη χώρα είναι πολύ αυξημένος, οι πολίτες στράφηκαν στις ριζοσπαστικές απόψεις και θέσεις της Χρυσής Αυγής, που πρόσφεραν άμεση λύση στο πρόβλημά τους.
Τέλος, είναι απαραίτητη και η αναφορά στο ΛΑ.Ο.Σ. Ο κ. Καρατζαφέρης όταν ίδρυσε το κόμμα του έτυχε μεγάλης αποδοχής με τις, ήπιας σχετικά μορφής, θέσεις του για το μεταναστευτικό. Το ΛΑ.Ο.Σ. προετοίμασε το έδαφος και υπήρξε ο προάγγελος ενός κόμματος πιο ακραίου, πιο ριζοσπαστικού, της Χρυσής Αυγής.
Η Χρυσή Αυγή πραγματοποιεί τη δυναμική είσοδό της σε μία περίοδο όπου η αμφιβολία, ο προβληματισμός και η ανησυχία κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Ο ελληνικός λαός αναζητώντας και αποζητώντας μία δραστική λύση, μία διαφορετική προσέγγιση, ένα οριστικό τέλος στο πρόβλημά του επιλέγει το διαφορετικό.
Το ακροδεξιό κόμμα προσέφερε στον ελληνικό λαό αυτό που είχε ανάγκη να ακούσει. Εκμεταλλευόμενο τις χρονικές συγκυρίες και αφουγκράζοντας το λαό ανακοίνωσε και προσέφερε αυτό που ο Έλληνας αναζητούσε.
Όμως, η πειθώ και η επίδραση που ασκεί πρέπει να μας προβληματίζει. Η συνεχώς αυξανόμενη ομάδα της Χρυσής Αυγής έχει τεθεί εκτός ελέγχου. Οι δράσεις των βουλευτών του κόμματος τυγχάνουν ασυλίας, τα κρατικά όργανα δέχονται απαξίωση ενώ παράλληλα η επικρότηση της κατάστασης, είτε εμμέσως είτε αμέσως, οδηγεί σε κατάχρηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Πότε επιτέλους θα μπει ένα τέλος;
Χωρίς να έχω τη διάθεση να κατακρίνω, θα ήθελα να κάνω μερικές ‘διορθώσεις’.
‘Τη δεδομένη χρονική στιγμή, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και τη συνεχόμενη αύξηση της ανεργίας, η λύση των ακροδεξιών κομμάτων φάνταζε η ιδανικότερη.’ Γιατί; και σε ποιον φάνταζε η ιδανικότερη;
Επίσης η ΧΑ τραβούσε τα βλέμματα των φασιστών και όχι των εθνικιστών. Οι εθνικιστές είχαν άλλη πηγή για να ξεδιψούν..από την ΝΔ μέχρι και το ΛΑΟΣ.
Η είσοδος της δεν ήταν καθόλου συγκυριακή, σε ένα σημείο που οι κινηματικοί αγώνες αλλά και η αριστερά γενικότερα ήταν σε άνοδο, αυτό που δε μπορούσε να κάνει το κράτος με τα ΜΑΤ φανερά, το ανέλαβε το μακρύ του χέρι..
Ο όρος
Ο Κασιδιάρης άκρως επικοινωνιακός άνθρωπος;;; χμμ…ουδέν σχόλιον.
Ο όρος ‘λαθρομετανάστες’ δεν σας κολακεύει όταν αναφέρεστε σε εξαθλιωμένους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ που θαλασσοπνιγόνται στην προσπάθεια τους να βρουν μια καλύτερη τύχη.
Δεν θέλω να σας πικράνω αλλά χρείαζεστε πολύ διάβασμα πριν ξαναπιάσετε των θέμα των φιλοναζιστών..
Συνήθως απευθύνω το λόγο επωνύμως, αλλά δυστυχώς στην προκειμένη περίπτωση “Χρυσή Λοβοτομή” αυτή η δυνατότητα μου έχει στερηθεί. Θα προτιμούσα, όπως ακριβώς εκθέτω τις απόψεις μου επωνύμως, διότι πρόκειται για την προσωπική μου άποψη και δεν αναγκάζω κάποιον να την ασπαστεί, να βλέπω το όνομα των επικριτών της.
Δεκτά τα σχόλιά σας, απλώς όπως προανέφερα, εκθέτω την άποψή μου. Κατ’ εμέ, και κατά μία σημαντική πλειονότητα των αναγνωστών, ο κ. Κασιδιάρης όντως αποτελεί ένα επικοινωνιακό άτομο. Από ποικίλες πλευρές και σκοπιές, που δεν θεωρώ ότι είναι της παρούσης να αναφέρω.
Δεν κατακρίνω τους μετανάστες, τάσσομαι υπέρ αυτών, θεωρώ όμως ότι η πλειονότητα των μη νομίμως ευρισκομένων στον ελλαδικό χώρο, δεν έχει μπει στη διαδικασία να αποκτήσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Και αυτό σας το αναφέρω μετά από προσωπική μου έρευνα.
Η Χρυσή Αυγή αποκαλεί τα μέλη της εθνικιστές, το ίδιο ακριβώς αναπαράγω κι εγώ. Δεν θα λογομαχήσω μαζί σας για τα φιλοναζιστικά ή απλώς εθνικιστικά αισθήματά τους.
Κλείνοντας, αναφέρω και πάλι ότι αυτή είναι η άποψή μου και αυτές οι θέσεις μου.