Η αρχιτεκτονική της Θεσσαλονίκης στο τέλος της οθωμανικής αυτοκρατορίας [βίντεο]

0
823

thessalonikiΔείτε την ταινία που αποτέλεσε τη συμμετοχή του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών, σε συνεργασία με το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2013. 

To Aρχαιολογικό Ινστιτούτο Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2013 σε συνεργασία με το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, με την προβολή της αρχαιολογικής, εκπαιδευτικής ταινίας τεκμηρίωσης «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ. Η αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη στο τέλος της οθωμανικής εποχής».

Η ταινία παρουσιάζει τα νεοκλασικά κτίρια της Θεσσαλονίκης που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας της νεοκλασικής Αθήνας Ερνέστος Τσίλλερ μετά την πυρκαγιά του 1890 κατά παραγγελία του ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού, με ιστορική αναφορά στον ανταγωνισμό των κοινοτήτων της πόλης, όπως εκφράστηκε μέσα και από την αρχιτεκτονική. Περίοπτη θέση καταλαμβάνει το κτίριο του Ελληνικού Προξενείου, σήμερα Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Το θέμα αναλύουν η Καθηγήτρια Πολεοδομίας του Α.Π.Θ., Αλέκα Καραδήμου-Γερόλυμπου και ο Ομότιμος Καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας του Α.Π.Θ., Ιωάννης Χασιώτης. Η προβολή θα γίνεται συνεχόμενα στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, στις 17 και 18 Μαίου, στις ώρες λειτουργίας του Μουσείου, από τις 10 .00 έως τις 14.00.

Διάρκεια: 15′.00»

Σενάριο-σκηνοθεσία:
EΛΕΝΗ ΣΤΟΥΜΠΟΥ-ΚΑΤΣΑΜΟΥΡΗ, αρχαιολόγος-σκηνοθέτρια Α.Ι.Μ.Θ.Σ.

Eπιμέλεια παραγωγής:
AΓΓΕΛΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗ, Προϊσταμένη Α.Ι.Μ.Θ.Σ.

Παραγωγή:
AΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, 2013.

Πληροφορίες:
A.I.M.Θ.Σ. τηλ. 2310-209.603
Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, τηλ. 2310-229.778

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=SRFx2Qdq7d4#t=21′]

Προηγούμενο άρθροJUKE BOX ΧΩΡΙΣ ΚΕΡΜΑ / Chasing The Sea από τους Theodore, Paul and Gabriel
Επόμενο άρθρο48α ΔΗΜΗΤΡΙΑ / Τα μουσικά events της εβδομάδας!
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.