Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης στο ΚΘΒΕ

0
683

Τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, φιλοξενεί στη Θεσσαλονίκη το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, την Κυριακή 20/05/12, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο νέο Υπερώο της ΕΜΣ. Αντικείμενο της Γενικής Συνέλευσης είναι ο απολογισμός των μέχρι τώρα δραστηριοτήτων της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης καθώς και ο προγραμματισμός νέων δράσεων οι οποίες θα υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Τη Συνέλευση θα συντονίσουν: Ο Πρόεδρος Δ.Σ. της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης Ilan Ronen, σκηνοθέτης και διευθυντής του θεάτρου Habimah (Χαμπίμα) του Τελ Αβίβ (Ισραήλ) και η εξουσιοδοτημένη εκπρόσωπος της Ένωσης Ruth Heynen, ηθοποιός και θεατρολόγος.

Η φιλοξενία της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης στην Ελλάδα, και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη από το ΚΘΒΕ, αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για την τόνωση της διεθνούς παρουσίας και προβολής τόσο της χώρας όσο και του ελληνικού θεάτρου στο εξωτερικό. Στις κρίσιμες στιγμές που διανύουμε, η τέχνη ανοίγει δρόμους και δημιουργεί προϋποθέσεις για διάλογο αλλά και γόνιμες συνεργασίες μεταξύ των ανθρώπων και των διαφορετικών λαών.

Mετά την ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης, τα μέλη της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παράσταση του Χοροθέατρου του Κ.Θ.Β.Ε., «Θα φύγουμε μαζί, σε χορογραφία sinequanon, η οποία θα δοθεί εκτάκτως την Κυριακή 20/05/12, στις 21.00, στο πλαίσιο του Κοινωνικού Θεατροπωλείου.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, αποτελεί μέλος της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης από το 1996, ενώ έχει οριστεί, δια του Καλλιτεχνικού του Διευθυντή Σωτήρη Χατζάκη, υπεύθυνο για τις σχέσεις και τις δραστηριότητες της Ένωσης με τα θέατρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Συνέλευση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, στις 7 Ιανουαρίου 2012.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές δραστηριότητες της Ένωσης καθώς και σε ευρωπαϊκές συμπαραγωγές, ενώ διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη δύο φεστιβάλ της Ε.Θ.Ε., το 1997 και το 2001. Το Κ.Θ.Β.Ε. έχει συμμετάσχει με παραστάσεις του σε πέντε φεστιβάλ της Ε.Θ.Ε. και, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού του προσανατολισμού, έχει παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό περισσότερες από τριάντα ξένες θεατρικές παραγωγές, με τις υπογραφές σημαντικών καλλιτεχνών του ευρωπαϊκού θεάτρου). Η ενεργή συμμετοχή του ΚΘΒΕ στις δραστηριότητες της Ένωσης έχει ως στόχο την ανάπτυξη ουσιαστικών δεσμών με τα θέατρα του εξωτερικού, γεγονός που ανανεώνει τη δυναμική του ελληνικού θεάτρου και εντός της χώρας.

Η Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης (Union des Théâtres de l’ Europe / Union of the Theatres of Europe) είναι ένα δίκτυο θεάτρων που ιδρύθηκε το 1990 με πρωτοβουλία του Τζόρτζιο Στρέλερ και με την υποστήριξη του τότε Υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας Τζακ Λανγκ. Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη ήταν ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, ο Χάινερ Μύλερ, ο Ζακ Λεκόκ. Στόχος της είναι να συμβάλει στην ευρωπαϊκή ενοποίηση μέσω του πολιτισμού και, ειδικότερα, της θεατρικής τέχνης, να αναπτύξει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το θέατρο που να υπερβαίνει τα γλωσσικά σύνορα, να προωθήσει τις πολιτιστικές ανταλλαγές και να υποστηρίξει την ιδέα ενός θεάτρου «τέχνης», ως τόπου συνάντησης και κατανόησης μεταξύ των λαών

Η Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης στηρίζει ενεργά τις συμπαραγωγές, τις συνεργασίες και τις καλλιτεχνικές ανταλλαγές μεταξύ των θεάτρων-μελών της, με απόλυτο σεβασμό στις διαφορετικές πολιτισμικές ταυτότητες και παραδόσεις. Ιδρύθηκε αρχικά από 7 μεγάλα δημόσια ευρωπαϊκά θέατρα, ενώ σήμερα περιλαμβάνει 17 από τους μεγαλύτερους θεατρικούς οργανισμούς της Ευρώπης, με τις σημαντικότερες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού θεάτρου να περιλαμβάνονται στα μέλη της – μεταξύ των οποίων συναντάμε ονόματα όπως: ο Georges Banu, συγγραφέας – επίτιμος καθηγητής θεατρικών σπουδών της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, ο André Wilms διάσημος ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο Silviu Purcarete, σκηνοθέτης θεάτρου και όπερας.

Την τελευταία χρονιά η Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης υλοποίησε δύο σημαντικά προγράμματα: τα “Υγρά Σύνορα” με τη συμμετοχή πέντε θεάτρων μεταξύ των οποίων και το Κ.Θ.Β.Ε. – η πρώτη παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, στο κέντρο MC93 Bobigny, τον Φεβρουάριο του 2012, και την “Είσοδο Κινδύνου” με τη συμμετοχή πέντε (άλλων) θεάτρων μελών – η πρώτη παρουσίαση έγινε στο Shauspielhaus Graz στην Αυστρία, τον Ιανουάριο του 2012.

 

Προηγούμενο άρθροΞέσπασε πόλεμος Χρύσπας – Μποφίλιου για τη Χρυσή Αυγή
Επόμενο άρθροΗ τέχνη του ψεύδους και οι λοιπές αστειότητες της πολιτικής
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.