Η Δικαιοσύνη θύμα του Μνημονίου

0
750

Ο Μ. Λαμτζίδης γράφει για τις επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης στο θεσμό της Δικαιοσύνης, στους δικηγόρους και στο δικαίωμα των πολιτών για πρόσβαση στη Δικαιοσύνη.

Σε συνθήκες «Μνημονίου», η δικαιοσύνη έγινε πλέον ΑΠΡΟΣΙΤΗ για τον απλό πολίτη (αύξηση παραβόλων σε μηνύσεις και διοικητικές-φορολογικές υποθέσεις, ΦΠΑ 23% κλπ, επιβάρυνση στις πολιτικές δίκες)

Μετατρέπεται σε ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ του κράτους, μέσα σε πλήρη αδιαφορία για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά της.

 

Οι ΥΠΟΔΟΜΕΣ (εγκαταστάσεις, κτίρια, εξοπλισμός) είναι σχεδόν ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ, αν και τα έσοδα από τις καθημερινές λειτουργίες της δικαιοσύνης είναι τεράστια! Τα εισοδήματα των δικηγόρων (ιδιαίτερα των νέων) συρρικνώνονται απελπιστικά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ προς όφελος των οικονομικά ισχυρών πελατών («ψευτο-απελευθέρωση», κατάργηση των «ελαχίστων» αμοιβών με την «ψευτο-απελευθέρωση»)

Οι ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ φορολογούνται ΑΓΡΙΑ, χωρίς κριτήρια, και ανεξάρτητα από τα πραγματικά τους εισοδήματα («τέλος επιτηδεύματος», έκτακτες εισφορές κλπ.) τη στιγμή που ένα 30%-40% ιδιαίτερα στα μεγάλα Πρωτοδικεία (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) δεν πραγματοποιεί κατ’ έτος ούτε μία (!) παράσταση στα δικαστήρια.

 

Οι νέοι δικηγόροι οδηγούνται στον επαγγελματικό «ΚΑΙΑΔΑ», ενώ προωθούνται στη δικηγορία τα «ΚΑΡΤΕΛ» και τα «ΣΟΥΠΕΡ-ΜΑΡΚΕΤ» (εταιρείες – «χταπόδια»). Οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται (οι νέοι ασφαλισμένοι κάθε τρία χρόνια ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ θα «ανεβαίνουν» κλίμακα ) χωρίς κανένα αντίκρισμα και χωρίς καμία προοπτική. Εκατοντάδες δικαστικοί υπάλληλοι οδηγούνται στη συνταξιοδότηση και στη θέση τους θα παρέχουν υπηρεσίες ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ασκούμενοι δικηγόροι. Την ίδια στιγμή, επιχειρείται ο έλεγχος («κρατικοποίηση»), η κατάλυση της ανεξαρτησίας και η διάλυση των δικηγορικών συλλόγων καθώς και η δέσμευση των αποθεματικών τους, που αποτελούν ιδιωτική περιουσία των μελών τους και ΜΟΝΟ! Χωρίς ανεξάρτητους και οικονομικά αυτοτελείς δικηγορικούς συλλόγους, δεν μπορεί να λειτουργήσει κι ο δικηγόρος σαν ανεξάρτητος λειτουργός και να υπερασπιστεί τους πολίτες και τα δικαιώματά τους.

 

Τα θύματα δεν είναι μόνο οι σύλλογοι και οι δικηγόροι, αλλά οι πολίτες και το δικαίωμά τους για πρόσβαση στη δικαιοσύνη (άρθρο 20 παρ. 1 Ελληνικού Συντάγματος και 6 Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

Η «ΤΡΟΙΚΑ» επιτάσσει. Η κυβέρνηση εκτελεί πειθήνια. Ο νομικός κόσμος της χώρας ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ!

 

 Του Μανόλη Λαμτζίδη, Δικηγόρου-μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και πρώην Πρόεδρος του  Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Προηγούμενο άρθροΛέκκας, Γ. Βαρδής, Ρόκκος από τις 19/9 στις εκδηλώσεις Zithos ’11
Επόμενο άρθροΘα αφήσουμε το ΔΝΤ να κατασπαράξει τα άκρα της Ευρώπης;
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.