Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ

0
5052

6Το μεγαλύτερο μήνυμα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης είναι η αποχή. Η αποχή που υποτιμάται σταθερά από το 2009, παρόλο που δείχνει τα δόντια της. Χθες έφτασε στο 45%. 

Προφανώς τα κόμματα έχουν χάσει την επαφή με ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Όλα τα κόμματα. Ό,τι και να λένε, όπως και να το εκφράζουν, με όποιο πρόσωπο στην ηγεσία τους, δεν πιάνει. Η απογοήτευση είναι πολύ μεγάλη και χρόνια, γι’ αυτό και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης είναι δύσκολη έως αδύνατη, όσο τα κόμματα κινούνται στην πεπατημένη, χωρίς ουσιαστικές τομές προόδου.

Είναι όμως και κάτι άλλο. Η διάλυση της παιδείας σε συνδυασμό με την τηλεοπτική δημοκρατία που κυριάρχησε στη χώρα μας από το ’90 και μετά, έχουν διαμορφώσει ένα κοινό απαίδευτο, απολίτικο, αδιάφορο, αφασιακό. Ένα κοινό που αδυνατεί να εκτιμήσει τη δύναμη της ψήφου, πολύ δε περισσότερο την κρισιμότητα της επιλογής του. Ένα κοινό που δεν γυρίζει πια εύκολα πίσω στην πολιτική, χρειάζεται πολύς χρόνος ίσαμε μια γενιά, όχι απλώς μια πολύμηνη τακτική από ένα κόμμα.

Φυσικά, το φαινόμενο είναι περίπλοκο. Η δύναμη της αποχής είναι σαρωτική. Ούτως ή άλλως, λέγεται ότι διάγουμε “το τέλος του μεσοπολέμου”, μια Βαβυλωνία, μια επανάληψη του 1965-1966. Ζήσαμε τις εκλογές με τις περισσότερες και πιο κραυγαλέες παραδοξότητες της μεταπολίτευσης. Μακάρι, να μην χρειαστεί η επανεκκίνηση να περάσει μέσα από μια μεγάλη (ακόμα μεγαλύτερη) καταστροφή.

 

Προηγούμενο άρθροΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Επόμενο άρθροΟ ΡOΛΟΣ ΤΩΝ ΜΠΙΕΝAΛΕ ΣΤΗ ΜΕΣOΓΕΙΟ ΣHΜΕΡΑ
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.