Η θανατική ποινή της δημόσιας τηλεόρασης

0
565

ert (2)«Ούτε ο σκληροτράχηλος Χομεϊνί έχει τολμήσει να κάνει κάτι τέτοιο»

Γράφει ο Γρηγόρης Μάρκου / απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ.

Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία μια κυβέρνηση κλείνει την δημόσια τηλεόραση με συνοπτικές διαδικασίες. Η κυβέρνηση του «αποφασίζουμε και διατάζουμε», μέσω του κυβερνητικού της εκπροσώπου, που κάποια χρόνια πριν καταδίκαζε με δηλώσεις του οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης της ελληνικής τηλεόρασης, σε μια στιγμή κατέβασε τα ρολά. Όλοι οι Έλληνες πολίτες έμειναν σαστισμένοι μπροστά στην απόφαση της τρικομματικής εξουσίας να κόψει το σήμα, χιλιάδες ήταν τα μηνύματα συμπαράστασης στα κοινωνικά δίκτυα και χιλιάδες συγκεντρώθηκαν έξω από το Ραδιομέγαρο να διαμαρτυρηθούν.  «Ούτε ο σκληροτράχηλος Χομεϊνί έχει τολμήσει να κάνει κάτι τέτοιο. Από σήμερα οι άνθρωποι τύπου Ρούπερ Μέρντοχ χαίρονται και σήμερα έγινε η αρχή η οποία μπορεί να έχει και συνέχεια», δήλωσε ο οικονομολόγος Γ. Βαρουφάκης.

Μπορεί να μην το δέχεται ακόμα η ελληνική κυβέρνηση, αλλά το σχέδιο είναι ξεκάθαρο και προφανές. Η ιδιωτικοποίηση όλων των μεγάλων και σημαντικών οργανισμών της Ελλάδας, συνεχίζεται. Ο νεοφιλελευθερισμός έχει απλώσει τα αρπακτικά του χέρια σε κάθε μορφή κρατικής περιουσίας και κατατρώγει ότι έχει απομείνει. Ο ελληνικός λαός ο οποίος κέρδισε με πολύ κοπιαστική εργασία το δικαίωμα να «χαίρεται» είτε δωρεάν είτε με ένα μικρό συμβολικό ποσό αυτές τις επιχειρήσεις, φαίνεται ότι τις χάνει. Χάνει οργανισμούς που πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, οι οποίοι πολλές φορές είναι κερδοφόροι, ενώ έχουν και πολύ σημαντικές υποδομές που λίγοι ιδιώτες θα κατασκεύαζαν από την αρχή. Οι «Θατσερικές» πολιτικές και οι θεωρίες του Μίλτον Φρίντμαν και της Σχολής του Σικάγο, εξαπλώνονται σαν ιός σε όλους τους τομείς της Ελλάδας.  Χώρες-πειραματόζωα που δοκιμάστηκαν αυτές οι πολιτικές,  υπήρξαν πολλές και ήταν αποτυχημένες. Ωστόσο η παγκόσμια οικονομική κρίση αποτελεί τεράστια  ευκαιρία για τους κροίσους αυτού του κόσμου να μπουν στο παιχνίδι και να εκμεταλλευτούν ότι καταφέρουν και από την χώρα μας.

Συγκεκριμένα για την ΕΡΤ: Το μεγάλο ζήτημα εδώ είναι ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης, του μεγαλύτερου ομίλου ΜΜΕ της χώρας, υποστηρίζουν ότι δεν υφίσταται έλλειμμα. Κάθε χρόνο επιστρέφει στο ελληνικό δημόσιο ποσά της τάξης των 150 εκ. τα οποία δεν γίνονται τηλεοπτικό πρόγραμμα. Από το κέρδος της επιχείρησης, κάποιοι άρπαξαν χρήματα για να κλείσουν τρύπες και να κάνουν επενδύσεις και τώρα την πληρώνουν οι απλοί εργαζόμενοι. Αλλά ακόμα και έλλειμμα να υπήρχε, θα μπορούσε να διορθωθεί άμεσα η κατάσταση προς όφελος του ελληνικού λαού και των εργαζομένων και όχι να καταστραφεί. Έχουν περάσει στη συνείδηση του Έλληνα ότι είναι πάρα πολύ μεγάλο κακό, μια επιχείρηση να ανήκει στο κράτος. Ότι έτσι δημιουργούνται ελλείμματα και γίνονται σπατάλες(ποιος συμμετέχει σ’ αυτές;), ότι κάποιοι τα αρπάζουν χοντρά  και  ο πολίτης πληρώνει τα σπασμένα. Αυτό δεν μπορούμε να το απορρίψουμε, αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται με τις ιδιωτικοποιήσεις. Η ιδιωτικοποίηση το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι να προσφέρει το προϊόν πολλές φορές ακριβότερο από ότι ήταν πριν, ενώ ταυτόχρονα να εκμεταλλευτεί την ανθρώπινη εργασία με μικρές συμβάσεις, απλήρωτες υπερωρίες και χαμηλούς μισθούς. Η λύση έγκειται στη σωστή διαχείριση της κρατικής περιουσίας, στους διαφανείς ελεγκτικούς μηχανισμούς και στην εξυγίανση των οικονομικών αυτών των οργανισμών, χωρίς να χρειάζεται να τιμωρηθούν άδικα χιλιάδες οικογένειες που δεν ευθύνονται σε τίποτα.

Δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η πολιτική στην χώρα μας. Δεν πρέπει να αφήνουμε τις κυβερνήσεις να αποφασίζουν χωρίς την συγκατάθεση μας. Ο λαός πρέπει να ορθώσει ανάστημα, γιατί καθημερινά χάνει τα κοινωνικά του αγαθά, του κλέβουν την ζωή, την αξιοπρέπεια και την ελπίδα. Κάποιοι ευνοούνται από αυτή την κατάσταση, αλλά δεν είναι οι χιλιάδες Έλληνες απολυμένοι και άνεργοι, δεν είναι ο λαός.

Προηγούμενο άρθροΓιατί πρέπει να κλείσει η ΕΡΤ
Επόμενο άρθροΤο καλοκαίρι χτυπά τη Θεσσαλονίκη
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.