Η θερμιδική αξία της Λαμπρής

0
3393

hd-easter-eggs-backgroun-3d-wallpaper-events-images-easter-wallpaper

Γράφει η Μαρία Παναγιωτοπούλου / Διαιτολόγος – Διατροφολόγος / [email protected]

Μια μακρά περίοδος νηστείας φτάνει στο τέλος της σε λίγες μέρες. Φυσικά, υπάρχουν αρκετοί, που δεν μπήκαν στην διαδικασία να νηστέψουν. Όλοι μαζί όμως, περιμένουν την ημέρα της Λαμπρής, για να γευτούν τα παραδοσιακά εδέσματα. Καλό είναι να μην πέσετε στην παγίδα της υπερφαγίας και τρώτε ότι βρείτε μπροστά σας, ώστε να μην καταφύγετε για ακόμα μια φορά σε δίαιτες express μετά το πέρας των γιορτινών αυτών ημερών. Τα πιο χαρακτηριστικά πασχαλινά εδέσματα είναι το αρνί ή το κατσίκι, το κοκορέτσι, η μαγειρίτσα, το τσουρέκι και τα κόκκινα αυγά. Χρειάζεται να βάλετε φρένο στην υπερκατανάλωση των παραπάνω τροφίμων αν θέλετε να προσέξετε το βάρος σας, τα λιπίδια και την γλυκόζη του αίματος καθώς και την πίεση σας, γιατί περιέχουν μεγάλες ποσότητες θερμίδων, ζάχαρης, λίπους και δη κορεσμένου, χοληστερόλης και αλατιού. Είναι πλούσια επίσης σε : πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Α και D.

Τι πρέπει λοιπόν να προσέξουμε στο πασχαλινό τραπέζι :

Τον οβελία αφού τα 100 γραμμάρια(ποσότητα όσο μία παλάμη) άψητου κρέατος (αρνιού ή κατσικιού) δίνουν περίπου 370 θερμίδες, με μεγάλη όμως συμμετοχή σε αυτές από λίπος. Τόσο το αρνί, όσο και το κατσίκι αποτελούν  πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και βιταμινών (κυρίως Β), σιδήρου και φωσφόρου. Μια πιο μικρή ποσότητα κρέατος πρέπει να καταναλώσουν όσοι έχουν αυξημένες τιμές ουρικού οξέος. Αφαιρέστε την πέτσα και μην προσθέσετε επιπλέον αλάτι.

Τα κόκκινα αυγά γιατί κάθε αυγό, μέτριου μεγέθους μας δίνει περίπου 75-80 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια λίπους και κυρίως 215-230mg χοληστερίνης.

Τη μαγειρίτσα αφού η σούπα αυτή περιλαμβάνει εντόσθια και συκωταριά, φρέσκα κρεμμυδάκια και κρεμμύδια, ρύζι, αυγά, άνηθο και ελαιόλαδο. Μία μερίδα μαγειρίτσας μπορεί να μας δώσει μέχρι και 580 θερμίδες, αλλά με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Η χρησιμοποίηση μόνο των ασπραδιών και όχι ολόκληρου του κρόκου, ή μόνο ενός κρόκου μπορεί σαφώς να μειώσει αυτή την ποσότητα της προσλαμβανόμενης χοληστερόλης. Υπάρχει και η εναλλακτική,vegan μαγειρίτσα, όπου αντί για τα εντόσθια και την συκωταριά μπορείτε να προσθέσετε μανιτάρια. Σ’ αυτήν την περίπτωση οι προσλαμβανόμενες θερμίδες καθώς και η χοληστερόλη περιορίζονται ριζικά.

Τα συκώτια και τα εντόσθια μιας και είναι το πιο κρίσιμο διατροφικό κομμάτι του παραδοσιακού πασχαλινού τραπεζιού. Περιέχουν πολύ υψηλές ποσότητες χοληστερόλης και λίπους.

Τα πασχαλινά κουλούρια, γιατί μια ποσότητα των 60 γραμμαρίων(μέγεθος 2 σπιρτόκουτων) δίνουν περίπου 230 θερμίδες με 43 γραμμάρια υδατάνθρακες και 61mg χοληστερίνη.

Το πασχαλινό τσουρέκι αφού και αυτό με την σειρά του αποτελεί πηγή υδατανθράκων και λίπους. Τα 70 γραμμάρια(λίγο λιγότερο από μία παλάμη) δίνουν 68 θερμίδες, με 44 γραμμάρια υδατανθράκων και 74mg χοληστερίνης.

Είναι πολύ σημαντικό να προσεχθεί η ποσότητα της τροφής που θα καταναλώσετε και πιο συγκεκριμένα του κόκκινου κρέατος. Έρευνες σχετίζουν την κατανάλωση της εν  λόγω τροφής με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας. Σύμφωνα με τη μελέτη, «από άποψη συνολικής θνησιμότητας, το 11% των θανάτων των ανδρών και το 16% των θανάτων των γυναικών θα μπορούσε να αποφευχθεί αν μείωναν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος». Ειδικότερα για τις καρδιοαγγειακές παθήσεις, αν υπήρχε μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, θα υπήρχε μείωση 11% στη θνησιμότητα των ανδρών και 21% των γυναικών. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως, υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί με τους οποίους το κρέας μπορεί να συσχετισθεί με το θάνατο. Ουσίες που προκαλούν καρκίνο, σχηματίζονται κατά το μαγείρεμα του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ παράλληλα το κόκκινο κρέας είναι κύρια πηγή κορεσμένων λιπών που έχουν συσχετισθεί με την εμφάνιση καρκίνου. Από την άλλη, η μείωση κόκκινου κρέατος έχει διάφορα οφέλη, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης.

Ένα ακόμα πρόβλημα φαίνεται να αναδεικνύεται την Κυριακή του Πάσχα, καθώς από το απόγευμα και μετά αυξάνεται(τουλάχιστον 30% επί του μέσου όρου προσέλευσης ασθενών στη διάρκεια του έτους) κατακόρυφα ο αριθμός των ανθρώπων που μεταφέρονται στα τμήματα των επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων. Από την μια το πολύ φαγητό, από την άλλη το πολύ αλκοόλ και συμπληρώθηκε το πάζλ. Τα περιστατικά που απαντώνται σε μεγαλύτερη συχνότητα είναι οι τροφοδηλητηριάσεις, τα καρδιαγγειακά επεισόδια, η επιδείνωση χρόνιων νοσημάτων(κυρίως γαστρεντερικών) και η απορρύθμιση της ισορροπίας του σακχάρου σε άτομα με διαβήτη.

Πως μπορείτε λοιπόν, να προφυλαχθείτε από τα παραπάνω και να μην πάρετε και επιπλέον βάρος, ειδικότερα τώρα που βρισκόμαστε λίγο πριν το καλοκαιράκι(όσο και να μην μας αφήνει η συννεφιά να το αντιληφθούμε); Τα πράγματα είναι απλά αλλά χρειάζεται θέληση και πειθαρχία. Οι παρακάτω διατροφικές συμβουλές μπορεί να σας φανούν χρήσιμες!

  • Οι φυτικές ίνες είναι για ακόμα μια φορά έτοιμες να σας βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο σας.
  • Καταναλώστε μεγάλη ποσότητα σαλάτας, πριν το κυρίως πιάτο, για να εξασφαλίσετε το κορεσμό από τις φυτικές ίνες που περιέχονται σ’ αυτή.
  • Χρειάζεται να είστε προσεκτικοί με το ελαιόλαδο και τις ελιές γιατί μπορεί να είναι θρεπτικές τροφές, αλλά δεν παύουν να προσφέρουν θερμίδες.
  • Τα αυγά είναι καλή πηγή θρεπτικών συστατικών παρ’ ότι περιέχουν χοληστερόλη. Φαίνεται, όμως , ότι η ενδογενής χοληστερόλη(αυτή που παράγει ο οργανισμός) δεν επηρεάζεται από την χοληστερόλη των τροφών. Απλά έχετε το νου σας στις κρυφές πηγές αυγών και χοληστερόλης π.χ. πίτες.
  • Καταναλώσετε πάνω από 2 – 3 μερίδες φρούτων αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο να πεινάσετε πιο γρήγορα. Προτιμήστε να συνοδεύσετε το φρούτο σας με λίγους ξηρούς καρπούς.
  • Είναι επίσης σημαντικό να ελέγξετε το μέγεθος της μερίδας σας. Το ότι μειώσατε το ελαιόλαδο, δεν σας επιτρέπει να καταναλώσετε μια τεράστια ποσότητα φαγητού.
  • Φροντίστε να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα για να εξισορροπήσετε τα επίπεδα της γλυκόζης στον οργανισμό. Προσέχοντας κατ’ αυτό τον τρόπο δεν θα έχετε ανάγκη για γλυκό και για μεγάλες ποσότητες φαγητού. Τα πασχαλινά γλυκά, όπως το τσουρέκι ή κάποιο σιροπιαστό είναι πηγές λίπους και υδατανθράκων. Επιλέξτε μικρές μερίδες και καταναλώστε αμέσως μετά ένα ρόφημα χωρίς ζάχαρη για να “ξεχάσετε” την γεύση τους.
  • Μην τρώτε όρθιοι ή μπροστά από την τηλεόραση. Αυτή είναι μια λανθασμένη διατροφική συμπεριφορά η οποία, δεν σας επιτρέπει να θυμάστε αν και τι έχετε φάει.
  • Προσπαθήστε να περπατήσετε λιγάκι ή να κάνετε ποδήλατο αυξάνοντας έτσι την φυσική δραστηριότητα. Ειδικότερα αν βρεθείτε στην εξοχή και σας το επιτρέψουν, φυσικά, οι καιρικές συνθήκες.
  • Μην μπείτε στην διαδικασία να σκεφτείτε “το Πάσχα είναι μια μέρα το χρόνο, οπότε δεν πειράζει να ξεφύγω” γιατί θα έχετε χάσει το παιχνίδι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.