Η κινητικότητα, ο Αύγουστος και η αποκέντρωση

0
707

photovoltaicΓράφει η Βίκη Νάκου*

“Τον Αύγουστο, δεν υπάρχουν ειδήσεις”, έγραψε πριν πολλά χρόνια ο Ουμπέρτο Έκο. Στην Ελλάδα του 2013 διαψεύσθηκε οδυνηρά. Τόσο εκείνος όσο και μεις. Αρχές Ιουλίου μάθαμε την κατάργηση του θεσμού των Σχολικών Φυλάκων και της Δημοτικής Αστυνομίας. Θα ισχύσει το πρόγραμμα της Διαθεσιμότητας – κινητικότητας, είπαν, στο πλαίσιο της Ανασυγκρότησης του κράτους.

Μα, αν θέλαμε ένα ισχυρό κράτος θα το κρατούσαμε όπως είναι. Καρεκλοκένταυρο, πολυδαίδαλο και ομιχλώδες. Εμείς όμως, επιδιώκουμε ένα μικρότερο και ευέλικτο κράτος. Φιλικό προς τους πολίτες και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Δεν θα ήταν δυνατή η αποδόμηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η αναδιάρθρωση του κράτους, η κινητικότητα θα γινόταν με αντίστροφη κλίση.Από τη δομική συγκρότηση του Εθνικού Κράτους θα αποκεντρώναμε αρμοδιότητες προς την Αυτοδιοίκηση.

Κατά αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα έπαυε να έχει ένα σοβιετικού τύπου κράτος, σύμφωνα με το οποίο όλα ρυθμίζονται από μία Κεντρική Αρχή. Θα φτιάχναμε, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, ένα κανονικό δυτικότροπο κράτος. Στην Ευρώπη αλλά και στις Η.Π.Α., η Αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται το μεγαλύτερο κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών. Στις Η.Π.Α. ακόμη και η αστυνομία που ασχολείται με το έγκλημα (NYPD, LAPD) είναι δημοτική. Όσο για τους πόρους στις Ευρωπαϊκές χώρες,
εκεί τα πράγματα για την Ελλάδα, είναι άκρως απογοητευτικά. Ενδεικτικά, και για το περιεχόμενο της όλης συζήτησης, στην Γερμανία οι πόροι φθάνουν το 20% του Α.Ε.Π., στην Φιλανδία το 22,5%,στην Σουηδία το 25,6%,στην Δανία στο εκπληκτικό 37,4 του Α.Ε.Π. ενώ στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 2,6% του Α.Ε.Π. όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 16,2%.

Η αποκέντρωση δεν αποτελεί, λοιπόν, μια κάποιου τύπου δημοκρατική αρετή ή τάση του πολιτικού συστήματος. Είναι μακροχρόνια παραγωγική. Αρκεί να το πιστέψουμε και να δουλέψουμε σε πραγματικά σύγχρονες βάσεις. Για να διατρέξει η αξιοπιστία και η αξιοκρατία τις δομές του σύγχρονου κράτους, είναι απαραίτητη αυτή η εφαρμογή.

Οι τοπικές κοινωνίες έχουν ωριμάσει πλέον, και επιζητούν την πραγματική αποκέντρωση ώστε  να στοχεύσουμε σε δομές που τον κυρίαρχο λόγο θα τον έχει ο πολίτης και όχι η γραφειοκρατία του κέντρου της Αθήνας.

 

*Η Βίκη Νάκου είναι Αντιπρόεδρος Εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Πολιτεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης & Μέλος της Π.Ε. της Νέας Δημοκρατίας.

Προηγούμενο άρθρο40 τρόποι για να καταλάβεις ότι έπιασες τα 40
Επόμενο άρθροΛηγμένα παίρνουν;
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.