“Τον Αύγουστο, δεν υπάρχουν ειδήσεις”, έγραψε πριν πολλά χρόνια ο Ουμπέρτο Έκο. Στην Ελλάδα του 2013 διαψεύσθηκε οδυνηρά. Τόσο εκείνος όσο και μεις. Αρχές Ιουλίου μάθαμε την κατάργηση του θεσμού των Σχολικών Φυλάκων και της Δημοτικής Αστυνομίας. Θα ισχύσει το πρόγραμμα της Διαθεσιμότητας – κινητικότητας, είπαν, στο πλαίσιο της Ανασυγκρότησης του κράτους.
Μα, αν θέλαμε ένα ισχυρό κράτος θα το κρατούσαμε όπως είναι. Καρεκλοκένταυρο,
Κατά αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα έπαυε να έχει ένα σοβιετικού τύπου κράτος, σύμφωνα με το οποίο όλα ρυθμίζονται από μία Κεντρική Αρχή. Θα φτιάχναμε, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, ένα κανονικό δυτικότροπο κράτος. Στην Ευρώπη αλλά και στις Η.Π.Α., η Αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται το μεγαλύτερο κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών. Στις Η.Π.Α. ακόμη και η αστυνομία που ασχολείται με το έγκλημα (NYPD, LAPD) είναι δημοτική. Όσο για τους πόρους στις Ευρωπαϊκές χώρες,
εκεί τα πράγματα για την Ελλάδα, είναι άκρως απογοητευτικά. Ενδεικτικά, και για το περιεχόμενο της όλης συζήτησης, στην Γερμανία οι πόροι φθάνουν το 20% του Α.Ε.Π., στην Φιλανδία το 22,5%,στην Σουηδία το 25,6%,στην Δανία στο εκπληκτικό 37,4 του Α.Ε.Π. ενώ στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 2,6% του Α.Ε.Π. όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 16,2%.
Η αποκέντρωση δεν αποτελεί, λοιπόν, μια κάποιου τύπου δημοκρατική αρετή ή τάση του πολιτικού συστήματος. Είναι μακροχρόνια παραγωγική. Αρκεί να το πιστέψουμε και να δουλέψουμε σε πραγματικά σύγχρονες βάσεις. Για να διατρέξει η αξιοπιστία και η αξιοκρατία τις δομές του σύγχρονου κράτους, είναι απαραίτητη αυτή η εφαρμογή.
Οι τοπικές κοινωνίες έχουν ωριμάσει πλέον, και επιζητούν την πραγματική αποκέντρωση ώστε να στοχεύσουμε σε δομές που τον κυρίαρχο λόγο θα τον έχει ο πολίτης και όχι η γραφειοκρατία του κέντρου της Αθήνας.
*Η Βίκη Νάκου είναι Αντιπρόεδρος Εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Πολιτεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης & Μέλος της Π.Ε. της Νέας Δημοκρατίας.