Η κραυγή απόγνωσης του ελεύθερου επαγγελματία

0
2217

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη επιστολή από έναν ελεύθερο επαγγελματία, φίλο και αναγνώστη του tfinkfree, σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής.

“Είμαι Ελεύθερος επαγγελματίας. Κάποτε είχα δική μου επιχείρηση (ανενεργή σήμερα), ενώ συμμετέχω σε ακόμη μια μικρή επιχείρηση σαν μέτοχος. Είμαι δηλαδή από εκείνους που πολλοί δαιμονοποιούν ως “αφεντικά” που έβαλαν υποθήκη το σπίτι και όποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο για να δανειστούν, αναλαμβάνοντας το μεγάλο ρίσκο της επιχειρηματικότητας-τρομάρα μας- στην Ελλάδα. Βλέπετε, δεν μπορούν να γίνουν όλοι δημόσιοι υπάλληλοι και φυσικά δεν μπορούν να υπάρξουν υπάλληλοι αν κάποιοι δεν αναλάμβαναν το επιχειρηματικό ρίσκο. 

Ανέκαθεν το κράτος μας αντιμετωπίζει ως κλέφτες. Φορολογεί τα πάντα, ή βάζει από μόνο του πιθανά κέρδη, ώστε να μπορέσει να εισπράξει. Σαν ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΣ χωρίς ρίσκο, χωρίς να συμμετέχει στις ζημιές φτάνει να παίρνει με έμμεσους και άμεσους φόρους πάνω από το 50% του τζίρου. Όχι των κερδών. Του τζίρου. Φυσικά δεν με ρώτησε ποτέ το πως βγαίνω για να πληρώσω το πανάκριβο ΙΚΑ του εργαζόμενου και σε κάθε ευκαιρία είτε από παραλείψεις δικές μας, είτε λογιστών τα πρόστιμα των 500 ευρώ πέφτουνε σαν βροχή. 500 ευρώ επειδή δεν ανέφερες στο Χ βιβλίο την απόλυση κάποιου, επειδή έχεις την πινακίδα σε στοά, επειδή δεν βρήκαν το τάδε βιβλίο. Πρόστιμα γιατί δεν πλήρωσες τον ΦΠΑ, που πως να τον πληρώσεις όταν έχεις επιταγές έτους στα χέρια σου και δεν έχεις εισπράξει, ή ο πελάτης σου φαλίρισε και σου τα χρωστάει; Σκέφτεσαι να μαζέψεις να πληρώσεις το δώρο του υπαλλήλου και να μην πας φυλακή ή να πληρώσεις το ΦΠΑ στο κράτος και να φας πρόστιμο; Φτάσαμε να απολύουμε υπαλλήλους όχι από βίτσιο. Πολλοί από αυτούς ήταν οικογένεια μας. Μοιραστήκαμε πίκρες και χαρές μαζί. Φτάσαμε όμως και να δίνουμε μεγάλες αποζημιώσεις από χρήματα που δεν υπήρχαν. Πτωχευμένοι πλέον, το κράτος μας ζητά να πληρώσουμε τις οφειλές σε ΙΚΑ, ΦΠΑ, φόρους αλληλεγγύης, δόσεις περαίωσης, φόρους εργασιών και ότι άλλο… Μας υπολογίζουν λογιστικά στα πόσα έχουν να εισπράξουν. Από ποιους και πως όμως θα εισπράξουν; 

Όσο για τις τράπεζες, μας τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια ζητώντας ΤΩΡΑ τα ανοικτά δάνεια ή μειώνοντας το πλαφόν από τις επιταγές. Τραγωδία. 

Φυσικά όλοι ακούμε γι’ ανάπτυξη. Μόνο που δεν θα είναι εγχώρια. Εμείς καταστραφήκαμε. Μερικοί τρίβουν τα χέρια τους με τα φθηνά μεροκάματα. Πως ο Έλληνας θα επενδύσει στην επιχειρηματικότητα με ένα ΑΝΗΘΙΚΟ κράτος που το μόνο που γνωρίζει να κάνει είναι να απομυζεί και να βάζει πρόστιμα; Σε ποιο περιβάλλον θα επενδύσει, όταν δεν υπάρχει τίποτα το δεδομένο, όταν νόμοι, χαράτσια, διατάξεις και φορολόγηση αλλάζουν εν μια νυκτί σαν τα πουκάμισα; Μόνο τρελοί μπορούν να επενδύσουν σε μια χώρα που θέλεις μήνες για να πάρεις μια άδεια, πληρώνεις πανάκριβα την προσωπική σου ασφάλιση και την ασφάλιση των εργαζομένων γιατί έχεις τον κράτος-Νταβατζή να απομυζά συνεχώς κάτι που θεωρεί ΚΤΗΜΑ του. Και αν προσπαθήσεις -επειδή δεν βγαίνεις- να κρύψεις τότε είσαι εσύ ο ανήθικος, ο κλέφτης που κοροϊδεύει το κράτος. 

Σήμερα, όπως πολλοί, χρωστάω εδώ και 1,5 χρόνο στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ). Παρότι αρνήθηκε το κράτος να μου παρέχει υπηρεσία υγείας ως ανασφάλιστο (και φυσικά δεν σου επιτρέπουν ούτε γιατρούς να δηλώσεις αν έχεις οφειλή) μου ζητάνε ΟΛΟ το ποσό για σύνταξη και περίθαλψη. Ποια περίθαλψη; Αυτή που όταν χρειάστηκα δεν μου παρείχαν; 

Στο νόμο για τα υπερχρεωμένα δεν μπορώ να μπω γιατί λέει είμαι έμπορος… Σήμερα διαβάσαμε ότι αποσύρθηκε απο τον κ. Κουτρουμάνη το νομοσχέδιο που θα ρύθμιζε και δικές μας περιπτώσεις. Τραγωδία! 

Οι αδιάλλακτες τράπεζες δεν προτείνουν ουσιαστικές λύσεις. Ασπιρίνες για τον καρκίνο προτείνουν και φυσικά θα μας αφανίσουν για να πάρουν τα λεφτά τους. Και ας τα δώσαμε σαν κράτος όλοι οι φορολογούμενοι δεκάδες φορές πίσω. 

Το μεγάλο αστείο μέσα σε όλα είναι ότι Πρέπει λοιπόν να συνεχίσω να πληρώνω 450 ευρώ ΟΑΕΕ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ συν δόση από ρύθμιση οφειλών. Ακόμη και να έχει δουλειά κάποιος αυτό το ποσό είναι πέρα από κάθε λογική. Είναι δυσβάστακτο. 

Για να σταματήσει η αιμορραγία των οφειλών μου στο ταμείο πήγα να κλείσω την επιχείρηση ή να αποσυρθώ από μέτοχος. Όμως το κόστος για να το κάνω είναι δυσβάστακτο καθώς μου βγάζουν να πληρώσω υπεραξίες. Υπεραξίες από αγορές υλικού που έχω κάνει με χρέη και δάνεια κι όμως το κράτος νομίζει πως είναι κέρδη. Ούτε να πεθάνει κανείς δεν μπορεί. 

Έτσι κι εγώ, όπως και άλλοι 205.000 πήγαμε σε ρύθμιση χρεών γιατί φαινόμαστε να χρωστάμε στο ταμείο μεγάλα ποσά. Ποσά που δεν έχουμε να πληρώσουμε. Μέσα στα χρέη μας λοιπόν, ζητούν αναδρομικά τις οφειλές και για νοσηλεία και υπηρεσίες που ΔΕΝ μας την παρείχαν. Δηλαδή όποιος χρωστάει στον ΟΑΕΕ δεν μπορεί να δηλώσει γιατρούς, δεν μπορεί να νοσηλευτεί, δεν μπορεί να λάβει αποζημίωση από νοσηλεία. 

Έρχονται λοιπόν και ζητούν αυτά τα χρήματα ενώ αρνήθηκαν να τα αναγνωρίσουν. 

Έστειλα αίτηση στον ΟΑΕΕ τουλάχιστον να αφαιρεθεί αυτό το ποσό και να πληρωθεί μόνο το συντάξιμο. Η απάντηση προφανής. 

“Το δε δικαίωμα στις παροχές περίθαλψης υφίσταται εφόσον, ρυθμίσετε ή εξοφλήσετε τις οφειλές σας. Δυνατότητα εξαίρεσης του κλάδου ασθενείας έχουν μόνο οι ασφαλισμένοι πριν την 1-1-93 εφόσον είναι παράλληλα ασφαλισμένοι και σε άλλο φορέα.

Περαιτέρω, οι δυνατότητες ρύθμισης οφειλών διατίθενται από τις ισχύουσες διατάξεις του Ν.3943/2011 και του Ν.3863/2010. Παρακαλούμε να πληροφορηθείτε τις προϋποθέσεις ρύθμισης από το site του ΟΑΕΕ”. 
Ευχαριστούμε που επικοινωνήσατε μαζί μας”.
Με αυτή τη δήλωση αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο μεγαλύτερος ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ είναι το ίδιο το κράτος. Τσιφλίκι ενός πασά κι εμείς δούλοι. Να δούμε πότε θα γίνουμε Αρματολοί και κλέφτες. 

Από την μια δεν μπορώ να κλείσω για να προχωρήσω άνεργος και ανασφάλιστος και από την άλλη θεωρούμαι εργαζόμενος που πρέπει να συνεχίζω να πληρώνω 5.400 ευρώ τον χρόνο σε ένα ταμείο που δεν μου εξασφαλίζει καμία σύνταξη και καμία πλέον περίθαλψη. Και αυτό το κράτος νομίζει πως εγώ βγάζω πολλά παραπάνω ώστε να πληρώσω δάνεια και να ζήσω την οικογένειά μου. 

Όσο για το χαράτσι-ενοίκιο στο υποθηκευμένο και με δάνεια σπίτι, την αύξηση του ρεύματος, την απίστευτα υψηλή τιμή για θέρμανση, τους συνεχόμενους φόρους, το κόστος επιβίωσης…τι να πω… 

Το κράτος το θεωρεί σαν κόστος διαβίωσης στη φορολογική μου ενώ δεν έχω ούτε τα μισά να καλύψω. Οι βολεμένοι μας βουλευτές, πείραξαν τα δικά μας κεκτημένα. Όχι τα δικά τους. Πως τα καταφέρνω; Δεν τα καταφέρνω. Δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα και τα χρέη μου συνεχίζουν να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ας έρθει όποιος πολιτικός θέλει το χειμώνα να ζήσει στο σπίτι μου με γάντια και κασκόλ. Αλήθεια αν δεν μας σώζανε τι χειρότερο θα μπορούσα να πάθω εγώ και τα παιδιά μου; 

Τα ευτράπελα που περιγράφω παραπάνω είναι σταγόνα στον ωκεανό της αδιαλλαξίας, της ανηθικότητας, της ανευθυνότητας και του παραλογισμού αυτού του κράτους. Ρωτήστε επιχειρήσεις που δεν παίρνουν μπορούν να θεωρήσουν βιβλία και τιμολόγια γιατί χρωστάει ένας απο τους μετόχους στο Ταμείο. Ρωτήστε ανθρώπους που δεν παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα γιατί η εταιρία τους χρωστάει κάποιο ποσό στο ΙΚΑ. Ρωτήστε σε πόσες υπηρεσίες, ΙΚΑ ή ΟΑΕΕ πρέπει να πάει αν έχει αλλάξει την έδρα του. Ρωτήστε πως μπορούν ακόμη και σήμερα να βγάζουν “φασούλια” από το 2004, 2006 και χρονιές που δεν θυμάσαι καν γιατί έφαγες πρόστιμο… Και το σπουδαιότερο σου ζητάνε να το πληρώσεις τώρα και ας το αμφισβητείς δικαστικά. μετά από 10 χρόνια ποιος ζει και ποιος πεθαίνει…. Μέχρι και οι εφοριακοί διαφωνούν στις εφορίες μεταξύ τους για το πως ερμηνεύουν νόμους και διατάξεις. Τι να πει μετά ο λογιστής ή ο Έμπορος… 

Σε όσους λοιπόν πολιτικούς νομίζουν ότι με τις ενέργειες τους σώζουν την χώρα, θέλω να πω πως εγώ και Εκατομμύρια άλλοι συμπολίτες είμαστε η χώρα. Και εμάς δεν μας σώσατε.  Κάθε κίνηση που κάνετε είναι ένα ακόμη καρφί στο φέρετρό μας. Ευτυχώς κύριοι που το κάνετε για το δικό μας καλό. Αλλά δεν βλέπω να πειράζετε το δικό σας καλό…

Το μεγαλύτερο κορόιδο στην Ελλάδα είναι ο Ελεύθερος επαγγελματίας. Δεν δικαιούται να λείψει, δεν παίρνει 14 μισθούς, δεν μπορεί  αν είναι γυναίκα να πάρει μήνες άδεια για λοχεία ή επαπειλούμενη, δεν μπορεί να έχει εφάπαξ, δεν μπορεί να αρρωστήσει, δεν μπορεί να σταματήσει την δουλειά του χωρίς να τον κυνηγά το κράτος με φανταστικά χρέη. Το κυριότερο; Ακόμη και να θέλει, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να είναι “καθαρός” απέναντι σε ένα σύστημα ΜΑΦΙΟΖΩΝ που καθημερινά τον αρμέγουν μέσα από το ακαθάριστο ταμείο του. Δεν μπορεί να είναι καθαρός απέναντι σε ένα βάλτο διατάξεων, νομοθεσιών και κώδικα που ούτε οι ίδιοι οι εφοριακοί δεν γνωρίζουν. Μια ζωή πληρώνει απίστευτους νόμου -χαραμάδες- αφημένος στο έλεος κάθε κρατικού υπαλλήλου. Δείτε μόνο τις νομοθεσίες για άδειες, φορολογία, υγειονομικά θέματα, εμπόριο που είναι περισσότερες και απο τις σελίδες της Βίβλου. Κάθε ΔΟΥ ζητάει διαφορετικά πράγματα! Κάθε παράρτημα του ΙΚΑ, ή πολεοδομία, υγειονομικό, ταμείο κλπ συμπεριφέρονται διαφορετικά λες και πρόκειται για άλλα κράτη! 

Προεκλογικά τώρα θα λουστούμε πάλι με τις μπουρμπουλήθρες της ανάπτυξης. Δρόμοι, μπετά, τσιμέντα και λοβητούρες. Και όλοι κουτσοί, στραβοί, μικροί, μεγάλοι, περιμένουμε να μαδήσουμε ένα ΕΣΠΑ. Αυτή είναι η ανάπτυξη για τους πολιτικούς στην Ελλάδα. 

Είναι τραγικό να ανοίξεις επιχείρηση στην Ελλάδα. Είσαι παιδί ενός κατώτερου θεού.

Και δεν υπάρχει καμία σανίδα σωτηρίας και λογικής απο όσους μας κυβερνούν. Ο θεός να μας λυπηθεί“. 

Προηγούμενο άρθροΑπρίλιος στο Βαφοπούλειο
Επόμενο άρθροDo it free! Κερδίστε 3 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «1843» στο Θέατρο Έξω από τα Τείχη
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.