Η “μαρίνα” Αρετσούς Καλαμαριάς στο ΤΑΙΠΕΔ! Προς περαιτέρω μείωση της εθνικής κυριαρχίας;

0
576

Γράφει ο Μανόλης Λαμτζίδης / Δικηγόρος / πρώην πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Με την υπ’ αρ. 218/13-8-2012 (ΦΕΚ Β’ 2322/13-08-2012) Κοινής Υπουργικής Απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων περί μεταφοράς στην εταιρεία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου κατά τις διατάξεις του ν. 3986/2011 μεταφέρονται χωρίς αντάλλαγμα στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους, μέσω συμβάσεων παραχώρησης, κάθε δικαιώματος χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης σε κινητά και περιουσιακά στοιχεία του «Τουριστικού Λιμένα Αρετσού Καλαμαριάς» (γνωστός ως «ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ» ) , ο οποίος σήμερα ανήκει στην «Εται­ρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (πρώην «Ελληνικά Του­ριστικά Ακίνητα Α.Ε.») .

Η απόφαση αυτή είναι στην ουσία παράνομη και αντισυνταγματική γιατί:

  1. Το Δημόσιο θα στερηθεί πλήρως τα έσοδα που αποκόμιζε από την εκμετάλλευση της ΜΑΡΙΝΑΣ, ενώ η μεταβίβαση δικαιωμάτων σε αυτήν από μια μη κερδοσκοπική εταιρεία σε ιδιώτες σε συνθήκες κρίσης και με πτώση της αξίας του ανταλλάγματος θα συμβάλει αρνητικά στη μείωση του δημόσιου χρέους.
  2. Παραβιάζεται το άρθρο 106 παρ. 3 του Συντάγματος, που προβλέπει «την αναγκαστική συμμετοχή (…) του Κράτους (…σε) επιχειρήσεις (… που) έχουν χαρακτήρα μονοπωλίου ή ζωτική σημασία για την αξιοποίηση των πηγών του εθνικού πλούτου, ή έχουν ως κύριο σκοπό την παροχή υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο.»
  3. Δεν είναι δυνατό να μεταβιβασθούν δικαιώματα διαχείρισης, διοίκησης, εκμετάλλευσης κλπ στους  λιμένες της χώρας – λόγω της στρατηγικής σημασίας τους για την εθνική οικονομία, την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, τις μεταφορές και επικοινωνίες – χωρίς να προβλέπεται η συμμετοχή του κράτους στους τελικούς αποδέκτες/ιδιωτικές εταιρείες εκμετάλλευσης ή πάντως η συναίνεσή του σε κρίσιμες αποφάσεις για την εκμετάλλευση των λιμένων και των πραγμάτων αυτών , σύμφωνα σχετική συνταγματική επιταγή.
  4. Τα κοινόχρηστα πράγματα, όπως είναι οι λιμένες ανήκουν στην δημόσια περιουσία του κράτους και είναι αναπαλλοτρίωτα, αμεταβίβαστα, ακατάσχετα και εκτός συναλλαγής. Ο δημόσιος σκοπός τους δεν είναι δυνατόν να μεταβληθεί να ανατραπεί ή πάντως καταστεί δευτερεύων και ανενεργός.
  5. Ο Τουριστικός Λιμένας Αρετσού Καλαμαριάς και η Χερσαία Ζώνη του καθώς και τα ακίνητα και κινητά πράγματα που υπάγονται – στην πραγματικότητα μέσω της «Εται­ρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» – στο κράτος, αποτελούν τη δημόσια περιουσία του κράτους ως κοινόχρηστα και αποτελούν νευραλγικούς άξονες της λειτουργίας του κράτους ως δημόσιας εξουσίας.
  6. Η απαγόρευση μεταβίβασης της κυριότητας των δημοσίων πραγμάτων σε ιδιώτες -και ιδιαίτερα και των κοινοχρήστων, όπως εν προκειμένω είναι η ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ – είναι  απόλυτη, διότι αποτελεί βασική εγγύηση της μόνιμης και συστηματικής υπηρέτησης δημοσίων σκοπών, της άμεσης ή έμμεσης εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και της συγκρότησης ενός σκληρού και αναλλοίωτου πυρήνα δημοσίων πραγμάτων, τα οποία εξυπηρετούν μονιμότερα την άσκηση δημόσιας εξουσίας στα πλαίσια της λαϊκής κυριαρχίας καθώς και της εθνικής κυριαρχίας.
  7. Στην περίπτωση αυτήν, παρέχεται στο ΤΑΙΠΕΔ η εξουσία μεταβίβασης δημοσίων πραγμάτων σε ιδιώτες/τρίτους, η οποία όμως είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτη λόγω του δημοσίου χαρακτήρα τους και την φύση τους ως πραγμάτων εκτός συναλλαγής.
  8. Ειδικότερα η ιδιαίτερη προστασία της δημόσιας περιουσίας, το βασικά αναπαλλοτρίωτο και ακατάσχετο αυτής αλλά και η απαγόρευση άρσης της φύσης των λιμένων ως δημόσιας περιουσίας και του δημοσίου προορισμού τους απορρέουν από :.

α) Από την αρχή της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας κατά τη διάταξη του άρθρου 5 παρ.1 Συντ.

β) Από την αρχή του κοινωνικού κράτους κατά το άρθρο 25 παρ,1 εδ. α΄ Συντ. 1975/1985/2001 («αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου»).

γ) Από την ίδια την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας ως βάσης του δημοκρατικού πολιτεύματος (άρθρο 1 παρ. 2 Σ.)

δ) Ακόμα η προσβαλλομένη πράξη και οι εξουσιοδοτικοί αυτής νόμου παραβιάζουν το συνταγματικό δικαίωμά μας στο φυσικό περιβάλλον ( άρθρο 24 παρ. 1Σ).

ΚΑΤΑ της απόφασης αυτής προσέφυγαν δημότες της Καλαμαριάς, εκπρόσωποι των τοπικών κινημάτων, ο πρώην Δήμαρχος Μένιος Αλεξιάδης, και τρείς Σύλλογοι , ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Καλαμαριάς, ο Αλιευτικός Σύλλογος Πλοιοκτητών Γρι-Γρι Ημέρας Kαι Νύχτας “Άγιος Νικόλαος“» και ο «Σύλλογος Κατιρλιωτών “Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος “»

Η συζήτηση της αίτησης θα γίνει στις 5 Απριλίου 2013 μαζί με πολλές άλλες παρόμοιες αιτήσεις ακύρωσης που κατέθεσαν μεμονωμένοι πολίτες και φορείς από όλη την Ελλάδα.

Εάν η συγκεκριμένη διαδικασία «αποκρατικοποίησης» των λιμανιών της χώρας και συρρίκνωσης της κρατικής υπόστασης δε συναντήσει τη σθεναρή στάση του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα έχουμε άλλη μία περαιτέρω εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας σε τρίτους.

 

Προηγούμενο άρθροΚάποιος θα πεθάνει με τύψεις…
Επόμενο άρθροΚεντροαριστερά και καπιταλισμός
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.