Η Νένα Μεντή, η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου και όσοι ζωντανοί!

0
1380
Γράφει η Ναυσικά Γκράτσιου / [email protected]

Για δεύτερη, η μπορεί και για τρίτη φορά μας ήρθε στη Θεσσαλονίκη η παράσταση Ἑυτυχία Παπαγιαννοπούλου῾, η εξαιρετική δουλειά του Πέτρου Ζούλια, που μεταμόρφωσε τη Νένα Μεντή στην πασίγνωστη ποιήτρια και στιχογράφο και πριν από πέντε χρόνια, που πρωτοανέβηκε προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα θεατρικών μονολόγων, αφού από εκεί και ύστερα , σύσσωμο σχεδόν το ελληνικό θέατρο άρχισε να μονολογεί…

Στο θέατρο Ἑγνατία῾, όπου ανεβαίνει η Ἑυτυχία Παπαγιαννοπούλου῾η σκηνή μετατρέπεται κάθε βράδυ στην παιδική χαρά, το σκηνικό της ζωής αυτής της γυναίκας, που η μούσα της χαρίστηκε σε ταλέντο με το παραπάνω και η φύση της έδωσε έναν απίστευτο, γοητευτικό, παντοδύναμο, αλλά και ολέθριο χαρακτήρα. Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου περνάει μέσα από τις μυλόπετρες της πιο ταραγμένης περιόδου της ιστορίας της Ελλάδας, στέκεται όρθια, πέφτει, ξανασηκώνεται, ερωτεύεται  παντρεύεται, γεννάει παιδιά, χάνει ανθρώπους, κλαίει, γελάει, σπαράζει, καταστρέφεται, φτάνει στα όρια της τρέλας  γράφει, γράφει, γράφει, ζει πάντα στην κόψη του ξυραφιού, αλλά ζει! Ζει με όλες της τις αισθήσεις σε εγρήγορση, ρουφάει τη στιγμή, δίνει αξία σε κάθε αναπνοή της…!
῾Πώς θα περιέγραφα την Ευτυχία;῾, μου λέει η Νένα Μεντή. ῾Σαν έναν άνθρωπο, που το μεγαλύτερό του ταλέντο ήταν , οτι ήξερε να ζεί! Είχε φάει τη ζωή με το κουτάλι κυριολεκτικά. Γι᾽αυτό και τα περισσότερα απο τα εκατοντάδες τραγούδια, που έχει γράψει είναι βιωματικά.῾
Μονόλογος είναι το έργο και κρατάει μιάμιση ώρα, αλλά  κανένας δέν καταλαβαίνει γι πότε περνάει αυτή η μιάμιση ώρα, με τη Νένα Μεντή ντυμένη Ευτυχία να αλωνίζει τη σκηνή και να περνάει απ όλες τις ηλικίες της ηρωίδας της, συνομιλώντας συνεχώς με τους ανθρώπους της ζωής της: Με τη μάνα της, τον άντρα της, τις κόρες της, τον Τσιτσάνη…Ολοι είναι εκεί παρόντες και σχεδόν τους βλέπουμε…
Οσο για τη Νένα Μεντή…Μας παίρνει μαζί της  θέλουμε, δέν θέλουμε, γελάμε η απελπιζόμαστε κατα τα κέφια της, το σώμα της τεντωμένο σαν τόξο, τα χέρια της σαν ανήσυχα πουλιά…!
Υπέροχη ηθοποιός! Και ωραίος τύπος…! Οσο για την Ἑυτυχία Παπαγιαννοπούλου῾, που την είχε αποχωριστεί, όσον καιρό έπαιζε στο ¨Τρίτο στεφάνι¨και τους ῾Σκηνοβάτες῾( και τα δύο σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή), πολύ χαίρεται, που την ξαναβρήκε και είναι σίγουρη, οτι απο εδώ και πέρα, δέν πρόκειται να ξαναχωρίσουν οι δρόμοι τους!
Ἡξερα, οτι θα ξαναέπαιζα κάποτε την ¨Ευτυχία῾, μου λέει.¨Γι αυτό και είχα πάντα τη ρομπίτσα της πλυμένη και σιδερωμένη. Για να είναι έτοιμη για όταν θα με ξαναχρειαστεί…!
*Η Ἑυτυχία Παπαγιαννοπούλου῾, ανεβαίνει στο θέατρο Ἑγνατία῾μέχρι τις 4 Νοεμβρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.