Η ΝΔ, ο Βενιζέλος και το παιχνίδι στη Θράκη

1
1751
daouliaΓράφει ο Τάσος Μπανιώρας / MSc. Πληροφορική και Εκπαίδευση ΑΠΘ

Καθαρή νίκη του Σύριζα λοιπόν. Όχι τόσο καθαρή όσο τα exit polls που προέβλεπαν διαφορά 12 μονάδων αφού η ψαλίδα έκλεισε στις 8.5 μονάδες.

Η επόμενη μέρα. Συγκυβέρνηση Σύριζα με Ανεξάρτητους Έλληνες. Το σχεδόν προβλεπόμενο δηλαδή. Συγχαρητήρια στον Καμμένο γιατί η επικοινωνιακή του πολιτική κατά την προεκλογική περίοδο απέδωσε καρπούς ακόμη κι αν κάποιοι δε το αντελήφθησαν. Η οποία επικοινωνία ήταν αρκετά διαφορετική με τη συνήθη φρασεολογία του ίδιου και των στελεχών του, η οποία μοιάζει λίγο παρωχημένη.
Η νέα Κυβέρνηση φαίνεται να έχει κάποια περίοδο χάριτος. Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να χαθεί ούτε μία μέρα. Ακόμα έχουμε μνημόνιο, ακόμα έχουμε υποχρεώσεις, ακόμα χρειαζόμαστε ρευστότητα και φυσικά μεταρρυθμίσεις. Επομένως μπορεί επικοινωνιακά ο Τσίπρας να πηγαίνει καλά ωστόσο πλέον κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Πρέπει η ελπίδα η οποία ευαγγελίζονται στο Σύριζα να γίνει πράξη. Να κάνουν όλα όσα υποσχέθηκαν. Από σκισίματα μνημονίων μέχρι κατάργηση ΑΣΕΠ και επαναπροσλήψεις!
Προσωπικά δε θεωρώ, όπως αρκετοί, πως άλλαξαν όλα την Κυριακή το βράδυ. Η Ελλάδα χρειάζεται σοβαρές μεταρρυθμίσεις και ρεαλιστική εξωτερική πολιτική. Τόσο στα εθνικά θέματα όσο στα ενεργειακά. Εκεί δεν αρκεί ο λαϊκισμός και η αδράνεια του αντιπάλου. Εκεί χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός, συμμαχίες, σοβαρότητα.
Στην αντίπερα όσοι περίμεναν η ΝΔ να έχει την ίδια μοίρα με το ΠαΣοΚ διαψεύστηκαν. Στο 28% που έλαβε σίγουρα υπήρχαν ψήφοι της λογικής “να μη βγει ο Σύριζα (και τούμπαλιν)”.
Η ΝΔ πλήρωσε την αναγκαστική συγκυβέρνηση με το Βενιζέλο, τις όποιες μεταρρυθμίσεις έκανε κάποιες εκ των οποίων ήρθαν σε ευθεία σύγκρουση με το πελατειακό κράτος των προηγούμενων δεκαετιών αλλά και την πολύ κακή επικοινωνιακή της πολιτική τόσο προεκλογικά όσο και πριν από αυτή την περίοδο. Ακόμη και οι όποιες επιτυχίες είχε η προηγούμενη κυβέρνηση δεν επικοινωνήθηκαν σωστά στους πολίτες.
Ανεξάρτητα με το ποιος θα είναι επόμενος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει περισσότερη ουσία ποιο θα είναι το ιδεολογικό στίγμα. Μετά από μία μνημονιακή διακυβέρνηση όπου πολλά δυσάρεστα μέτρα πάρθηκαν πλέον η ΝΔ δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται να μιλήσει ανοικτά και ξεκάθαρα για δομικές μεταρρυθμίσεις σε δημόσιο τομέα και μείωση φόρων σε ιδωτικό τομέα. Πέραν τούτου χρειάζεται ρεαλιστική αλλά στιβαρή εξωτερική πολιτική με διπλωματία όπως έχει καταφέρει να κάνει στο πρόσφατο παρελθόν και όχι μόνο. Επομένως δεν αρκεί να μπούμε σε ονοματολογίες αν αυτές δεν συνδυάζονται με προτάσεις αλλά και ιδεολογικό προσανατολισμό στον ευρύτερο χώρο του κέντρου, ο οποίος είναι σχεδόν ορφανός πολιτικά. Λεπτομέρειες για την επόμενη μέρα στην αξιωματική αντιπολίτευση σε επόμενο άρθρο.
Από εκεί και πέρα έχουμε 3η δύναμη τη Χρυσή Αυγή. Αυτό ενοχλεί πολλούς αλλά για λάθος λόγους. Καταρχήν οι ψήφοι της ΧΑ είχαν μία σχετική μείωση σε απόλυτους αριθμούς σε σχέση με το 2012. Από εκεί και πέρα η 3η θέση αυτή καθεαυτή ενδιαφέρει μόνο τα υπόλοιπα μικρά κόμματα που πίεσαν για να την πάρουν αλλά δε τα κατάφεραν. Τέλος, κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει ο αποκλεισμός της ΧΑ από τον Τύπο όπως και η αντιμετώπισή της από απλούς πολίτες με χαρακτηρισμούς όπως “ζώα και αγράμματοι”. Αν είσαι μάγκας τους βγάζεις στο γυαλί και τους αποδομείς πολιτικά και με επιχειρήματα. Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό τότε κάτι κάνουμε λάθος. Επίσης πρέπει να λυθεί το μεταναστευτικό και να τελειώνουμε με τις γειτονιές της Αθήνας οι οποίες έχουν γίνει γκέτο. Από την άνεση και τον καναπέ του σπιτιού μας τα λέμε όλα ωραία και λογικά. Τα προβλήματα θέλουν λύσεις όχι αφορισμούς.
Τι “παίζει” στη Θράκη;
Ένα πρόβλημα το οποίο δεν έλαβε την πρέπουσα προβολή για ακόμη μία φορά είναι το εκλογικό αποτέλεσμα της Θράκης. Οι μεταφερόμενοι ψηφοφόροι από την Τουρκία οι οποίοι έχουν πάρει γραμμή από το Προξενείο για το κόμμα και τον υποψήφιο που πρέπει να επιλέξουν. Πιο συγκεκριμένα έχουμε:
Νομός Ροδόπης
Σύριζα – 2 έδρες
1. Μουσταφά Μουσταφά του Μεμέτ 12.429 ψήφοι
2. Καρά Γιουσού (Επ) Αϊχάν του Μεμέτα 9.559 ψήφοι
Νέα Δημοκρατία – 1 έδρα
1. Στυλιανίδης Ευρυπίδης του Στυλιανού 9.827
Νομός Ξάνθης
Σύριζα – 2 έδρες
1. Ζεϊμπέκ Χουσεϊν του Χασάν 16.244 ψήφοι
2. Γιαννακίδης Ευστάθιος του Αλέξανδρου 3.750 ψήφοι
Νέα Δημοκρατία – 1 έδρα
1. Κοντός Αλέξανδρος του Ευστρατίου 7.154 ψήφοι
Χρειάζεται σχολιασμός; Από το γεγονός και μόνο της διαφοράς στην Ξάνθη του Ζεϊμπέκ με τον δεύτερο Γιαννακίδη φαίνεται πως μιλάμε για απόλυτα κατευθυνόμενες ψήφους από την Τουρκία. Την ίδια ώρα ο Σύριζα κυκλοφόρησε προεκλογικό φυλλάδιο στην Τουρκική γλώσσα όπου μεταξύ άλλων υπόσχεται:
  • Παροχή της ελευθερίας έκφρασης και ελευθερίας σκέψης στα πρόσωπα που θεωρούν ότι ανήκουν στην μειονότητα.

Ρωτάω εγώ, δεν έχουμε ελευθερία έκφρασης;

  • Παροχή στα πρόσωπα που θεωρούν ότι ανήκουν σε μια εθνική μειονότητα, δυνατότητα δημιουργίας και χρήσης δικών τους ΜΜΕ.

Ξανά ρωτάω δεν μπορούν να δημιουργήσουν ΜΜΕ; Τι σημαίνει παροχή; Να τους βάλουμε και αυτούς στην νέα ΕΡΤ;

Ειδικά για την μειονότητα της Θράκης:

1. Κατάργηση της αρμοδιότητας ΥΠΕΞ και της ΕΥΠ για τα θέματα που αφορούν τη μειονότητα και μεταφορά των σχετικών αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Εσωτερικών

2. Χορήγηση τίτλων για χωράφια και τα σπίτια στους κατοίκους του ορεινού όγκου

3. Προσανατολισμός της ποσόστωσης του 0,5% του άρθρου 23 του Ν. 3647/08 για πρόσληψη στο δημόσιο για τα μέλη της μειονότητας

Μακάρι να είμαι εγώ ο περίεργος που τα βλέπει όλα καχύποπτα αλλά δυστυχώς όλα αυτά δεν μου αρέσουν.
Σε άλλα νέα την έκπληξη δεν την έκανε ούτε ο Λεβέντης, ούτε ο Γκλέτσος αλλά το πλέον γραφικό κόμμα ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ. το οποίο με Κολοκοτρώνη και Παπαφλέσσα έλαβε 4.789 ψήφους. Όσο ένα γεμάτο Palais Des Sports δηλαδή!

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.