«Η πατρίδα μου η Κασσάνδρα»

0
361

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ το βιβλίο του Γιώργου Αθ. Δαλαμάγκα «Η πατρίδα μου η Κασσάνδρα»

Σήμερα  η πατρίδα μου, η Κασσάνδρα, το πρώτο  πόδι της Χαλκιδικής, έχει γίνει πασίγνωστη για τις πανέμορφες παραλίες της, τις  πεντακάθαρες θάλασσες και το ευχάριστο  κλίμα της.. Ελάχιστοι  όμως γνωρίζουν ποια ήταν η πραγματική κατάσταση και η ζωή των κατοίκων της προτού «ενσκήψει» ο Τουρισμός. Είμαι επίσης βέβαιος ότι ελάχιστοι γνωρίζουν κάτι  για την ιστορία της και συγκεκριμένα για το μεγάλο Χαλασμό της Κασσάνδρας, που έγινε από τους Τούρκους το 1821. Ύστερα απ’ το Χαλασμό ολόκληρη η χερσόνησος έμεινε έρημη για κάποια χρόνια και όταν με σουλτανικό φιρμάνι επιτράπηκε  να επιστρέψουν οι πρώην μόνιμοι κάτοικοι,(όσοι είχαν επιζήσει), ήρθαν συγχρόνως μ’ αυτούς και πολλοί Έλληνες από άλλα μέρη της Πατρίδας μας, οι αποκαλούμενοι «ξωμερίτες».

Έχω πολλές ενδείξεις  ότι ανάμεσα στους  τελευταίους ήρθε στην Κασσάνδρα και  ο πρώτος άνθρωπος που είχε το επίθετό  μου. Ήταν ο προ- προπάππος  μου. Με αφετηρία εκείνη την εποχή, χρησιμοποιώντας  τη φαντασία μου, αλλά και τις γνώσεις  ιστορικών πηγών, περιέγραψα στο βιβλίο τη δεινή κατάσταση στην οποία εκείνος βρήκε τότε την νέα πατρίδα του. Από τότε η πρόοδος εκείνου συμβαδίζει με την ανάπτυξη του τόπου, η οποία στηρίχθηκε αποκλειστικά στην εργατικότητα και την αφοσίωση όλων των κατοίκων στη γη τους. Από τότε δημιουργήθηκαν τα μεγάλα χωράφια, οι ελαιώνες και τα αμπέλια τους. Ο προ-προπάππος μου ανδρώθηκε, πρόκοψε, ρίζωσε και δημιούργησε μεγάλη οικογένεια, τα μέλη της οποίας έπαιξαν κάποιο ρόλο σε όλη τη πορεία της Κασσάνδρας ως σήμερα.

Με  δυο λόγια, στο  βιβλίο μου «Η Πατρίδα  μου η Κασσάνδρα», περιγράφω όσα φαντάστηκα, άκουσα και έμαθα γι’ αυτήν και όσα είδα και έζησα σ’ αυτήν.

Ο Γιώργος Αθ. Δαλαμάγκας γεννήθηκε στο Πολύχρονο της Χαλκιδικής. Τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Κασσάνδρα και σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), ως φοιτητής της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής.  Ειδικεύτηκε στην Καρδιολογία και είναι διδάκτωρ του Α.Π.Θ. Έχει μετεκπαιδευτεί στις αναίμακτες μεθόδους της Καρδιολογίας στην Αμερική και έχει δημοσιεύσει σε ιατρικά περιοδικά άρθρα σχετικά με την ειδικότητά του. Το 1998 κυκλοφόρησε το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο του με τον τίτλο «Η Επιστροφή» (εκδ. Κώδικας), το 2003 η «Απροσδόκητη Ομολογία» (εκδ. Ερωδιός), το 2006 η «Κατεδάφιση», (εκδ. ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ-Παιδεία) και το 2009 το «Και πέρα απ’ τη Μαύρη γραμμή» από τις εκδόσεις University Studio Press.

“Η πατρίδα μου  η Κασσάνδρα”

Όσα έζησα, είδα ή άκουσα.

Εκδόσεις  ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ, 2011

ISBN: 978-960-9547-06-2

Σελ. 352

Τιμή: 11,00 €

Διαστάσεις: 14 cm Χ 20,5 cm

Προηγούμενο άρθροΦουρτούνες…
Επόμενο άρθροΠορτογαλία και Ισπανία προστατεύουν τους λαούς τους
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.