Η σφαγή των… εφήβων

0
1041

2oLykeioGerakaΔιώχνουν τα παιδιά από τα Λύκεια. Αντικαθίσταται η μόρφωση από τη φθηνή κατάρτιση

Του Δημήτρη Συρμάτσης / [email protected]

Πραγματική «σφαγή» των μαθητών της Α’ Λυκείου έφερε το νέο σύστημα με τις αλλαγές στο σύστημα προαγωγής και στην πρεμιέρα της «Τράπεζας Θεμάτων». Ο αριθμός των μετεξεταστέων μαθητών εκτοξεύθηκε. Παράλληλα αυξήθηκε το ποσοστό των οικογενειών που απευθύνθηκε στα φροντιστήρια ενώ αναμένεται ραγδαία αύξηση των ιδιαίτερων καταμεσής του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι καθηγητές των ΕΛΜΕ στη Δυτική Θεσσαλονίκη σε σύνολο 50 γενικών λυκείων από τους 4162 μαθητές έμειναν μετεξεταστέοι για τον Σεπτέμβριο 1053, ποσοστό 25,3% όταν πέρσι αυτό ήταν μόλις στο 4,3 %.

Υψηλότερο ποσοστό μετεξεταστέων για τον Σεπτέμβριο είχαν σχολεία σε Πολίχνη και Ευκαρπία (35%) και στα σχολεία του δήμου Βολβης με 32,2%.

Αντίστοιχα ήταν και τα στοιχεία που δόθηκαν για Ανατολική Θεσσαλονίκη και κέντρο με ένα μέσο όρο μαθητών της Α Λύκειο 20-30% να μένει μετεξεταστέο. Άξιο αναφοράς ότι σε σχολεία του κέντρου πάνω από την Αγ. Δημητρίου τα οποία πολλά είναι σχολεία μεταναστών ή αλλόγλωσσα κατέγραψαν ποσοστό μετεξεταστέων πάνω από 35%. Παράλληλα, όπως ανέφεραν οι καθηγητές υπήρξαν σχολεία στο κέντρο που είχαν μόλις 10% ποσοστό μετεξεταστέων όμως τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν κανέναν.

Για τους υπόλοιπους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας (εκτός Σερρών) υπάρχει παρόμοια εικόνα όμως σε πολλά σχολεία οι μισοί μαθητές της Α Λυκείου παραπέμπονται για τον Σεπτέμβριο.

Οι καθηγητές από τη μεριά τους μίλησαν για στόχο του υπουργείου, πρώτα ένα 30% των μαθητών να μένει εκτός Γενικού Λυκείου και μετά να έρθουν νέες διαθεσιμότητες και απολύσεις εκπαιδευτικών.

 

Υπάρχει σχέδιο;;;

Δυστυχώς τα διαβάζεις και τα ακούς αυτά και αναρωτιέσαι τι συμβαίνει. Υπάρχει σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης; Από τους δανειστές; Υπάρχει καμία θεωρία συνωμοσίας από πίσω που θέλει αμόρφωτα τα ελληνόπουλα;

Ότι κι αν υπάρχει από πίσω, η πραγματικότητα λέει ότι το ελληνικό σχολείο επιστρέφει στις τάξεις των 30 μαθητών (άλλες 10 συγχωνεύσεις σχολείων της Θεσσαλονίκης από τα 28 πανελλαδικά), καταργούνται πολύτιμες και δημοφιλείς ειδικότητες στα ΕΠΑΛ, καθηγητές όλο και πιο λίγοι.

Δυστυχώς αν κάνει κάποιος την προσπάθεια να δει μέσα από έναν  τηλεφακό την επόμενη δεκαετία, θα δει την μετατροπή του νέου Έλληνα πτυχιούχου σε έναν νέο ελαφριά και φθηνά καταρτισμένου εργάτη. Γιατί ο πτυχιούχος μπορεί και έχει τα προσόντα να διεκδικήσει τα κάτι παραπάνω και να μην συμβιβαστεί με τους μισθούς των 400 ευρώ.  Ο ελαφριά καταρτισμένος χωρίς απολυτήριο λυκείου όμως;;;

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.