Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΡΩΣΙΚΗ ΡΟΥΛΕΤΑ

1
1659

putin erdogan

Γράφει ο Γιώργος Βοσκόπουλος / Αν. Καθηγητή Ευρωπαϊκών Σπουδών, Τμήμα ΔΕΣ, ΠΑΜΑΚ

Η πρόσφατη ανάλυση του American Center on Democracy με τίτλο «η τουρκική εκδοχή της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους δεν στέκει» αποτελεί ίσως την πλέον αξιόπιστη ερμηνευτική προσέγγιση της τουρκικής συμπεριφοράς έναντι της Ρωσίας. Ενέχει δε ιδιαίτερη σημασία αφού διατυπώνεται από μια αμερικανική δεξαμενή σκέψης.

Τρία σημεία, γνωστά στους περισσότερους στον ακαδημαϊκό χώρο, έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Το πρώτο αφορά την ενορχηστρωμένη προσπάθεια της Τουρκίας να τορπιλίσει την επιτακτική μετά τα γεγονότα στο Παρίσι προσέγγιση, ΕΕ, Ρωσίας και ΗΠΑ. Η Άγκυρα επιχειρεί να θέσει επιλογές της στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής στα πλαίσια μίας αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Με βάση αυτό το στόχο επέλεξε να εμπλακεί σε έναν τακτικισμό υψηλού ρίσκου που απειλεί την ασφάλεια όχι μόνο σε περιφερειακό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Ουσιαστικά επιχειρεί να μετατρέψει μία εθνική ατζέντα προτεραιοτήτων σε Νατοϊκό ζήτημα. Η Τουρκία πλέον λειτουργεί και στρατηγικά προς όφελος του Ισλαμικού Κράτους, αφού επιλέγει να διασπάσει το δυτικό άξονα έναντι του ΙΚ και να «Νατοποιήσει» το Συριακό ζήτημα. Με αυτή την επιλογή της η Άγκυρα στηρίζει επί της ουσίας το ΙΚ.

Το δεύτερο σημείο αφορά την αποστασιοποίηση της Τουρκίας από την ευρω-ατλαντική πολιτική κοινής αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους. Η αξιολόγηση που κάνει το American Centre for Democracy είναι ότι η τουρκική πρόκληση δεν αποτελεί απλά «μία μαχαιριά στην πλάτη» αλλά «ένα στημένο επεισόδιο». Τα κίνητρα των Τούρκων είναι πλέον τόσο εμφανή που φέρνουν σε δύσκολη θέση ακόμα και τους όποιους υποστηρικτές τους στην Ουάσινγκτον.

Τρίτον, η Τουρκία προσπαθεί να αποτρέψει με κάθε τρόπο τη δημιουργία ενός Κουρδικού Κράτους, Η επιλογή αυτή είναι μη συμβατή με την στρατηγική επιλογή των ΗΠΑ να στηρίξουν τους Κούρδους και να δημιουργήσουν άλλο ένα ανάχωμα έναντι των τζιχανστιστών. Μάλιστα τη δημιουργία ενός Κουρδικού κράτους είχε στηρίξει και το Τελ Αβιβ με δηλώσεις του Μ. Νετανιάχου [1].

Η κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους στοχεύει, μεταξύ άλλων, στον εγκλωβισμό του Β. Πούτιν σε μία λογική σύγκρουσης με την Τουρκία, κάτι που θα χρησιμοποιήσει η Άγκυρα προκειμένου να μετατρέψει το ζήτημα σε de jure σύγκρουση Ρωσίας-ΝΑΤΟ [2]. Η τουρκική πολιτική την αποστασιοποιεί καταστατικά και στρατηγικά από τη Δύση και φέρνει Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον προ ενός οντολογικού διλήμματος. Μπορούν ΕΕ και ΗΠΑ να θέσουν στο περιθώριο την ευρύτερη στρατηγική τους βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης του ισλαμικού φονταμενταλισμού και να καταστήσουν την μονομερή τουρκική ατζέντα αιχμή του δόρατος μίας πολιτικής που απειλεί την εσωτερική ασφάλεια των δυτικών φιλελεύθερων δημοκρατιών.

[1] Βλ. «Netanyahu: I support Kurdish independence”, The Jerusalem Post, 30-6-2014

[2] «Τhe Turks have been working hard for some time to “Nato-ize” the conflict in Syria» δηλώνουν με σαφήνεια οι αναλυτές του American Centre for Democracy. Βλ. http://acdemocracy.org/turkeys-story-on-downing-russian-jet-doesnt-add-up/

Προηγούμενο άρθροΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Επόμενο άρθροΦΥΓΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ
Ο Γιώργος Βοσκόπουλος αναπληρωτής καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Brock (Καναδάς) και του ΤΞΓΜΔ του Ιονίου Πανεπιστημίου (1996). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Lancaster (1997) και αναγορεύτηκε διδάκτορας Ευρωπαϊκών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο Exeter, Centre for European Studies (2001). Η διατριβή του με τίτλο "Greece, Common Foreign and Security Policy and the European Union: Interaction Within and Between a Zone of Peace and a Zone of Tumoil as an Explanatory Factor" ανέλυσε τα δομικά προβλήματα διαμόρφωσης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα πλαίσια χάραξης της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι επιμελητής μαζί με τον James Mitchell (California State University, Northridge), του έργου American Politics and Government in Focus, Whittier Publishers, New York, 2005.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.