Η Χρυσή Αυγή μεσημεριάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ γιορτάζει!

0
576

Του Βαγγέλη Μωυσή / Δημοσιογράφου, μέλους της ΕΣΗΕΜ-Θ

 

Είμαι περίεργος, να δω πως θα αντιδράσει το «Σύστημα», απέναντι στη νέα, δημοσκοπική άνοδο της «Χρυσής Αυγής» προς το 10%, που καταγράφεται στην τελευταία… φωτογραφία της στιγμής (δημοσκόπηση) για το «Ποντίκι».

Η Χρυσή Αυγή, λέει, τρίτο κόμμα με 10%, συν πλην μισή μονάδα.

Υποψιάζομαι πως –αρχικά- θα αναζητηθούν on camera τα αίτια.

Θα συναντηθούν σε τηλεοπτικά πλατό «Ογκόλιθοι» της Πολιτικής και αστέρες της Δημοσιογραφίας, κυρίως οι εκλεκτοί της νέας Αριστεροκρατίας.

Θα κληθούν να εκφέρουν άποψη οι διακριθέντες της Αριστεράς Διανόησης.

Θα ενώσουν τις σκέψεις τους οι πρώην επαγγελματίες «Πασόκοι» και νυν επαγγελματίες «αντιμνημονιακοί» Συριζαίοι, με τους παραδοσιακούς Συριζαίους που ψιλοπασοκίζουν (όπως όλος ο ΣΥΡΙΖΑ), για να καλύψουν το κενό του Υπαρκτού Παπανδρεϊσμού που κατέρρευσε. (Ο Βενιζέλος προσπαθεί να το παίξει Πούτιν, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν μοιάζει για Ρωσία).

Όλοι οι παραπάνω, θα συνεντευξιαστούν παρέα, καταλήγοντας σε κάποιο «ευφυές»  συμπέρασμα: ότι –και καλά- η ενίσχυση της Χρυσής Αυγής στις δημοσκοπήσεις είναι συνδυασμός της απελπισίας κάποιων γεροντότερων και της ιστορικής αμνησίας κάποιων νεότερων, που γίνονται εύκολα θύματα εκμετάλλευσης των Φασιστών που καραδοκούν να αλλοτριώσουν το δημοκρατικό φρόνημα των Ελλήνων με μια φασιστική ρητορική υπερπατριωτικού υπνωτισμού.

Στη συνέχεια θα αναζητηθεί το φάρμακο στην ιστορική αμνησία.

Πάρε αφιερώματα στις ανόητες φιλοχιτλερικές κραυγές και εκδόσεις της Χρυσής Αυγής της δεκαετίας του 1980. Πάρε τηλεοπτικά slow motion με τους ομολογουμένως απωθητικούς και επιεικώς γραφικούς ναζιστικούς χαιρετισμούς του Μιχαλολιάκου, του Κασιδιάρη, του Λαγού και των λοιπών. Πάρε μια επανάληψη του «εγέρθητω». Πάρε εναλλαγές εικόνων Χίτλερ και Μιχαλολιάκου σε ρυθμούς αποτύπωσης στο υποσυνείδητο. Πάρε, πάρε, πάρε!

Παράλληλα, θα αναλάβουν δράση κάποιοι «διαμορφωτές άποψης» (opinion leaders) κυρίως Αριστεροί μα και απ` όλο το πολιτικό φάσμα, να στήσουν τις συνήθεις «παγίδες αλαζονείας» σε αναζητούμενους πιθανώς κουφιοκέφαλους Χρυσαυγίτες (ξέρετε, από αυτούς που μαζί με τα μαλλιά μπορεί να ξυρίσουν κατά λάθος και την περισσότερη φαιά ουσία).

Αυτοί λοιπόν, θα κληθούν να απαντήσουν ακόμα και σε ερωτήσεις του τύπου, «τι θα κάνει η Χρυσή Αυγή αν γίνει ποτέ κυβέρνηση»!

Στο μοντάζ φυσικά, η ερώτηση θα κοπεί. Θα μείνουν ξεκρέμαστες τίποτα κουφές απαντήσεις του τύπου «όταν γίνουμε κυβέρνηση θα μαστιγώνουμε τους προδότες στην πλατεία Συντάγματος», «όταν γίνουμε κυβέρνηση θα κατεβάσουμε το στρατό στην ομόνοια και θα πετάμε τους λαθρομετανάστες στη θάλασσα», «θα επαναφέρουμε τις ποδιές στα σχολεία», κ.λ.π.

Κι ας μην το πάρουν στραβά οι αγαπητοί Χρυσαυγίτες. Ξέρουν και οι ίδιοι, πως έχουν στις τάξεις τους κάτι τέτοια αστροπελέκια, που μιλάνε Δευτέρα και σκέφτονται τι είπανε… ξημερώματα Πέμπτης.

Κατόπιν τούτων λοιπόν, η οραματιζόμενη την μετακόμισή της στο Μέγαρο Μαξίμου Αριστερά, σε αγαστή συνεργασία με  το πάλαι ποτέ «Σύστημα ΠΑΣΟΚ» -που για να επιβιώσει προσπαθεί να «μπολιαστεί» στο ΣΥΡΙΖΑ – θα σπεύσει να αναδείξει την «συνιστώμενη» (από τις συνιστώσες του) θεραπεία, κατά του «βιαίως επερχόμενου φασισμού».

Και φυσικά, η λύση αυτή, θα είναι η δημιουργία ενός «ευρύτερου αντιφασιστικού κοινωνικού μετώπου», που θα «διαφυλάξει τη δημοκρατική ταυτότητα του λαού μας», υπό τη σκέπη –βεβαίως- του ΣΥΡΙΖΑ και την …εμπνευσμένη ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα.

Κάπως έτσι θα γίνουν τα πράγματα! Να το θυμάστε…

Ίσως βρεθούν και κάποιοι λίγοι, που θα επισημάνουν ότι στα μάτια και στα αυτιά του απογοητευμένου κοσμάκη, ακόμα και οι πιο γραφικοί και ακραίοι Χρυσαυγίτες, πείθουν τουλάχιστον, ότι είναι (όπως μου είπε ένας φίλος και συνάδελφος) “ορίτζιναλ”. Ό, τι δηλαδή, οι ίδιοι πιστεύουν αυτά που λένε και εμμένουν σ` αυτά.

Ίσως βρεθούν κάποιοι λίγοι που θα επισημάνουν ότι ο «Ξένιος Ζευς» ήταν ένα θετικό δείγμα, αλλά δεν αρκεί για να πείσει ότι υπάρχει σε εξέλιξη, ουσιαστικό σχέδιο αντιμετώπισης των «Δουβλίνων» και της λαθρομετανάστευσης.

Ίσως βρεθούν κάποιοι λίγοι, που να φωνάζουν, ότι κακώς αποκλείονται οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής από τις διάφορες συζητήσεις και τις εκδηλώσεις, όταν έχουν ψηφιστεί δημοκρατικά από ένα τμήμα του λαού. Διότι ο φασίστας δεν αντιμετωπίζεται με φασιστικούς αποκλεισμούς από μια φοβική Δημοκρατία, αλλά με τον εξαναγκασμό του να λειτουργήσει μέσα στο κανονιστικό πλαίσιο μιας άφοβης Δημοκρατίας και να τη σεβαστεί. Όταν η Δημοκρατία φοβάται τον φασίστα, τον ενισχύει! Όταν τον ενσωματώνει, τότε τον αφοπλίζει!

Ίσως κάποιοι λίγοι, τολμήσουν να πουν, πως αν η Χρυσή Αυγή αποκήρυσσε το γελοίο φιλοναζιστικό backround της και σταματούσε τους γραφικούς ναζιστικούς χαιρετισμούς, θα …«κινδύνευε» να βρει μεγαλύτερη απήχηση.

Ίσως βρεθούν αυτοί οι λίγοι, που θα εντοπίσουν στην διαρκή αναβάπτιση-αναδιατύπωση κάποιων ακροαριστερών πεποιθήσεων σε κοινοβουλευτική «κολυμβήθρα», την αιτία των ακροδεξιών αντιδράσεων ενός τμήματος του εκλογικού σώματος. Ας μην το ξεχνάμε. Ακροδεξιά και ακροαριστερά, βαδίζουν χέρι – χέρι.

Ίσως βρεθούν ελάχιστοι που θα τονίσουν, πως η Αριστερά επιδιώκοντας τον αποκλεισμό της «Χρυσής Αυγής» από τα φώτα της δημοσιότητας, ουσιαστικά την προστατεύει, για να μην φανεί η πολιτική της ένδεια, σε ιδέες πολιτικής που να ξεφεύγουν από το τρίπτυχο, «κακοί λαθρομετανάστες», «καλοί ένστολοι», «ζήτω η Ελλάς».

Ίσως βρεθούν αυτοί οι λίγοι. Μα θα είναι αυτό. Λίγοι.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα συνεχίσει να παίζει αριστοτεχνικά το αντιφασιστικό «χαρτί», συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην ενίσχυση της Χρυσής Αυγής, από ψηφοφόρους που ούτως ή άλλως δεν ελπίζει να προσεγγίσει. Η αφαίρεσή τους από τη Νέα Δημοκρατία, είναι αρκετή νίκη. Και αυτό το επιτυγχάνει, «εξοπλίζοντας» στελέχη του (συνήθως όχι του στενού ηγετικού πυρήνα) με ακρότητες του τύπου (και στο περίπου) «όλοι οι ξένοι να γίνουν Έλληνες», «όλοι οι λαθρομετανάστες είναι αδέρφια μας», «οι Σκοπιανοί δικαιούνται να αποκαλούνται όπως θέλουν», «το Αιγαίο είναι κοινή θάλασσα με την Τουρκία» κ.λ.π. Ή με εκδηλώσεις ανάλογου περιεχομένου.

Με αυτόν τον τρόπο, και επιδιώκοντας πάντα τις προκλητικές συμπεριφορές στελεχών της Χρυσής Αυγής, ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στη συσπείρωση γύρω του, των ψηφοφόρων εκείνων που επιδιώκει να προσεγγίσει, όχι με σταθερή και σοβαρή οικονομικού περιεχομένου επιχειρηματολογία (διότι ακόμα δεν έχει), αλλά με το συνδυασμό αντιμνημονιακής ρητορικής και αντιφασιστικής «πολεμικής»! Άλλωστε, ως έναν βαθμό, η φιλοξενία της τελευταίας δημοσκόπησης στο «Ποντίκι»,  μια τέτοια στρατηγική «αντιφασιστικού συναγερμού», σίγουρα την εξυπηρετεί.

Η Ν.Δ., αν δεν θέλει να πλαγιοκοπηθεί πολιτικά με τόσο εξόφθαλμο τρόπο, θα πρέπει να αξιοποιήσει όποιο χρόνο κερδίσει (μαζί με την εμπιστοσύνη των εταίρων μας) από το νέο πακέτο μέτρων προς δύο κατευθύνσεις: Αφενός για να κατακτήσει στην Ευρώπη το δικαίωμα να δώσει ουσιαστικές «ανάσες» στον ελληνικό λαό. Αφετέρου να κινήσει ουσιαστικές παρεμβάσεις στα εθνικά και κοινωνικά «μέτωπα», που αποτελούν σήμερα …άδειο (ή μισοάδειο) «γήπεδο» για τη Χρυσή Αυγή.

Σε αντίθετη περίπτωση, η Χρυσή Αυγή θα συνεχίσει να …«μεσημεριάζει» (μεγαλώνοντας). Και ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά, θα γιορτάζει.

Προηγούμενο άρθροΕτεροχρονισμένη Αντίληψη
Επόμενο άρθροΠ. Γαϊτάνος: «Η Ελλάδα είναι μια χαρά, οι Έλληνες δεν μου αρέσουν, με θλίβουν σαν λαός και με απογοητεύουν»
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.